Campanie de depistare a cancerului la femei, înițiată de către Patriarhia Română și Institutul Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu”

Patriarhia Română și Institutul Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu” Bucureşti au încheiat un nou protocol privind organizarea unor acțiuni medicale în vederea depistării cancerului la femeile cu vârste cuprinse între 25-64 ani. Astfel, o echipă de medici de la Institutul Oncologic împreună cu voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului se vor deplasa periodic la persoane defavorizate din București și Ilfov pentru a derula activități de screening în domeniul cancerului de col uterin, cancerului mamar și celui colorectal.
„Intr-adevar, de astazi a inceput un nou protocol, o noua campanie de preventie si constientizare a cancerului de col uterin si a cancerului de san. Acest protocol s-a stabilit intre Patriarhia Romana si Institutul Oncologic Bucuresti. Aceasta campanie este adresata tuturor persoanelor de sex feminin si cu precadere celor din mediul rural, unde preventia si constientizarea sunt mai putin accesibile. Dorim ca efortul medicilor de la Institutul Oncologic si al voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului sa salveze multe vieti prin aceasta campanie frumoasa”, a anunțat parintele Arhimandrit Ciprian Gradinaru, de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului.
„Am revenit in localitatea Gradistea, unde noi, voluntarii am mai fost cu diverse actiuni social-filantropice, dar si cu campanii de sanatate, cum ar fi campania „Sanatate pentru sate”, cand am venit cu medici de diferite specializari pentru a verifica starea de sanatate a localnicilor. Acum am venit cu un nou protocol de colaborare intre Institutul Oncologic Bucuresti si Patriarhia Romana, o activitate care se desfasoara cu inalta binecuvantare a Preafericitului Parinte Patriarh Daniel. Aceasta campanie se adreseaza femeilor cu varste cuprinse intre 25-64 ani. Prin aceasta campanie se urmareste depistarea precoce a cancerului de col uterin, precum si a altor afectiuni. Medicilor de la Institutul Oncologic li se alatura medicii din campania “Sanatate pentru sate”. Toate femeile care indeplinesc conditiile fac gratuit testul Babes-Papanicolau pentru depistarea acestor probleme de sanatate. De asemenea, se mai verifica daca sunt modificari si alte probleme ale sanului. Este o activitate foarte importanta pentru ca femeile din mediul rural se deplaseaza foarte greu catre oras pentru a-si face acest test. De multe ori neglijeaza acest aspect din cauza faptului ca sunt reținute cu probleme casnice, sunt solicitate la locul de munca, au familii numeroase cu multi copii si lasa pe planul doi starea de sanatate. Acest test facut la timp este relevant si cand situatia o cere sunt indreptate catre alte investigatii suplimentare. Dupa o luna si jumatate revenim in comunitate pentru consilierea acelor paciente al caror test nu a iesit bine, ocazie cu care vor mai putea fi examinate si alte localnice”, a subliniat Danut Viorel Pruna, coordonatorul grupului de voluntari al Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului.
Campania a debutat, sâmbătă, la pacientele din Gradistea -Ilfov care au fost supuse testului Babeș-Papanicolau. Multe dintre doamnele care s-au prezentat la examinare nu-și mai facuseră niciodată acest test și au fost mulțumite că li s-a oferit acest serviciu în mod gratuit. Rezultatele analizelor efectuate vor fi comunicate de către specialiștii care se vor întoarce cu caravana de screening în localitate, după o lună de zile.
„Aceasta activitate este foarte importanta pentru a preveni cancerul de col uterin, care, din pacate, ne situeaza in lume pe locul I la incidenta acestui cancer. Se adreseaza femeilor cu varsta cuprinsa intre 25 si 64 de ani care nu sunt operate, nu au absenta congenitala a colului uterin si nu au facut un test Papanicolau de mai mult de 3 ani de zile. Este mult mai usor de tratat un cancer de col uterin la inceput, decat atunci cand este un cancer depasit si in prezenta metastazelor. Dupa aflarea rezultatelor, daca se constata modificari, pacientele sa se prezinte la Institutul Oncologic pentru continuarea investigatiilor cu bilet de trimitere de la medical de familie, buletin, card de sanatate si dovada de asigurat. In mediul rural, aceasta testare este la fel de importanta ca pentru noi toti si deocamdata, daca dansii nu ajung, incercam sa ajungem noi la ei si sa ii facem sa inteleaga importanta preventiei”, a atras atenția medicul Saptefrati Cristina, Medic Primar Ginecologie Oncologica, Institutul Oncologic Bucuresti.
„Sub Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului impreuna cu Parintele Ciprian Gradinaru si sub inaltul patronaj al Preafericitului Patriarh Daniel, impreuna cu dumneavoastra, Patriarhia, reusim sa facem aceasta mobilizare in sate, astfel incat femeile care nu pot ajunge la IOB sau la alte cabinete, sa le putem recolta pentru patologia colului uterin cu metoda Babes- Papanicolau. Eu zic ca prima editie este nesperat de buna si chiar ma bucur ca pe viitor sa putem colabora noi, partea medicala si cu Patriarhia care poate mobiliza prin preoti, primari si medicii de familie sa putem veni la sate, astfel incat toate femeile cu varsta intre 25 si 64 de ani sa beneficieze de aceasta metoda de investigatie, astfel incat sa depistam la timp eventualele boli care pot apare la nivelul colului uterin. Femeile au primit vestea foarte bine, s-au bucurat pentru ca multe dintre ele fie nu au posibilitati, fie nu au bani sa ajunga la analize si s-au bucurat pentru ca le putem da un ajutor, atat din partea noastra cat si a dumneavoastra a Patriarhie, astfel incat sa beneficieze de screeningul care se ofera gratuit pentru toate femeile din Romania de catre Ministerul Sanatatii”, a subliniat Dr. Virgil Mihail Prunoiu, Medic Primar Chirurg, Chirurgie Oncologica, Coordonatorul retelei IOB.
„Este foarte importanta aceasta activitate pentru ca aici s-au deplasat specialist de la Institutul Oncologic Bucuresti unde majoritatea femeilor din Gradistea nu pot ajunge din motive financiare, de varsta. De aceea, eu cred ca femeile din Gradistea le multumesc specialistilor veniti aici si le-au dat acest ajutor. In trecut aici s-a mai desfasurat o campanie pentru care avem toata stima si aducem multumiri Patriarhiei si specialistilor care au venit aici. Testul Papanicolau este foarte important pentru ca in acest fel se depisteaza anumite boli si in special cancerul de col uterin”, a menționat Stroescu Silvia, asistent medical, Dispensarul Gradistea.
În același context, farmacistul Sorina Aurica, voluntar al PCMN, a specificat: „Prezenta mea in aceasta campanie se datoreaza initiativei Parintelui Ciprian Gradinaru de acum cateva luni, mai exact in vara anului 2017, cand dumnealui mi-a dat ca tema sa fac un proiect despre prevenirea si constientizarea cancerului de col uterin. Iata ca aceasta campanie care la vremea aceea nu parea posibila, in sfarsit se intampla. Acest lucru este binevenit dat fiind faptul ca in Romania incidenta cancerului de col uterin este cea mai mare din UE. Anual sunt diagnosticate cu cancer de col uterin circa 4000 de femei, iar 2000 de femei mor din cauza acestei maladii. Cancerul de col uterin este una din putinele forme de cancer care poate fi prevenita pentru ca diagnosticarea precoce facuta prin testul Babes-Papanicolau permite acest lucru, putandu-se depista leziunile precanceroase, iar viata sa poata fi salvata”.
„Este o activitate in mod deosebit pentru femei pentru constientizarea cancerului de col uterin si a riscului diverselor boli. Au venit in numar destul de mare sa faca examenul Papanicolau, sunt deschise si entuziasmate, mai ales ca am venit noi la ele. Din lipsa timpului, ele se deplaseaza mai greu la oras si venind aici le-am facut un mare serviciu”, a subliniat Polixenia Stan, psiholog și voluntar al PCMN.
Campania de depistarea a cancerului derulată în mediul rural este intens sprijinită de către preoții din teritoriu care țin legătura cu comunitatea și convoacă pacientele la cabinetul medical al comunei, unde ajunge caravana de screening.
Parintele Alexandru Popescu, de la Parohia Gradistea, a menționat: „Protoculul de colaborare semnat intre Patriarhia Romana si Institutul Oncologic Bucuresti este unul foarte important. Iata ca de la Sfantul Vasile cel Mare, Biserica Ortodoxa se implica nu doar din punct de vedere spiritual, dar si din punct de vedere al sanatatii trupesti si atunci noi toti avem exemplul sau. Acolo unde noi nu putem, iata ne bucuram ca voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului s-au implicat si au venit in sprijinul nostru, in mediu rural. Ne bucuram ca la aceasta campanie participa credinciosi de pretutindeni, atat cei care sunt crestini practicanti, cat si cei care nu sunt crestin practicanti. Cei care nu sunt practicanti, iata vad ca Biserica face ceva, se implica social, vad anumite lucruri care in presa, in media sunt neglijate. Astfel, se da un exemplu tuturor, se arata ca Biserica Ortodoxa priveste omul per ansamblul sau, ingrijindu-se si de sufletul si de trupul omului. Multumim pentru implicare Preafericitului Parinte Patriarh Daniel care prin purtarea de grija si permanenta osteneala, iata a reusit sa puna pe picioare acest proiect si sa ne binecuvanteze, sa ne arate ca desi suntem la granita cu judetul Ialomita, cu toate acestea prin grija Preafericirii sale ati venit si la noi. Multumim voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului si ne bucuram, cu siguranta cei care au fost prezenti au constientizat si vor constientiza pe mai departe ce inseamna un suflet sanatos dar si un trup curat”.
„Faptul ca ati venit si la noi este important pentru ca demult nu au mai fost medici specialiști în zonă. Ne bucura foarte mult si va mai asteptam. E important pentru noi, femeile ca sa stim si noi sanatatea noastra, ca unele au bani sa faca, altele nu au. Uneori putem ajunge la oras, alteori nu, ca atare, foarte bine ca ati ajuns si ne bucuram foarte mult”, a spus o pacientă, examinată de către specialiști.
Cancerul de col uterin este o afecțiune malignă a celulelor ce căptușesc suprafața colului. În România sunt diagnosticate anual peste 4000 de femei cu cancer de col uterin. Dintre toate tumorile maligne, cancerul de col uterin este cel care poate fi controlat și prevenit cu ajutorul testării periodice. Programele populaționale de screening, desfășurate o dată la 3 sau la 5 ani, pot reduce incidența acestei boli cu 80%.
„E destul de importanta campania de astazi pentru ca o femeie trebuie sa se caute la doctor sa vada daca e vreo boala sau nu e vreo boala. Mi-a zis doamna doctor sa vin si am venit. Poate voi face anul asta sau la anul un copil si e foarte important pentru mine sa stiu ca nu am nicio problema. Aici in sat nu am mai facut asa un control, este primul. Eu nu am timp sa plec sa ma caut de sanatate desi stiu ca sanatatea e pe primul loc. M-a avantajat faptul ca acesti medici au venit aici in localitate si doresc multa sanatate la toata lumea, la toti medicii”, declarat o pacientă.
Programul derulat de către Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului se adresează femeilor cu vârsta peste 25 de ani, care nu au diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin. Testarea se oprește la femeile care au împlinit vârsta de 64 de ani, numai dacă au ultimele 3 frotiuri Papanicolaou normale. Nu sunt eligibile femeile care prezintă absență congenitală a colului uterin, histerectomie totală pentru afecțiuni benigne, femei cu diagnostic de neoplasm col uterin sau alte forme de cancer genital.
„Este foarte important ca ati venit pentru ca noi nu putem ajunge in Bucuresti ca este foarte greu. Avem serviciu si nu avem timp pentru a ne deplasa la oras. Nu am mai facut nicioadata testul Papanicolau si ma bucur ca au venit medicii sa ne ajute. Este foarte important”, a menționat o altă pacientă.
Testul Babeș-Papanicolau presupune o recoltare de secreție vaginală care se va examina la microscop. Este o investigație absolut nedureroasă!
„A fost bine la consult, desi imi era frica de consult, de rezultat, dar m-au convins domnii de aici si doamnele si sper sa iasa bine. Sunt foarte cu inima indoita, stau cu frica”, s-a destăinuit o pacientă.
Factorii de risc pentru apariția neoplasmului de col uterin sunt următorii: infecția HPV (virusul Papilloma uman);
infecția cu virusul herpes Hominis tip 2 (HSV 2); infecția HIV/SIDA; debut precoce al vieții sexuale; igiena deficitară;
sarcini multiple; anticoncepționale orale și promiscuitate sexuală.
„Este foarte important ca au venit medicii de la Institutul Oncologic si voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului. Am 3 nasteri si nu am facut niciodata acest test. Si am aflat ca este foarte important acest test. Nu mi-as fi permis sa ajung la Bucuresti si le multumesc mult medicilor”, a susținut o localnică.
„Noi nu avem posibilitatea sa ajungem la spital, eu cu 3 copii nu am cum. Am mai facut testul acum 5 ani de zile si stiu  procedurile. Le multumesc si doctorilor si voluntarilor. Voluntarii i-am vazut acum o saptamana cand au venit la noi la poarta si cu Parintele de la Suditi si ne-au oferit alimente, zahar, ulei, carnati si ne-au fost de mare folos”, a mai declarat o altă pacientă.
Toți preoții din mediul rural susțin campania derulată de către voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului împreună cu medicii de la Institutul Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu” Bucureşti. De altfel, părintele Ștefan Dan Marian, de la Parohia Sudiți, comuna Nuci – Ilfov, a venit, sâmbătă, la campania derulată la Grădiștea pentru a afla cum poate să organizeze mai bine ediția campaniei care data viitoare va avea loc la comunitatea pe care o păstorește din comuna Nuci.
„Ne bucuram pentru aceasta initiativa a Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, ne bucuram ca se desfasoara si astfel de activitati la noi in Arhiepiscopie. Noi ne oferim voluntari sa ajutam oamenii, sa le aducem la cunostinta despre aceasta campanie si tot ceea ce este de folos pentru sanatatea trupului in comunitatea noastra. Am venit aici sa luam pulsul acestei campanii, fiind prima editie care se desfasoara si sa ne organizam si noi acolo la Nuci cum putem mai bine ca lucrurile sa mearga perfect pentru domnii doctori care vor veni, dar si pentru femeile care vor astepta la examinare”, a declarat preotul Stefan Dan Marian, Parohia Suditi, Comuna Nuci, Ilfov.
Toate acțiunile social-filantropice ale Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului sunt derulate de către voluntari sub coordonarea atentă a părintelui arhimandrit Ciprian Grădinaru.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.