Carta Albă a Apărării 2017, însușită de Guvern

Guvernul României și-a însușit, în ședința de vineri, 30 iunie a.c. Carta Albă a Apărării 2017, document elaborat de Ministerul Apărării Naționale, în conformitate cu prevederile legale.

Carta reflectă prevederile Programului de Guvernare 2017-2020 și are ca bază de construcţie Strategia naţională de apărare a ţării pentru perioada 2015-2019, aprobată de Parlamentul României prin Hotărârea nr. 33/2015.

Carta Albă a Apărării 2017 transpune în mod integrat şi unitar viziunea Guvernului asupra apărării naţionale, în corelare cu obiectivele stabilite în Strategia naţională de apărare a ţarii, fiind astfel atinsă o coerenţă sporită a efortului naţional de asigurare a securităţii şi apărării.

Conceptual, documentul defineşte politica de apărare a României pe un orizont de timp de 4 ani, fiind principalul document de planificare la nivel departamental, pe baza căreia se elaborează Strategia Militară şi se fundamentează priorităţile în formularea propunerilor de buget ale ministerului.

Prin elaborarea Cartei Albe sunt stabilite: obiectivele politicii de apărare – politica sectorială în domeniul apărării naționale; măsurile și acțiunile avute în vedere pentru îndeplinirea obiectivelor politicii de apărare; misiunile și cerințele specifice pentru Armata României; principalele direcții de dezvoltare a capabilităților; politicile privind managementul integrat al resurselor pentru apărare; resursele financiare care urmează să fie asigurate pe durata mandatului Guvernului.

La nivelul resurselor, trebuie subliniat că actuala Cartă Albă este primul document de acest tip care are ca determinant principal o alocare bugetară adecvată  – două procente din PIB,  fapt ce constituie o premisă esenţială pentru implementarea corespunzătoare a obiectivelor politicii de apărare în integralitatea acestora.

În conformitate cu prevederile Legii nr. 203/2015 privind planificarea apărării, Carta Albă a Apărării se supune spre aprobare Parlamentului, în termen de cel mult 6 luni de la acordarea încrederii Guvernului, după ce este însuşită de Guvern şi avizată de CSAT.

Sursa: Guvernul României

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.