Casă, tot mai puţin dulce casă. În Europa, perspectiva cumpărării unei locuinţe este tot mai îndepărtată

Cea de-a şaptea ediţia a ING International Survey privind preţul caselor şi creditelor ipotecare relevă că peste o treime dintre europenii care nu deţin o casă nici nu se aşteaptă să aibă vreodată o proprietate.

Cauzele sunt preţurile ridicate ale caselor şi creşterea ponderată a veniturilor. Pe de altă parte, şi chiriile sunt din ce în ce mai mari.

De aceea, 13% dintre europeni îşi împart casa cu părinţi şi bunici, cele mai mari procente fiind în România (22%) şi Polonia (19%).

De asemenea, peste o treime dintre participanţii la studiu ar lua în calcul această variantă, cei mai mulţi fiind spaniolii (47%).

Majoritatea celor care nu posedă o casă, dar nici nu se aşteaptă să îşi permită să cumpere una, sunt în Germania (45%), Italia (44%) şi Marea Britanie (41%).

Grav este numai 9% dintre europenii care nu sunt proprietari ai unei case estimează că îşi vor cumpăra o primă locuinţă, înainte de a împlini 30 de ani.

Dintre cei care nu se gândesc să cumpere o proprietate, 56% susţin că nu vor avea venituri suficiente. Aproximativ 19% anticipează că preţurile vor rămâne ridicate, iar 16% nu se pot baza pe siguranţa locului de muncă.

Totodată, 45% dintre persoanele cu vârsta mai mică de 45 de ani din Belgia, Luxembourg, Olanda, România şi Spania, jumătate din venituri se duc pe chirie sau pe rata casei.

Potrivit studiului, casele accesibile sunt tot mai rare, mai ales în zonele urbane. Dobânzile scăzute au dus la o scumpirea imobiliarelor şi au făcut achiziţia unei prime case tot mai dificilă. În aceste condiţii, 72% dintre europeni sunt de acord că este din ce în ce mai dificil să-şi cumpere prima proprietate.

Una dintre soluţii ar fi ajutorul din partea părinţilor. 44% dintre europeni cred că aceştia ar trebui să le ofere copiilor lor un sprijin financiar pentru a-şi cumpăra o casă.

Sursa: manager.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.