Campania „Stop joc! E viata ta!”, demers al autoritatilor privind jocul „Balena Albastra”

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan si primarul Capitalei, Gabriela Firea, lanseaza, marti, la pranz, campania de constientizare „Stop joc! E viata ta!”, in cadrul careia se intalnesc cu elevi din Bucuresti pentru a le vorbi despre pericolul la care se expun daca joaca „Balena Albastra”, anunta reprezentantii municipalitatii, scrie news.ro.

La intalnirea cu elevii bucuresteni vor participa si artisti si sportivi, mai spun reprezentantii municipalitatii, precizand ca lansarea campaniei „Stop joc! E viata ta!¬ va avea loc, marti, la ora 12.00, la Scoala 164, din Sectorul 6 al Capitalei.

Duminica, ministrul de Interne, Carmen Dan, a explicat ca a discutat cu Gabriela Firea si au stabilit intalniri comune cu elevii bucuresteni, pentru a vorbi despre jocul „Balena Albastra”.

„Marti chiar vom avea impreuna o intalnire in scolile din Bucuresti, vom incerca sa explicam elevilor cat de periculos este acest joc”, a declarat ministrul de Interne.

Carmen Dan spunea si in 28 martie, la Parlament, ca este ingrijorata de fenomenul „Balena albastra” si mentiona ca, desi nu s-a stabilit o legatura intre acest joc si moartea unor adolescenti, recomanda parintilor si dascalilor sa supravegheze atent comportamentul elevilor.

Profesorul de psihologie clinica si psihoterapie Daniel David de la Universitatea Babes-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca este de parere ca jocul „Balena Albastra” a fost transformat „dintr-un fenomen care nu era atat de important intr-un fenomen care devine foarte mare” si ca abia acum acesta „poate sa devina un pericol pentru copii si adolescenti”, spunand ca „este un exemplu de fake news cu efecte”. Profesorul spune ca „este vorba si despre lipsa de educatie, oamenii nu inteleg esenta informatiei care le este transmisa”, adaugand ca nu stie cum primarul Capitalei si ministrul de Interne „vor sti sa abordeze aceasta tema” si ca in scoli ar trebui sa fie „o interventie specializata”.

Daniel David spune ca initiativa ministrului de Interne si a primarului Capitalei de a merge in cateva scoli din Bucuresti pentru a discuta cu elevii despre „Balena Albastra” ar putea avea efecte nedorite.

„Nu stiu cum ministrul si primarul vor sti sa abordeze o astfel de tema. E ca si cum ar merge sa vorbeasca oamenilor despre stilul de viata pe care trebuie sa il avem pentru a ne controla tulburarile cardio-vasculare. Nu vreau sa fiu inteles gresit, sesizarea este binevenita, dar dupa sesizare ar fi trebuit sa lucreze cu specialisti pentru ca in scoli sa avem o interventie specializata”, sustine Daniel David.

David spune ca problema jocului este abordata gresit si atrage atentia asupra faptului ca nu exista o legatura directa intre cazurile de suicid si jocul ”Balena Albastra”.

„Este bine sa se implice, dar nu intr-o maniera foarte vizibila. Ar trebui sa se implice sustinand specialistii in domeniu, care dupa aceea sa mearga in scoli si sa monitorizeze situatiile. Adevarul este ca nu exista nicio legatura demonstrata intre aceste comunitati si suicid. Daca te uiti la oamenii care au murit in ultimul an, o sa vezi ca foarte multi, macar cu un an inainte, au fost prin spitale. Nu putem totusi sa spunem ca spitalul i-a omorat, ci au ajuns acolo pentru ca aveau o boala. La fel si in cazul acestor adolescenti. Ei ajung in astfel de comunitati care promoveaza astfel de jocuri pentru ca au tulburari de tip depresiv, se gandesc la suicid si cauta astfel de comunitati. Astfel de comunitati pot sa amplifice problema, nu sa o cauzeze”, spune David.

Daniel David sustine ca tinerii trebuie sa discute despre acest joc cu specialisti cu expertiza in domeniu, iar campania de infomare sa fie una cu caracter general, in toate institutiile scolare.

”Dintr-un joc, dintr-o comunitate obscura asa cum exista zeci pe internet, prin faptul ca s-a rostogolit prin mass-media, am transformat un fenomen care nu era atat de important intr-un fenomen care devine foarte mare. Abia acum acest joc si aceasta comunitate poate sa devina un pericol pentru copii si adolescenti. Acum ii facem sa devina curiosi si sa caute informatii. Cand nu cunosti o marca, dar vezi ca toata lumea vorbeste despre ea, devii curios. Parintii si profesorii ar trebui sa fie foarte atenti la manifestari de tip depresiv, care se vad in modul in care gandesc, in modul in care vorbesc si in modul in care se comporta. Specialistii ar trebui sa faca activitati de monitorizare, dar sa fie vorba despre specialisti. Ce intalnire poate fi intre primar si elevi? Cu cati se poate intalni? Daca incepi sa vorbesti despre fenomen atat de public, atragi atentia asupra lui, in timp ce actiunea specialistului poate fi mai pragmatica si cu o vizibilitate mai scazuta. Ce vrem, sa vorbim despre asta sau sa avem un efect pragmatic prin care copiii sa fie protejati?”, spune Daniel David.

„Balena Albastra” este un joc online lansat in Rusia si din cauza caruia peste 130 de adolescenti s-ar fi sinucis.

Jocul le-ar impune celor care il practica sa indeplineasca mai multe provocari, care ar putea ajunge pana la a-si lua viata.

Sursa: HOTNEWS

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.