Camera Deputaţilor: Comisia de muncă-raport favorabil pentru proiectul prin care Vinerea Mare devine zi nelucrătoare

Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor a dat marţi raport favorabil proiectului de lege prin care Vinerea Mare devine zi de sărbătoare legală în care nu se lucrează.

Propunerea legislativă a fost iniţiată de un grup de 42 de senatori şi deputaţi din întreg spectrul politic. Aceasta a fost adoptată de Senat în calitate de primă Cameră sesizată şi urmează să intre miercuri pe ordinea de zi a plenului Camerei.

Deputatul UDMR Eva-Andrea Csep, membru al Comisiei de muncă, a arătat că în România Codul muncii prevede 14 zile de sărbători legale, mai puţine faţă de alte ţări din Uniunea Europeană, cum ar fi Belgia, Lituania sau Cipru.

„În România, credem că ar trebui introdusă Vinerea Mare ca zi de sărbătoare legală, fiind unul dintre cele mai semnificative evenimente religioase dintr-un an. Cred că pregătirea pentru această sărbătoare creştină este foarte importantă pentru toţi, de aceea cerem sprijinul pentru votarea ei”, a spus aceasta.

Deputatul PNL Claudiu Răcuci a cerut ca aceste zile libere să fie plătite de stat şi pentru angajatorii din mediul privat.

„În România sunt 14 zile libere şi cu aceasta vor fi 15 zile libere. Dacă ne uităm puţin, un angajat are pe an 22 de zile de concediu legal, mai putem încă 15 zile şi ne gândim că un angajator trebuie să suporte 2 luni ale unui angajat care nu merge la lucru. Eu sunt de acord să se voteze această zi, dar să suporte statul român şi cheltuielile pentru mediul privat pentru aceste zile libere lucrătoare. (…) În toate ţările europene, vorbim de Italia, Germania, Franţa, statul suportă această cheltuială salarială”, a menţionat Răcuci.

Preşedintele Comisiei de muncă, Adrian Solomon (PSD), a precizat că nu românii sunt cei care stau cel mai mult acasă.

„Din alea 14 zile libere două sunt sigur duminica, prima zi de Paşte şi prima zi de Rusalii, alea nu se pun, pentru că repausul duminical este obligatoriu inclusiv pentru angajatorii privaţi din România. De la sfârşitul secolului 19 este un câştig al mişcării sindicale şi nu putem să renunţăm la repausul duminical. Stau prea mult românii într-un an 12 zile acasă? Hai să fim serioşi, că ştim prea bine câţi angajatori privaţi dau acele zile libere, că majoritatea nu le dau. (…) Nu au ce face de sărbătorile creştine că încă suntem un popor creştin, dar se lucrează atent la decreştinarea noastră şi probabil în vreo 10 ani nu o să mai fim aşa creştini. Dar până una-alta hai să încercăm să fim creştini până la capăt şi să nu ne furăm unii altora căciula”, a spus Solomon.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.