Cântec și zâmbet

Sala Dalles, din centrul Bucureștilor, are istoria ei legată de muzică: în anii 50, 60 și 70 aici se țineau concertele de muzică ușoară românească, ca să nu mai vorbim de prelegerile și exemplificările jazz-istice ale compozitorului și pianistului Edmond Deda.

Sala a fost renovată pe vremea directoratului actorului Gabriel Fătu, arată excelent, găzduiește spectacole teatrale, dar, așa cum se va vedea mai jos, și reprezentații muzicale, având dotări tehnice de calitate.

Spectacolul la care ne referim a beneficiat de cel mai bun public din lume, fără exagerare: Seniorii!

În timp ce tinerii stau cu nasul în telefoane și din când în când mai ridică privirea spre scenă, cei care sunt părinții și bunicii noștri au dat o adevărată lecție de viață, cu bună-dispoziție, implicare și antren, cântând și dansând de mama focului timp de aproape cinci ore!

Organizatoarea, Valentina Spânu, președinte al Asociației DOR (Demnitate, Onoare, Respect), a dovedit încă o dată că experiența asociațiilor anterioare pe care le-a condus, ”Credință și demnitate” și ”Frumosul românesc”, a fost benefică, totul fiind pus la punct cu rigurozitate, nemaivorbind de distribuția de zile mari. Participarea a numeroase vedete a fost posibilă grație implicării sponsorilor – Pan Food (Sibiu), sala Dalles (oferită gratuit de conducere) și îndeosebi cunoscuta interpretă de muzică ușoară și populară Viorica Chiurciu.

Aceasta este o cercetătoare științifică prestigioasă, director general al companiei Romvac, dar și absolventă a Academiei de muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. În postura de interpretă a lansat câteva albume de mare calitate la casa de discuri Eurostar, în cele de muzică ușoară avându-l drept colaborator inspirat pe cantautorul Rareș Borlea-Raoul.

În cele trei apariții ale sale din concert a dovedit nu doar eleganță și distincție, ci și o maturitate interpretativă remarcabilă, abordând diverse stiluri muzicale. În plus, a organizat și o originală tombolă cu produse Romvac, spre deliciul spectatorilor.

Aceștia erau, evident, mari amatori de muzică populară, fiind regalați cu recitalurile unor mari vedete, cum ar fi Gheorghe Turda (ovaționat după ”O sole mio”, pentru că, să nu uităm, este absolvent al secției canto al Academiei de muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca) sau alt ardelean, Radu Ciordaș, dar și ale altor soliști talentați, binecunoscuți, evident, seniorilor din sală: Florin Grigore (piesa compusă de el, ”Credință și demnitate”, imn al fostei asociații, a fost reluată în cor de toată sala), Mitriță Crețu, Marisena și Dorel Zamfir (acesta un excelent violonist), Gheorghe Gheorghe sau Veronica Geamănu.

Pe aceleași coordonate au evoluat două minunate ansambluri coregrafice de copii : ”Trandafirii” din Gura Șuții, jud. Dâmbovița (coregraf Ion Tănase) și cel din com. Balotești, condus de profesorul instrumentist Marius Florescu.

Fiul acestuia, violonistul Rareș Florescu, fost finalist la ”Românii au talent” pe când era un puști, este astăzi învățător și student la două facultăți, impresionând încă o dată prin evoluția entuziasmantă cu câteva piese celebre.

Un moment aparte a fost cel oferit de acordeonistul virtuoz Jan Mocanu (care apoi l-a acompaniat pe Gheorghe Turda), care a abordat cu lejeritate și lucrări din repertoriul clasic.

Spumoase au fost cele două apariții ale acelora care au adus ”zâmbetul” din titlu – valoroșii actori comici (cu egale înzestrări muzicale, așa cum s-a văzut) care strălucesc de fiecare dată în reprezentațiile de music-hall ale Teatrului de revistă ”Constantin Tănase”, Nae Alexandru și Cristian Simion.

Muzica ușoară românească a avut și alți reprezentanți valoroși, înafara Vioricăi Chiurciu. Este vorba de veșnic tânărul Aurel Moga, cu alura lui de adolescent perpetuu, amintindu-ne de duetul său cu Corina Chiriac de la Mamaia de acum 40 de ani, de George Rotaru, director artistic al asociației DOR, aniversând cu această ocazie cinci decenii de la debut (el fiind și un apreciat interpret de romanțe, sugerăm organizatorilor să facă mai mult loc în program, în viitor, acestui gen muzical, al cărui public-țintă sunt tocmai seniorii) și de Ioana Sandu.

După mai bine de zece albume discografice de mare succes și diverse proiecte muzicale, cele mai multe concretizate la casa de discuri Eurostar, Ioana Sandu a dovedit încă o dată că este una din valorile sigure ale genului.

Finalul spectacolului a aparținut tot muzicii ușoare, cu toți artiștii pe scenă și spectatorii în picioare, însoțind-o în evoluția sa superlativă pe frumoasa interpretă Lucia Bubulac, vice-președinte al asociației DOR.

După cum se știe, aceasta este și un apreciat medic, cadru didactic la Facultatea de Medicină, anunțând cu această ocazie revenirea în prim-plan cu un nou album, din cuprinsul căruia a încheiat cu compoziția proprie ”Împreună vom fi mai puternici”.

Și chiar că vom fi, dacă vom reuși cât mai des să dăruim oamenilor spectacole în care aceștia să-și mai descrețească frunțile, uitând de griji…

Octavian URSULESCU

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.