Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Camera Deputaţilor: Comisia pentru mediu înăsprește pedepsele pentru infracțiuni privind regimul deșeurilor

Publicat: miercuri, 31 mai 2017

În ședința din data de 23 mai a.c., Comisia pentru Mediu şi Echilibru Ecologic din Camera Deputaţilor a dezbătut si amendat  OUG nr.68/2016 pentru modificarea şi completarea Legii cadru privind regimul deșeurilor nr.211/2011.

Prevederile OUG nr.68/2016 vizează, pe de-o parte transpunerea corectă și completă a Directivei nr. 98/2008 privind deşeurile, iar pe de alta parte încurajarea proiectării de produse care să aibă un efect redus asupra mediului şi care să genereze o cantitate scăzută de deşeuri în timpul producerii şi al utilizării ulterioare şi asigurarea valorificării şi eliminării produselor care au devenit deşeuri, precum și susținerea producţiei dezvoltării şi comercializării de produse cu utilizări multiple, durabile din punct de vedere tehnic şi care, după ce devin deşeuri, pot fi valorificate şi eliminate corespunzător, în condiţii de siguranţă pentru mediul înconjurător şi sănătatea populaţiei.

Plecând de la un astfel de deziderat, Comisia pentru mediu a introdus obligativitatea pentru autoritățile publice locale să asigure colectarea separata pentru cel puțin 4 fracții (hârtie, metal, plastic si sticla) in vederea stimulării colectării separate a deşeurilor de la populaţie si aplicarea ca instrument economic a principiului “plăteşte pentru cât arunci”, eliminând din textul OUG sintagma acolo unde este posibil din punct de vedere tehnic, economic şi al protecţiei mediului”.

Comisia a extins aria autorităților competente pentru constatarea contravențiilor si aplicarea amenzilor, astfel încât acestea se vor realiza atât de reprezentanții Gărzii de Mediu, cat si de persoanele împuternicite din cadrul Gărzilor Forestiere si Ministerul Afacerilor Interne.

Remus Borza, președintele Comisiei pentru mediu si echilibru ecologic  a propus un amendament, adoptat cu unanimitate de voturi, prin care se majorează minimul special al pedepselor de la 6 luni la 3 ani închisoare pentru operațiuni de import de aparate, instalații și echipamente uzate, pentru nerespectarea  masurilor obligatorii ce vizează activitatea de colectare, tratare, transport, valorificare a deșeurilor periculoase, precum si pentru abandonarea deșeurilor pe parcursul tranzitării pe teritoriul României. Pentru faptele prevăzute la art. 63 din Legea 211/2011, maximul pedepsei s-a menținut la 5 ani de închisoare.

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=81419

Publicat de la data mai 31 2017. Categorii Mediu.

Zona comentariilor

Meteo în țară

22 august 2019, 4:47
 

NV
Senin
21°C
4 km/h
Perceput de temperatură: 20°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 64%
Vânt: 4 km/h NV
Rafale de vânt: 4 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 6:26
Apus: 20:10
Prognoza 23 august 2019
Zi
 

NE
Parţial însorit cu furtună
33°C
Vânt: 14 km/h NE
Rafale de vânt: 18 km/h
max. UV-Index: 7
Noapte
 

NE
Parţial înnourat
22°C
Vânt: 11 km/h NE
Rafale de vânt: 14 km/h
max. UV-Index: 7
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Informare meteorologica
    Ziua/luna/anul : 21-08-2019 Ora : 10 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : 21, 22, 23 august; Zonele afectate : conform textului; Fenomene : disconfort termic; Mesaj : INFORMARE METEOROLOGICĂ Fenomene vizate: disconfort termicInterval de valabilitate: 21, 22, 23 augustZone afectate: conform textului       În intervalul menționat, disconfortul termic va fi ridicat îndeosebi în […]

Loto

Horoscop

  • 225.252 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team