Camera Deputaților a respins moțiunea PDL pe tema Oltchim

Cu 189 „împotrivă”, 78 de voturi „pentru” şi 18 abţineri, Camera Deputaţilor a respins, marţi, moţiunea simplă iniţiată de PDL pe tema Oltchim, intitulată „Guvernul Ponta – fabrică de şomeri”.

Iniţiatorii acesteia cereau demisia miniştrilor Varujan Vosganian şi Daniel Chiţoiu.

În timpul dezbaterilor de luni asupra moţiunii, reprezentanţii PDL şi cei ai USL s-au învinovăţit reciproc pentru situaţia în care se află combinatul Oltchim.

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat că ministerul şi managementul Oltchim au făcut eforturi considerabile pentru asigurarea funcţionării combinatului. Acesta a completat că în scurt timp va fi numit administratorul special al firmei şi că el crede în redresarea societăţii.

„Insolvenţa Oltchim ar fi trebuit să fie declanşată încă de la jumătatea anului 2009, când indicatorii economici s-au deteriorat semnificativ, existând şi o notă a vechii conduceri care indică acest lucru”, a declarat marţi Varujan Vosganian, ministrul Economiei.

Vosganian  a mai spus că nu premierul Victor Ponta trebuie să ceară scuze salariaţilor de la Oltchim, ci Emil Boc şi Mihai Răzvan Ungureanu.

Semnatarii moţiunii susţin că, în perioada guvernării PDL, s-au făcut eforturi serioase pentru rezolvarea situaţiei combinatului, printre care preluarea de către Oltchim a platformei petrochimice de la Arpechim, demararea procedurii de conversie a datoriilor statului şi principalilor creditori în acţiuni, astfel menţinându-se locurile de muncă.

În moţiune se arată că „în 2011 Guvernul PDL a încheiat un contract de consultanţă cu societatea Pricewaterhouse Coopers în vederea privatizării Oltchim”, audit în urma căruia s-au indicat ca soluţii găsirea unui „investitor strategic pentru privatizare, conversie prealabilă obligatorie a creanţei AVAS în acţiuni, integrarea rafinăriei Arpechim în procesul de privatizare (cu implicarea statului pentru preluarea prin negociere de la OMV Petrom)”, precum şi două etape de privatizare – „depunerea de oferte publice neangajante în prima etapă şi licitaţia cu oferte în plic în cea de-a doua etapă”.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.