Cat de mult te ajuta studiile in cariera?

Mai impresioneaza astazi pe un angajator faptul ca un candidat este absolvent de facultate? Putin probabil, poate doar in domeniile foarte specializate (medicina, inginerie). Diploma in sine nu mai inseamna in momentul de fata mare lucru (a avea o facultate pare sa fi devenit o treaba foarte accesibila) si, in consecinta, pentru angajatori conteaza mai mult experienta sau atitudinea, mai ales in cazul candidatilor foarte tineri.

Cum se prezinta insa situatia cand vorbim nu despre o facultate obisnuita, ci despre programe de tip MBA (Master of Business Administration), a caror absolvire presupune nu numai o implicare serioasa a cursantilor, ci si achitarea unor sume de mii de euro? Cat de util este acum un MBA in dezvoltarea unei cariere de succes?

In urma cu 20 de ani, un MBA iti deschidea automat calea spre un post foarte bine platit de manager, intr-o companie importanta. Si asta pentru ca se presupunea ca un astfel de program iti permite sa iti formezi rapid o imagine de ansamblu corecta asupra firmei si sa identifici cele mai bune masuri pentru dezvoltarea ei.

Astazi insa lucrurile nu mai stau asa, MBA-ul nu mai constituie o garantie pentru obtinerea unui post bun, chiar daca MBA-ul respectiv a fost absolvit in strainatate, la o institutie prestigioasa. De vina este o discrepanta evidenta intre asteptarile candidatilor cu un MBA la activ – post de conducere, salariu de la 1.500 de euro in sus – si ofertele pe care le pot avansa angajatorii.

“Sunt multi tineri care si-au facut studiile in afara, nu au muncit o zi in viata lor, nu au facut nici macar o zi de practica, dar care au impresia ca pot veni aici doar cu o diploma lucioasa si – gata –  vor fi primiti cu fast pe un covor rosu”, e parerea unui angajator, care ilustreaza un punct de vedere destul de raspandit.

Principalul repros care li se aduce acestor tineri este ca nu isi coreleaza asteptarile cu realitatile economice din tara si cu contextul pietei muncii. Iar acestei lipse de realism i se adauga adesea si o anumita atitudine de prea multa incredere in sine, care poate fi interpretata usor drept aroganta. (A nu se intelege ca e ceva rau sa ai incredere in tine, pentru ca, se stie, siguranta de sine “vinde” mai mult ca orice, doar ca trebuie pastrata o anumita limita. Un angajator ofensat nu te va angaja niciodata).

Asadar, candidatul care se prezinta la un interviu inarmat cu un MBA nu trebuie sa considere ca are din start un avantaj major. Si aceasta afirmatie este sustinuta si de observatiile din piata HR, care arata ca ponderea importantei unui MBA in decizia de angajare scade in cazul pozitiilor de middle management si devine aproape nerelevanta in cazul pozitiilor de conducere, mai ales pentru candidatii de peste 35-40 de ani.

George Butunoiu, cel mai cunoscut recrutator din Romania, spune ca, in cei 25 de ani de activitate pe aceasta piata, n-a intalnit nici macar un singur caz in care o astfel de diploma sa insemne direct o crestere de salariu.

MBA-ul pare sa fie in acest moment mai mult un fel de investitie interna a unor companii, in sensul ca exista companii care isi inscriu angajatii cei mai buni la astfel de programe, suportand toate costurile. Este vorba aici despre o investitie serioasa, care se face intotdeauna in urma unui proces minutios de selectie a persoanelor eligibile. Pe lista scurta intra persoanele de la nivelul de management, care au un potential crescut de dezvoltare si pe care compania doreste sa le pastreze in echipa pentru o perioada de timp indelungata.

Revenind, concluzia ar fi ca un MBA (sau, mai general, studiile) nu reprezinta decat un criteriu printre multe altele in cadrul procesului de evaluare, atat la angajare, cat si pe parcurs, in vederea unei eventuale promovari. Acest criteriu trebuie corelat si cu alti factori. O cariera de succes inseamna si concedii sacrificate unul dupa altul, si nopti nedormite, si neglijarea familiei – dezavantaje pe care, sub influenta modelului occidental, tot mai multi manageri din Romania si le asuma.

In final, iata si 3 motive pentru a nu face un MBA, identificate de revista „Cariere”:

1. Un MBA nu te mai ajuta atat de mult sa obtii un job bine platit
In urma cu ceva ani, o diploma de MBA constituia un atu in fata altor candidati si garanta, in cele mai multe cazuri, un plus de atractivitate in ochii angajatorilor si un pachet de compensatii si beneficii mai consistent.
In multe descrieri de profil de candidat ideal, MBA-ul era mentionat ca fiind un avantaj, iar pentru anumite pozitii de top manangement era chiar un “must”, o conditie obligatorie. Criza din 2008 a anulat insa multe repere din HR, iar semnificatia MBA nu face exceptie.

2. Sistemul de invatamant in Romania nu s-a schimbat aproape
deloc si dialogul cu profesorul e de cele mai multe ori invechit

Daca te inscrii la un MBA in Romania, s-ar putea sa ai surpriza sa reintalnesti fostii “profesori-dinozauri” care te-au plictisit in timpul facultatii, aplicand aceleasi metodologii invechite de predare. Alternativa? Un MBA in strainatate, orientat mai mult catre latura practica si mai putin pe teorie, dar la un pret cel putin dublu.

3. S-ar putea sa-ti periclitezi sansele de angajare
Exista cazuri, nu putine, cand candidatii absolventi de astfel de cursuri decid sa nu le includa in CV pentru a nu-si limita sansele de angajare. Ei nu doresc sa para supra-calificati sau sa dea impresia ca sunt scumpi, intr-o piata in care multe companii au ajuns sa ia decizii bazate pe cost.

Sursa: manager.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.