Cât te costă să închiriezi Arena Națională?

Sumele încasate vor constitui venituri proprii la Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București (ALPAB) și Primăria Municipiului București (PMB), fiind distribuite în mod egal între acestea. Contractele de închiriere pentru evenimente vor fi încheiate de către ALPAB, care va încasa și chiria aferentă. Prețurile vor putea fi actualizate anual.

Este vorba despre următoarele tarife de închiriere pentru evenimentele care se desfășoară pe Arena Națională: campionatul intern de fotbal, Cupa Ligii și Cupa României, meciuri ale echipei naționale — 13.000 de euro/eveniment; UEFA Champions League — 28.000 de euro/eveniment, UEFA Europa League — 23.000 de euro/eveniment); evenimente culturale — 18.000 euro/eveniment); evenimente speciale, cu închiriere inclusiv a Arenei Naționale — 30.000 de euro/eveniment; evenimente restrânse, care nu implică utilizarea gazonului și spațiilor din tribune — 15 euro/mp/eveniment); servicii de operare Stadion Arena Națională — 10.000 euro/meci sau eveniment, evenimente corporate — 500 euro/oră), filmări private — 400 de euro pe oră.

În expunerea de motive semnată de primarul general, Gabriela Firea, se arată că în perioada 2011 — noiembrie 2016, Arena Națională a înregistrat o pierdere de exploatare de 40,5 milioane de lei. Acest lucru a fost cauzat și de înregistrarea unei valori minime a veniturilor, determinate de practicarea unei game restrânse de evenimente, se menționează în același document.

„În scopul echilibrării balanței de venituri și cheltuieli, în urma unei analize efectuate de PMB și ALPAB, s-a ajuns la următoarele concluzii: ridicarea tarifelor la cote mult mai mari decât cele propuse ar scădea nivelul de atractivitate pentru organizarea competițiilor sportive pe Arena Națională și nici nu ar putea acoperi cheltuielile; ar fi necesară organizarea unor activități, pe tot timpul anului, menite să aducă venituri suplimentare în susținerea cheltuielilor”, a precizat edilul în documentul citat.

Aurelian Bădulescu, viceprimar al Capitalei, a precizat, în ședința CGMB de marți, că de abia în luna martie PMB va relua administrarea stadionului.

„El acum se află sub puterea unui contract cu firma UTI. Pentru mai multe clarificări, nu vom avea de dat bani, pentru că acel contract prevedea că noi nu trebuie să avem de dat bani, de asta i l-am și închiriat, l-am dat spre administrare, iar la sfârșitul anului viitor nu vor avea bucureștenii de dat bani”, a declarat Bădulescu.

Tot în ședința de marți, CGMB a adoptat un proiect care prevede transmiterea stadionului național Lia Manoliu, reabilitat și modernizat, în administrarea Administrației Lacuri, Parcuri și Agrement București. În expunerea de motive, primarul general arată că, în prezent, administrarea Arenei Naționale este împărțită între PMB și ALPAB.

„Corespondența și soluționarea diverselor probleme, care se situează la limita de competență a celor doi administratori, se desfășoară prin intermediul Direcției Investiții. Este o procedură greoaie, iar timpii de răspuns pentru situații în care decizia trebuie luată cu operativitate sunt mult prea lungi”, indică documentul.

Totodată, se menționează că, potrivit Legii nr. 215/2001, administrarea bunurilor din domeniul public al Municipiului București se realizează de către Consiliul General și nu de către aparatul de specialitate al primarului general.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.