Castigatorii Competitiei Nationale de CanSat, editia 2017

In perioada 19 – 23 aprilie a avut loc finala Competitiei Nationale de CanSat 2017, organizata de ESERO Romania — un proiect al Agentiei Spatiale Europene (ESA) in colaborare cu Agentia Spatiala Romana (ROSA).

Castigatorii editiei din 2017 sunt:

  • Locul 1: Echipa TOMIS III, Colegiul National Mircea cel Batran din Constanta;
  • Locul 2: Echipa Spartans, Colegiul National Constantin Carabella din Targoviste;
  • Locul 3: Echipa Late Night Engineers, Liceul International de Informatica din Bucuresti.

Toate cele sapte echipe calificate in finala au lansat mini-sateliti de tip CanSat de pe Aerodromul George Valentin Bibescu din Ploiesti.

CanSat-ul este o simulare a unui satelit integrat in volumul si forma unei doze standard de bauturi racoritoare cu un volum de 330 mililitri. Participantii au avut ca misiune principala introducerea tuturor subsistemelor specifice unui satelit.

Inainte de lansare, echipele au trecut printr-o inspectie tehnica, prin care s-a verificat eligibilitatea satelitului pentru procedurile de lansare (precum dimensiune, greutate, comunicatii radio si alte aspecte specifice).

Mini-satelitii au fost lansati dintr-un elicopter de la altitudinea de un kilometru. Acestia au colectat date pe care echipele le-au procesat ulterior.

Misiunea secundara a echipei TOMIS III s-a axat pe analiza conditiilor de existenta a vietii de la locul lansarii. Misiunea secundara a echipei Spartans a constat in achizitia pozitiei satelitului, determinarea umiditatii si a intensitatii luminoase. Echipa Late Night Engineers a incercat aterizarea la un punct fix cu ajutorul unei parapante.

Echipa situata pe locul I, TOMIS III, va participa in finala europeana a competitiei, organizată de Agentia Spatială Europeana (ESA), la Bremen, in Germania, in perioada 28 iunie – 2 iulie.

Editia din 2017 a Competitiei Nationale de CanSat a fost organizata de ESERO Romania, cu sustinerea Colegiului Tehnic “Elie Radu” din Ploiesti, aInspectoratului  Scolar  Judetean Prahova, a Scolii Superioare de Aviatie  Civila si a domnului profesor Adrian Mehedinti, Ambasador al Spatiului pentru zona de dezvoltare 3 – Sud, presedintele comitetului local de organizare.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.