Când interesul financiar al petroliştilor e mai presus de sănătatea planetei

Profesorul James Hansen mustră companiile petroliere şi guvernul canadian în ceea ce priveşte exploatarea combustibililor fosili, care, spune el ar face problema climei să fie de nerezolvat, scrie The Guardian.

James Hansen este fost director al Institutului Goddard de la NASA, profesor adjunct al Departamentului de Ştiinţe ale Mediului înconjurător şi al Pământului la Universitatea Columbia şi un foarte cunoscut cercetător în climatologie.

„Cele mai mari companii petroliere din lume cumpără guvernele lumii”, susţine cel mai important om de ştiinţă ce studiază clima planetei, profesorul James Hansen. Cercetătorul acuză guvernul canadian că se comportă precum un agent de vânzări în industria nisipurilor bituminoase, insistând ca ţările din Europa să accepte petrolul său „murdar”.

Nisipul bituminos este un depozit de nisip neconsolidat sau de gresie parţial consolidată, saturată cu bitum vâscos. Petrolul extras din nisipuri bituminoase, numit de obicei ţiţei sintetic, reprezintă o formă importantă de combustibil fosil. Cele mai mari depozite cunoscute se află pe valea râului Athabasca, în Canada, unde sunt în desfăşurare proiecte comerciale pentru producerea de petrol sintetic din nisipul bituminos.

„Petrolul din nisipurile bituminoase are sens pentru un număr foarte mic de persoane care obţin un profit foarte mare din acest produsNu are sens însă pentru celelalte persoane de pe planetă. Ne apropiem de un nivel îngrijorător al carbonului în atmosferă, iar dacă mai adăugăm şi combustibilii fosili neconvenţionali, ce produc o cantitate uriaşă de dioxid de carbon, atunci problema climei devine de nerezolvat”, a declarat Hansen.

Profesorul Hansen s-a întâlnit cu miniştrii din guvernul britanic, aceştia susţin poziţia Canadei la un nivel înalt în ceea ce priveşte nisipurile bituminoase. De asemenea, ministrul canadian al resurselor naturale, Joe Oliver, a vizitat Londra pentru a pleda împotriva propunerilor Uniunii Europene de a clasifica petrolul din Alberta ca fiind extrem de poluant.

Detalii pe Financiarul.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.