Campania Salvaţi Roşia Montană denunţă şi boicotează comisia lui Ponta

Având în vedere programul Comisiei Speciale din Parlament care azi organizează întâlniri cu ONG-uri, Alburnus Maior îşi reafirmă poziţia referitoare la inutilitatea şi scopul propagandistic al Comisiei Speciale din Parlament ce discută legea distrugerii Roşiei Montane. Campania Salvaţi Roşia Montană nu va participa la lucrările acestei comisii refuzând să legitimeze convorbiri inutile şi nelegitime pe marginea unui proiect de lege vădit anticonstituţional şi faţă de care opoziţia publică din România este fără precedent.

Alburnus Maior reclamă, fapt confirmat de numeroase declarații ale membrilor acestei Comisii, faptul că rolul acestei comisii este de a aduce amendamente proiectului de lege în forma propusă de Guvern. Cu toate acestea, cosmetizările unor formulări nu vor schimba scopul legii: să deroge de la acele prevederi legale existente care reprezintă impedimente esenţiale pentru realizarea proiectului minier. Întreg demersul ţinteşte să creeze un cadru legal special în favoarea companiei miniere care doreşte exploatarea aurului la Roşia Montană pentru ca aceasta să poată începe şi desfăşura proiectul minier.

Alburnus Maior a pus la dispoziţia fiecărui parlamentar care va da un vot în plen analize critice întocmite atât de experţi juridici, cât şi de experţi în domeniul protecţiei patrimoniului cultural, mediului sau al impactului socio-economic. Prin aceste studii se demonstreză că propunerea legislativă este neconstituţională şi că proiectul minier are un impact destructiv ireversibil asupra Roşiei Montane şi a unor vaste zone înconjurătoare.

Discuțiile promovate de această Comisie nu reprezintă o dezbatere reală şi democratică în jurul exploatării propuse la Roşia Montană, ci au un scop nelegitim şi propagandistic. Etapa consultărilor publice din cadrul procedurii de evaluare a impactului asupra mediului pentru exploatarea minieră s-a încheiat în anul 2007. În cadrul acestei etape organizaţiile, instituţiile şi cetăţenii care se opun exploatării la suprafaţă cu cianuri a zăcământului au realizat studii de specialitate privind impactul economic, social, de mediu şi asupra patrimoniului al proiectului. Aceste studii au fost înaintate în termenele şi etapele prevăzute de lege autorităţilor cu rol în analiza lor. Procedura a prevăzut inclusiv organizarea de consultări publice cu participarea a mii de cetăţeni interesaţi, consultări în care peste 150.000 de cetăţeni din România şi străinătate au înregistrat propriile comentarii şi critici la adresa exploatării miniere pe bază de cianuri.

De altfel, Comisia Specială a dezinformat grav când a comunicat luni, 23 septembrie, că va avea o discuţie cu Alburnus Maior la Rosia Montana, deşi întâlnirea nu era stabilită de comun acord, iar refuzul nostru de a recunoaşte legitimitatea comisiei e cunoscut încă înainte de înfiinţarea acesteia. Campania Salvați Roșia Montană condamnă pasivitatea autorităților în fața instigării la violență a companiei miniere a angajaților săi. Ca urmare a agresivității acestora, mai mulți turiști care veniseră să îşi formeze o părere obiectivă, la faţa locului, asupra Roşiei Montane au fost bruscați, iar mașina lor a fost vandalizată.

În ultima săptămână numărul moţilor participanţi la proteste repetate împotriva exploatării cu cianuri a fost în continuă creştere, trecând peste 1500 de persoane ieri, 25 septembrie, la Câmpeni. Este evident că locuitorii Văii Arieşului au ajuns să înţeleagă pericolul imens reprezentat de acest proiect, şi că poziţia lor contrazice vehement tot ceea ce compania minieră a afirmat. Reprezentanţi ai comunității oamenilor de afaceri și ai unor asociații profesionale au discutat tot ieri cu membrii Comisiei la Câmpeni. Cu această ocazie, aceştia și-au manifestat opoziția fermă față de proiectul minier de la Roșia Montană care, dacă va fi implementat, va distruge mult mai multe locuri de muncă din domeniile prelucrării lemnului, creșterii animalelor sau turismului decât vor fi generate prin construcţia şi exploatarea minei.

„Atragem încă o dată atenţia asupra pericolului crescând provocat de insistenţa unor politicieni, în frunte cu premierul Victor Ponta, de a forţa adoptarea în Parlament a unei legi cu multiple aspecte de neconstituţionalitate. Considerăm în continuare ca însăşi înfiinţarea Comisiei este o mascaradă menită să îi mai înşele o dată pe români, sa dea o aparență de dialog, în situaţia în care am afirmat cu claritate că nici o negociere nu este posibilă şi am stabilit/ comunicat încă de la începutul protestelor cele cinci revendicari clare pentru rezolvarea cărora protestatarii au ieșit în stradă în peste 70 de oraşe româneşti şi străine”, a declarat Eugen David, Președintele Asociației Alburnus Maior.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.