Cartea unei conștiințe

Demult, tare demult am mai citit câte ceva de două ori.

Cu siguranță, s-a întâmplat atunci când a trebuit să învăț un lucru neapărat sau când mi-a plăcut peste măsură firul depănat pe îndelete din ghemul frazelor cuceritoare.

Motivul lecturii care m-a ținut treaz câteva ore din două nopți răzlețe, situate la interval de trei sau patru zile între ele, îmi place să cred că pentru meditație, este o combinată emoționantă între bucuria învățării și răsfățul galeș al sufletului într-o altfel de bucurie, poate mai mare decât oricare alta, de a descoperi curcubeul unei existențe neasemuite. Întâmplarea face să-l cunosc pe eroul cărții la care mă refer.

Mai bine zis, să fi crezut că îl cunosc, fiindcă după citirea ei mi-am dat seama că sufletul îi este mult mai mare decât se poate spune în cuvinte, că încă ne mai poate surprinde cu vreun gest unicat, că potențialul său dedicat înfrumusețării lumii în care trăiește este inepuizabil.

Și acum, după ce am parcurs-o a doua oară, pot afirma că este cartea unei conștiințe înfiripate din lumina credinței și întărite prin dragoste omenească față de Dumnezeu, cristalizată prin iubire aproape neomenească față de semeni.

Că este cartea unei verticalități uimitoare, cum n-ai putea crede că poate exista în vremuri de triumf ale unui politicianism fără niciun fel de scrupule. 

 


,,Marin Mândrilă. Povestea unei vieți cu bune și rele” este cartea în urma căreia m-am ales cu o învățătură de minte și de suflet, pe care nu aș fi putut bănui că o pot căpăta vreodată atât de simplu, doar citind.

Talentata și răzbătătoarea Daniela Șontică a pus cap la cap, pe parcursul a aproape 150 de pagini, firicele de lumină ale unei biografii de o strălucire magnetică și a oferit-o spre publicare editurii UZP.

Cartea a apărut recent și prezintă firesc, fără zorzoane stilistice, fără umpluturi scriitoricești amăgitoare, povestea acestui om de o delicatețe și mărinimie fără seamăn.

Cred că nu întâmplător locul întâlnirii sale cu lumina mare a vieții se numește Sfințești. Nu exagerez, este cartea unei capacități de a ierta ieșite din comun, a unei vieți duse în muncă exemplară și cinste, care tangențiază miracolul.

Tenacitatea întru frumos și bine, sub corola unei corectitudini fără cusur, respectul de sine cununat cu respectul pentru ceilalți fac din persoana Omului Marin Mândrilă personajul model pentru oricare dintre noi.

Norocoși vor fi toți cei ce vor întâlni acest manual de măreție în simplitate! 


Firiță Carp

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.