Campanie de „Prevenție și depistare a cancerului de col uterin”

A doua ediție a campaniei de „Prevenție și depistare a cancerului de col uterin” derulată de către Institutul Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu” și Patriarhia Română a avut loc, sâmbătă, în satul Nuci, Ilfov. 40 de femei cu vârste cuprinse între 25-64 ani au fost exameninate gratuit de către specialiști, fiind supuse testului Babeș-Papanicolau. De altfel, este esențial ca toate femeile să facă periodic acest test care permite diagnosticarea precoce a eventualelor leziuni canceroase și astfel să le fie salvată viața.
Doctorul Prunoiu Virgiliu Mihail, coordonatorul Programului de Screening al Institutului Oncologic Fundeni, a declarat: „In Institutul Oncologic am constatat ca vin destule de putine femei care sa fie in programul de screening al Ministerului Sanatatii, gratuit pentru toata lumea si in acel moment ne-am gandit ce putem face pentru promovare, o data sa apelam la media si cum putem sa venim in folosul comunitatilor din afara Bucurestiului care ajung foarte greu sa beneficieze de acest program al Ministerului Sanatatii. Intamplarea a facut sa il cunosc pe Parintele Ciprian Gradinaru de la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului care s-a aratat dispus ideii, ne-a placut foarte mult comunicarea pe care am avut-o cu dansul si a zis da, dorim pentru cancerul de col uterin si pe viitor daca lucrurile merg bine pentru cancerul de san si cancerul de colon si rect. Asa am ajuns impreuna cu voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului sa ajungem in comunitatile din Gradistea unde au fost aproape 40 de femei recoltate si lucrurile au mers foarte bine si astazi in comuna Nuci, unde iarasi ne apropiem de un numar de 40 de femei care au participat la aceasta actiune. Da, am intalnit femei care nu au ajuns sa faca aceasta investigatie niciodata si care ne-au spus ca atat programul de la serviciu cat si treburile din gospodarie nu le permit sa ajunga in Bucuresti sa participe la acest program al Ministerului Sanatatii. Cancerul de col uterin este un cancer care este pe locul doi ca mortalitate dar, care depistat la timp, se pot gasi leziuni incipiente si pot fi tratate, neajungandu-se la cazurile grave pentru care, din pacate, nu mai putem face mare lucru. In mod normal, inainte sa ramana gravide ar fi trebuit sa isi faca aceasta examinare, ma-as bucura ca cat mai multe femei tinere sa participe la aceasta examinare. Rezultatele daca vor fi bune se vor putea prezenta din nou sau daca descoperim leziuni incipiente, acestea pot fi tratate fara sa se ajunga la complicatii”.
Rezultatele analizelor efectuate vor fi comunicate de către specialiști, medicilor de familie, unde pacientele sunt înscrise. În cazul în care analizele vor indica existența celulelor canceroase, pacientele respective vor fi consiliate și îndrumate către unitățile medicale unde vor efectua analize suplimentare și se pot trata. Specialiștii vor reveni în localitatea respectivă pentru noi examinări, dacă vor mai fi alte solicitări din partea pacientelor.
De asemenea, Danut Viorel Pruna, coordonatorul voluntarilor Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului, a subliniat: „Este un nou protocol intre Patriarhia Romana si Institutul Oncologic Bucuresti care, pe de o parte este menit sa previna si sa depisteze cancerul de col uterin si pe de alta parte sa constientizeze populatia feminina despre importanta acestui control medical. Testul Babes Papanicolu este foarte important pentru ca permite evidentierea leziunilor precanceroase si astfel tratamentul si vindecarea. Daca se ajunge prea tarziu la medic nu se mai poate face prea mult. Prin acest protocol ne-am propus sa facem ceva similar campaniei Sanatate pentru sate, sa mergem direct in comunitati, mai ales in cele rurale pentru ca au acces mai greoi la serviciile medicale, se deplaseaza destul de greu catre orase. Au venituri mici, sunt neasigurati, iar acest program se adreseaza si acestora, nefiind necesar decat buletinul. Prima editie de la Gradistea a fost un real succes, au venit 40 de femei la examinare. Este un proiect pilot, Institutul Oncologic are in aria sa Bucurestiul si judetul Ilfov. Este de dorit ca acest proiect sa se extinda la nivel national. Efortul acestor medici si al asistentelor medicale de la Institutul Oncologic Fundeni este demn de stima si apreciere. Faptul ca dupa o saptamana grea vin si fac acest lucru voluntar este admirabil”.
Totodată, medicul primar Cristina Saptefrati a lansat un apel către femeile din toată țara să se prezinte și singure la cabinetele medicale care efectuează gratuit testul Babes Papanicolau pentru ca boala să fie diagnosticată la timp și ușor de tratat.
„Femeile nu fac testul Babes-Papanicolau pentru ca nu sunt informate. Se recolteaza secretie vaginala care ulterior este analizata la microscop. Sigur ca trebuie indeplinite niste conditii, femeia sa fie dupa menstruatie, maxim pana in ziua 20 si cu 24-48 ore sa nu fi folosit tampoane, ovule, sa nu se fi spalat in vagin si sa nu fi avut contact sexual. Vazand ca nu vin pacientele la noi, ne-am gandit sa iesim noi in intampinarea lor. Femeile nu sunt din cale afara de informate. Am incercat sa mai discut cu niste prietene de la alte televiziuni si mi-au spus ca nu facem audienta, ca sanatatea nu face audienta. Audienta in sanatate se face cand un doctor face ce nu trebuie. Majoritatea femeilor au intrat ingrozite in cabinet si ati vazut ca au iesit cu zambetul pe buze. Nu este ceva dureros, nu este ceva ingrozitor, pur si simplu se recolteaza o secretie vaginala. Dureaza cateva secunde. Pana acum au fost 40 de femei si in cealalta editie tot 40. Cam asa ne-am propus sa vedem la fiecare deplasare. Sigur ca daca vin mai multe noi avem tot ce ne trebuie. Pentru rezultate vor tine legatura cu medicul de familie si vor fi informate si asteptam pentru pacientele cu probleme sa se prezinte totusi mai departe la IOB pentru a face ceva pentru ele. Pe majoritatea le-am intrebat daca si-au facut vreun control la san vreodata si din cele 39 de paciente, una singura si-a facut un control. Atat. Restul, niciodata. Un cancer la san pana ajunge sa fie palpabil produce niste modificari care daca femeia s-ar prezenta sa faca o mamografie dupa 40 de ani, o ecografie mamara sub 40 de ani, s-ar vedea. In majoritatea cazurilor, cancerul la san nu doare, iar cand apar metastazele, deja suntem in stadiul IV cand nu suntem supraoameni sa facem minuni, din pacate. Nu doare nici cancerul de col uterin la inceput, dar sigur, pot aparea sangerari intre menstruatii, pot sa apara sangerari la contact sexual, pot aparea secretii anormale, dureri pelvine. E de preferat daca e sa gasim ceva, sa gasim niste leziuni pre-neoplazice pe care o data ce le indepartam de acolo sa nu ajungem la un cancer sadea. Si toate acestea le putem afla prin intermediul testului Papanicolau si un examen genital, uneori poate e nevoie sa facem un test HPV, sa vedem daca nu cumva are Human Papilloma Virus, implicat in aparitia cancerului de col uterin, dar deja este tarziu”, a avertizat Cristina Saptefrati, medic primar Ginecologie Oncologica.
„Suntem mai departati de oras, marea majoritate a femeilor sunt casnice, au mai putina preocupare pentru acest capitol. In general, femeile inscrise la noi au venit si sunt in permanenta in contact cu noi. Aceasta campanie mi se pare deosebita, benefica, speram ca va fi si la anul. La cabinetul medical sunt inscrise vreo 280 de femei, parte din ele au mai facut si pe viitor vor veni mult mai multe. Le-am sunat pe cateva ca sa vina, avem tot interesul sa vina. E benefic pentru ele, orice diagnostic din pripa are sanse de vindecare”, a declarat Iosinca Elena, asistent medical si asistent comunitar Dispensar Nuci.
In comuna Nuci sunt 3 parohii, iar preotii de aici s-au mobilizat foarte bine si au anunțat toate femeile din comună despre Campania „Prevenție și depistare a cancerului de col uterin” și întâlnirea cu specialiștii.
„In urma cu doua saptamani am fost instiintati ca urmeaza sa aiba loc o actiune medicala de amploare la noi in comuna si la parohiile din comuna Nuci si atunci, cu ceilalti preoti ne-am mobilizat impreuna ca sa le instiintam pe acelea care doresc sa vina sa faca acest control medical, mai precis testul Papanicolau. Ne-am mobilizat, am afisat la biserica, la institutiile publice, scoala, primarie, magazine ca cat mai multe doamne sa vada despre ce e vorba. Poate parea ciudat asa un afis la biserica, dar totusi face parte din viata noastra, foarte multe femei in zilele noastre sunt afectate de aceasta boala, cancer. Atunci venind la biserica mai mult femeile, era locul cel mai potrivit. Nu ne ingrijim doar de suflet, ci si de trup”, a spus preotul Popescu Gheorghe Nuta, de a Parohia Nuci.
„Este important sa informam femeile, sa afle despre ce este vorba, sa afle informatii despre propria lor sanatate. In cazul in care sunt probleme, sa stie din timp unde sa apeleze si ce este de facut. Este a doua cand vin in aceasta campanie si pot sa va spun ca a fost interesant cum oamenii s-au anuntat unii pe altii si au inceput sa vina. A fost mai greu la inceput pana au prins curaj, dar apoi au fost incantate si multumite ca au trecut de bariera de rusine. Prind curaj cand stiu ca medicul este o femeie, nu un barbat. Au fost femei care au facut prima data acest test. In cazul unor rezultate mai putin bune vor fi calauzite catre alte analize mai amanuntite si desigur ca sustinerea psihologica va fi una importanta. Ele pot apela la psiholog pentru a avea sustinere, pentru a sti cum sa treaca peste veste, sa accepte si sa inteleaga fiecare etapa a tratamentului si sa-si gaseasca resursele pentru a trece peste aceste dificultati. In asemnea situatii, un psiholog este un suport foarte bun. Fac voluntariat de 6 luni, ma bucura, imi face placere si vad ca pot fi de folos oamenilor. Daca pot sa ajut si am ocazie, de ce nu? Am fost in mai multe campanii, in campania Sanatate pentru sate, in campania de preventie, in campaniile filantropice, de donare de alimente”, a specificat polixenia Stan, psiholog și voluntar al Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului.
Declarații ale pacientelor care urmau să intre la examinare:
„Nu am mai facut acest test, nu stiu ce presupune. Acum e prima data, soacra-mea a zis ca sa fac, ca o sa fie bine. Am un singur baietel care astazi face 1 anisor”, a declarat o pacientă.
„Nu am mai facut Papanicolau, nu stiu cum e. Am citit despre el. Am emotii, am 2 fete de 27 si 30 de ani si nici ele nu au facut acest test”, a spus o femeie de 52 ani.
„Nu am mai facut testul si nu stiu ce presupune. Daca nu m-a durut nimic pana acum, nu l-am facut. N-am fost eu prea des la ginecolog. Doamna asistenta ne-a zis ca e important sa facem si am venit. E bine si acum, niciodata nu-i tarziu. Daca avem aceasta posibilitate, e si pacat sa nu venim”, a spus o altă pacientă de 54 ani.
„Nu am mai facut niciodata Papanicolau, de asta am emotii, ca nu stiu cum e acolo”, a spus o altă doamnă în vârtstă de 64 ani.
Da, am mai facut testul. Am avut o rana pe colul uterin si de atunci merg regulat. Merg la Bucuresti la control, este un efort, dar merita. Am avut probleme si vreau sa fiu bine. Testul nu doare si nu dureaza mult. Toate femeile ar trebui sa-l faca, este foarte util. Aceasta campanie a Patriarhiei Romane este foarte utila si ar trebui sa se faca cat mai multe, a menționat o altă femeie, de 43 ani.
Declarația unei paciente după examinare: „A fost foarte bine, nu a durut, nu a durat mult!”
Deși, Campania de „Prevenție și depistare a cancerului de col uterin” se află abia la a doua ediție, s-au înregistrat mai multe solicitări din partea persoanelor interesate care doresc ca specialiștii să meargă în toate județele țării. În prezent, conform contractului dintre Patriarhia Română și Institutul Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu”, specialiștii se deplasează pentru analize doar în Ilfov și București.
Voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului împreună cu mai mulți artiști, printre care, membrii grupului „Cununita Muntenească”, condus de prof. Adela Dumitrache-Dumitru, îi vor vizita, sâmbăta viitoare (3 februarie) pe micuții pacienți de la Institutul Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu”. Evenimentul care se anunță a fi un mare spectacol va avea loc în preajma zilei internaționale a copilului bolnav de cancer.
Cancerul de col uterin este o afecțiune malignă a celulelor ce căptușesc suprafața colului. În România sunt diagnosticate anual peste 4000 de femei cu cancer de col uterin. Dintre toate tumorile maligne, cancerul de col uterin este cel care poate fi controlat și prevenit cu ajutorul testării periodice.
Programele populaționale de screening, desfășurate o dată la 3 sau la 5 ani, pot reduce incidența acestei boli cu 80%. Factorii de risc pentru apariția neoplasmului de col uterin sunt următorii: infecția HPV (virusul Papilloma uman);
infecția cu virusul herpes Hominis tip 2 (HSV 2); infecția HIV/SIDA; debut precoce al vieții sexuale; igiena deficitară;
sarcini multiple; anticoncepționale orale și promiscuitate sexuală.
Toate acțiunile social-filantropice ale Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului sunt derulate de către voluntari sub coordonarea atentă a părintelui arhimandrit Ciprian Grădinaru.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.