Cappadocia, călătorie pe “altă planetă” (Exclusivitate)

De ce să vizităm Cappadocia? Pentru că acest loc nu seamănă cu niciunul din lume. Cappadocia este o regiune istorică din Turcia, în Anatolia Centrală.

Nu aș exagera, cu siguranță, spunând că este unul dintre cele mai bogate locuri din lume când vine vorba despre evenimente istorice și fenomene naturale. Cele mai importante orașe din această regiune sunt Kayseri, Avanos, Aksaray, Nevsehir, Goreme și Urgup.

Ce putem vizita în Cappadocia?

Cea mai bună metodă să vezi Cappadocia este cu tur organizat și ghid. Aceasta este harta pe care o veți primi la orice agenție de turism/hotel. Sunt 4 variante, însa Red Tour (porțiunea roșie de pe hartă) si Green Tour (porțiunea verde de pe hartă) sunt cele mai căutate.

Noi am ales Green Tour și am avut parte de 2 zile în care am vizitat o mulțime de locuri care mai de care mai impresionante, iar în a 3-a zi am ales să închiriem o mașină și să vizităm și orașul Urgup, fiind cazați în Goreme.

Motivul principal pentru care este vizitată această zonă este zborul cu balonul cu aer  cald.

O experiență unică din câte se spune. Pentru a putea zbura cu balonul însă, vântul nu trebuie să depășească 12 km/h.

Un loc impresionant în Cappadocia este Ihlara Vadisi (Valea Ihlara). Frumusețea naturală a zonei este evidentă.

Aici vei vedea al doilea cel mai mare canion din lume.

Daca ești pregatit fizic și psihic să faci 4 km pe jos, ești în locul potrivit. Traseul nu este greu deloc și, cu siguranță, este spectaculos.

După primii 2 km parcurși, poți face un popas la o cafenea pe râu. O cafenea deosebită, mesele au fost înlocuite cu separeuri care pluteau lin pe râu.

Ask Vadisi (Love Valley, Valea iubirii)

Nu, nu are nici o legatură cu iubirea. Nu veți găsi stânci în formă de inimioară. Nu este un loc romantic. Priviți imaginea din toate unghiurile și veți înțelege de ce se numește așa.

Alt loc superb și care merită vizitat este Goreme Open Air Museum. Este un muzeu în aer liber, cu zeci de mănăstiri construite în stâncă.

Aici vă puteți face o idee despre cum au trăit călugării de acum peste 1000 de ani.

Fiecare mănăstire are câte o biserica proprie. Cele mai vizitate obiective sunt Biserica Mărului, Biserica Sfintei Barbara, Biserica Șarpelui și o serie de așezământe domestice. Din anul 1984 Muzeul Goreme este membru al Patrimoniului Mondial UNESCO.

Lacul vulcanic Nar

O oprire interesantă în drum spre orașul subteran Derinkuyu a fost la lacul vulcanic Nar.

Acesta se află într-o vale liniștită, înconjurată de stânci în care sunt săpate locuințe și biserici creștine foarte vechi.

Orașul subteran Derinkuyu este cel mai mare și cel mai complex oraș din Cappadocia, ba mai mult, unul dintre cele mai mari din lume. Cu 13 etaje se extinde la o adâncime de 85 m.

A fost descoperit accidental de un localnic, în 1963, în timp ce făcea curat în casă, casă săpată în piatră, așa cum sunt alte sute în regiune, chiar și astăzi.

Se pare că orașele subterane din Cappadocia sunt interconectate – există niște tuneluri lungi de până la 10 km care le leagă între ele, iar intrările în orașe erau blocate pe dinăuntru (o piatră imensă de până la 500 kg) stătea pe post de poartă, astfel încât, odată împinsă pe dinăuntru, nimeni nu mai putea intra fără voia celor ce se aflau deja în oraș.

Din păcate nu am putut intra în acest oraș subteran decât până la primul nivel și nu este deloc recomandat să intrați dacă suferiți de claustrofobie pentru că locurile sunt extreme de înguste, iar în unele zone trebuie să avansezi în genunchi din cauza înalțimii tunelurilor.

Valea Imaginației este puțin atipică. Spre deosebire de cele cu grote săpate în stânci, cu biserici și castele, aceasta nu a fost locuită niciodată. Este un obiectiv turistic spectaculos, iar peisajul desprins parcă de pe Lună îți taie răsuflarea fără doar și poate.


În a treia zi de aventură, am auzit câțiva turiști povestind foarte încântați despre o plimbare cu ATV-urile. Se pleca cu o oră înainte de apus. Aveam un traseu bine stabilit de ghid, dar nu știam că această plimbare va dura aproape trei ore.

Eram un grup de aproximativ 200 de ATV-uri, iar la un moment dat,  am ajuns în locul panoramic de unde puteam vedea un apus senzațional.

A fost cel mai frumos apus pe care l-am văzut vreodată. Dacă sunteți dornici de adrenalină și nu vă deranjează să aveți praf și în  ochi, nu ratați acest tur cu ATV-ul.

Dacă ajungeți în Cappadocia alegeți să vă cazați la un hotel săpat în stâncă. Chiar dacă sună ciudat și pare învechit, sunt fascinante.  Expresia “hotel săpat în stâncă”  ne duce cu gândul la camere friguroase, vechi, dar nu este deloc așa.

Într-adevăr sunt elemente de mobilier care se îmbină cu specificul zonei și îți dau impresia că ești din acel film, dar camerele sunt foarte confortabile.

În Cappadocia sunt două aeroporturi, unul în Nevsehir și unul în Kayseri, iar din Istanbul faceți 1h și 15 min. Noi am ales să ne cazăm în Goreme, cei de la hotel ocupându-se de transferul de la aeroport. De la aeroportul din Nevsehir până la hotel am facut 40 minute.

Sunt foarte multe locuri de vizitat în această  regiune, așa că, dacă aveți 4-5 zile libere sau chiar mai mult, vă place Turcia, plănuiți o vacanță și v-ați plictisit de un sejur în Antalya, ar putea fi locul ideal. Pe lângă locurile superbe, oamenii în Turcia sunt calzi și ospitalieri.

 

Ciobanu Andreea Cătălina,

Jurnalism Hyperion

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.