Casa Albă: Preşedintele Trump a cerut Pentagonului să studieze crearea unei parade militare

Preşedintele american, Donald Trump, doreşte crearea unei parade militare pentru a prezenta puterea militară americană, a precizat marţi Casa Albă, transmite AFP.

„Preşedintele Trump este pe deplin solidar cu militarii care îşi riscă viaţa în fiecare zi pentru a garanta securitatea ţării noastre. El a cerut Departamentului Apărării să studieze crearea unei ceremonii în cursul căreia toţi americanii vor putea să-şi exprime recunoştinţa”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders, confirmând o informaţie din Washington Post.

Conform AFP, Donald Trump nutrea ideea unei parade militare la Washington înainte de alegerea sa şi s-a declarat deosebit de impresionat de defilarea de la Paris, din 14 iulie, când a fost primit cu mare fast de preşedintele Emmanuel Macron.

Liderul de la Casa Albă a evocat atunci ideea de a organiza o paradă similară la Washington, pe 4 iulie, ziua sărbătorii naţionale americane.

Dar ideea a provocat critici violente din partea detractorilor săi, care au comparat atitudinea lui Trump cu cea a unui conducător de regim autocratic.

Conform dpa, care citează The Washington Post, preşedintele american s-a întâlnit la Pentagon, pe 18 ianuarie, cu generali de top pentru a discuta evenimentul.

„Ordinele marşului erau: Vreau o paradă precum cea din Franţa”, a relatat publicaţia, citând un oficial militar anonim.

 

Camera Reprezentanţilor aprobă un buget temporar

Camera Reprezentanţilor, aflată sub control republican, a aprobat marţi încă o finanţare pe termen scurt pentru guvernul american, care va rămâne din nou fără fonduri la miezul nopţii de joi dacă Senatul nu va sprijini proiectul, transmite EFE.

Cu 245 voturi pentru şi 182 împotrivă, Camera a votat un buget temporar până la 23 martie, dar, în ciuda adoptării confortabile, republicanii vor avea nevoie să ajungă la un acord cu democraţii pentru ca proiectul de lege să primească şi aprobarea Senatului.

Liderii din Senat ai celor două tabere, republicanul Mitch McConnell şi democratul Chuck Schumer, au anunţat marţi că sunt aproape de a parafa un acord bugetar pe doi ani, care va stabili nivelurile de cheltuieli pentru anii fiscali 2018 şi 2019.

„Mai sunt încă unele probleme de rezolvat, dar suntem mai aproape ca niciodată de un acord”, a spus Schumer, în plenul Senatului.

Congresul american trebuie să aprobe fonduri înainte de miezul nopţii de joi dacă vrea să evite o nouă închidere parţială a administraţiei, precum cea din 20 ianuarie, care a durat trei zile.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.