Cât de patrioţi mai suntem? Ne spune „Barometrul – Adevărul despre România“

Doar 26,3% din respondenţi îşi pun tricolorul pe balcon cu ocazia Zilei Naţionale a României, arată un recent studiu INSCOP Research, Barometrul – Adevărul despre România“, realizat la comanda ziarului „Adevărul“.

Conform acestuia, românii nu par a avea un cult al tricolorului foarte dezvoltat, dar faptul în sine nu trebuie interpretat ca o lipsă de interes faţă de simbolurile naţionale, ci mai degrabă ca o reacţie la festivismul excesiv din perioada comunistă .

Câteva date, extrem de relevante, din studiu:

1 Decembrie

  • 83% dintre respondenţi se declară mândri de a fi români, în timp ce 12,8% nu văd un motiv de mândrie în a fi români.
  • Pe categorii socio-demografice, segmentul de vârstă 35-49 de ani înregistrează un procent uşor mai scăzut decât celelalte de persoane care se declară mândre de a fi români. Faptul nu este neapărat neobişnuit – unii sociologi numesc acest segment de vârstă „generaţia sandwich” – categoria de vârstă prinsă între copii şi părinţi, cea pe care apasă cele mai multe obligaţii de familie, de întreţinere a unei gospodării şi de ajutorare a celorlalţi membri ai familiei. Aici sunt localizate cele mai multe aşteptări şi tot aici avem segmentul cel mai afectat de probleme economice şi sociale, şomaj, scăderi salariale etc. Deci este normal ca aici să se localizeze şi o serie de nemulţumiri care se pot reflecta simbolic şi în indicatorul despre care discutăm.
  • Locuitorii din Muntenia-Oltenia-Dobrogea sunt mândri de originea naţională peste medie. Mândria de a fi român este ceva mai slabă în Transilvania decât în celelalte zone, lucru explicabil prin diversitata etnică a regiunii şi posibilitatea ca unii respondenţi să fi dat un sens etnic răspunsurilor la această întrebare. De altfel, în această regiune avem un număr mai mare de non-răpunsuri la această întrebare decât în celelalte.
  • Doar 26,3% dintre români obişnuiesc să arboreze tricolorul acasă de ziua naţională. 71,5% nu au acest obicei, numărul de non-răspunsuri este mic (2,1%). Românii nu par a avea un cult al tricolorului foarte dezvoltat– faptul în sine nu trebuie interpretat ca o lipsă de interes faţă de simbolurile naţionale. Este posibil un obicei dezvoltat după 1989, ca reacţie la festivismul excesiv din perioada comunistă.
  • O proporţie mai mare de respondenţi care arborează tricolorul de 1 Decembrie găsim în Transilvania, fapt explicabil în contextul deja descris mai sus. Într-o zonă în care există un procent semnificativ de populaţie de altă etnie, afişarea într-o mai mare măsură decât în alte zone a tricolorului ca marker identitar de ziua naţională este de aşteptat.
  • 29,6% dintre români ar fi de acord cu mutarea zilei naţionale într-un anotimp mai călduros. 55,3% nu sunt de acord, iar 15,2% nu au o opinie în acest sens. În ciuda dezavantajelor legate de iarnă, cei mai mulţi români care sunt interesaţi de problema zilei naţionale consideră probabil 1 Decembrie – ziua Marii Uniri din 1918- drept data cea mai potrivită din punct de vedere simbolic pentru a celebra ziua naţională.

TOPUL EVENIMENTELOR ISTORICE

  • Topul evenimentelor cu consecințele cele mai importante pentru istoria românilor este dominat la distanţă de Marea Unire de la 1918, eveniment valorizat în clasament de 43,1% dintre români (mai mult decât dublul următorului eveniment indicat de români).

Mai multe detalii pe INSCOP.ro

Sursă foto: proiectromania.wordpress.com

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.