Caravana J.O.B.S a ajuns la Cluj
J.O.B.S. Jurnalismul – ,,Ocupaţie în Beneficiul Societăţii” este un proiect ce are la baza pregătirea unei forţe de muncă înalt calificate şi adaptabile în domeniul jurnalismului, capabilă să utilizeze, în mod eficient, cunoştinţele şi noile tehnologii existente.
Astăzi, în cadrul Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării din Cluj, a avut loc o nouă dezbatere care concentrează ,,Calitatea în învăţământul superior”. La această dezbatere au participat studenţi de la specializările de jurnalism din ţară, respectiv: Universitatea Lucian Blaga din Sibiu; Universitatea Hyperion din Bucureşti; Universitatea de Vest din Timişoara.
,,Relaţiile pe care le formaţi sunt foarte importante, este foarte important să creştem calitatea serviciilor; intentionalizam să ne îndreptăm spre spaţiul non- U.E. Studenţii universităţii noastre se orientează către spaţiul jurnalismului online.” a punctat Prof. univ. dr. Călin Emilian Hinţea, decan al F.S.P.A.C. din cadrul Universităţii Babeş Boyai din Cluj.
Proiectului urmăreşte dezvoltarea şi modernizarea sistemelor de educaţie şi formare profesională iniţială şi continuă, în vederea unei mai bune adaptări la nevoile în permanentă schimbare şi la evoluţiile rapide din economie, societate şi mass-media. În vederea unei integrări durabile pe piaţa muncii, este necesară îmbunătăţirea şi actualizarea permanentă a abilitaţilor şi cunoştinţelor furnizate de către sistemul de educaţie şi formare profesională iniţială, prin adaptarea la cerinţele angajatorilor.
,,Vorbim despre o identitate a variantelor occidentale, spaţiului jurnalistic românesc este reprezentat de calificarea în jurnalism, pierderea de identitate de firmă. Pentru a reuşi în această meserie nu trebuie să îi ai alături pe Ion Cristoiu, Cristian Tudor Popescu, în fiecare facultate exista o selecţie a valorilor.” a declarat prof. univ. dr. Ion Dur, Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane din cadrul Universităţii Lucian Blaga din Sibiu.
Toate aceste discuţii libere între cadrele universitare şi studenţi duc spre o mai buna organizare şi funcţionare la nivel local, dar şi naţional.Tot în cardul acestei dezbateri s-a pus problema calităţii conţinutului din media, şi în acelaşi timp dialogul cu trusturile de presă.
,,Meseria de jurnalist este o meserie pe care trebuie să o alegi, trăim în era informaţională, moment în care această meserie trebuie să se dezvolte. a declarat Conf. Univ. Dr. Ion Marin, Decan al Facultății de Drept, Jurnalism, Psihologie și Științe ale Educației din cadrul Universității Hyperion.
Dialogul nu se opreşte aici, modulele de perfecţionare profesională urmează să se desfăşoare la Universitatea de Vest din Timişoara, unde va avea loc o nouă dezbatere.
Anca DRĂGUŢ