Cand vom consuma ultimul strop de petrol?

Traim in Epoca Omului Hidrocarburilor. O epoca in care lumea a devenit o mare consumatoare (si inca una din ce in ce mai insetata) de petrol. In SUA, de exemplu, in ultimii 20 de ani s-au consumat peste 400 de miliarde de barili de petrol doar pentru transportul de persoane si se asteapta ca acest consum sa creasca si mai mult, cu cel putin 50% in urmatorii 20 de ani. Iar China, la randul ei, a prins gustul petrolului si a trecut in doar doua decenii de la bicicleta la autoturism. Ce ne asteapta in urmatoarea perioada? Ce solutii are Omul Hidrocarburilor pentru a-si satisface in continuare acest imens apetit?

Lichidul cu care ne umplem rezervoarele masinilor este o curiozitate geologica, rezultatul unui sir de intamplari norocoase petrecute pe parcursul a milioane de ani. Prima astfel de intamplare a avut loc in vremuri primordiale, cand sedimentele au inceput sa ingroape materia organica ce se acumula pe fundul marilor si oceanelor mai repede decat putea aceasta sa se descompuna.

Apoi, materia organica respectiva a avut norocul sa ajunga la adancimea potrivita (intre 2 si 4 km), unde caldura si presiunea au fortat-o “sa fiarba la foc mic” si sa se transforme in petrol, petrol care – alta intamplare – a fost ulterior colectat in pungi de gresii poroase sau calcare si tinut captiv de straturile impermeabile de deasupra.

O intreaga aventura, asadar. Si trebuie spus ca fiecare veriga lipsa din acest proces ineamna astazi un zacamant de petrol mai putin. Adica mai putin combustibil pentru masini si avioane, mai putina materie prima pentru majoritatea obiectelor pe care le folosim si mai putine alimente ieftine in supermarket-uri, obtinute cu ajutorul ingrasamintelor si pesticidelor pe baza de hidrocarburi.

O resursa vitala, deci, petrolul acesta. Si in aceste conditii, logic, apare o problema: cat ne mai putem baza pe aceasta resursa? Cat timp ne mai ajung rezervele actuale? Cand vom consuma ultimul strop de petrol?

Nimeni nu stie. Situata de partea optimistilor, organizatia US Geological Survey (USGS) e de parere ca exista cel putin cu 50% mai mult petrol decit cred pesimistii, o mare parte a acestuia in Orientul Mijlociu. Noile tehnologii vor stoarce rezerve suplimentare din zacamintele actuale, prognozeaza USGS, si noi rezerve vaste raman sa fie descoperite.

In orice caz, titeiul nu va disparea brusc: vechile zacaminte nu mor subit, ele se epuizeaza treptat. Insa lumea se va confrunta cu crize mult mai indelungate decat cea din timpul socului petrolier din anii ‘70 si va trebui sa ia decizii radicale. Si nu e vorba neaparat de indreptarea atentiei spre nisipurile bituminoase din Canada, de exemplu, ci si de limitarea apetitului general pentru petrol.

Nu e necesar sa fim niste genii ca sa ne dam seama ca, pana la urma, cu fiecare oprire la benzinarie, sfarsitul acestei resurse se apropie. Ca urmare, cum bine spune presedintele USGS, “trebuie sa facem ceva acum. Altfel ne vom trezi la un moment dat, poate chiar foarte curand, ca Mama Natura ne va arde fara mila una peste ochi.”

Sursa: manager.ro

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.