Câtă șpagă dau multinaționalele, cine le pedepsește și cum

De 40 de ani, autoritățile din SUA își pedepsesc propriile companii pe care le prind că dau mită în străinătate. Dacă guvernele înapoiate nu sunt în stare să își pedepsească corupții, măcar să facem noi ceva, a gândit Congresul SUA în 1977, când a legiferat FCPA (Foreign Corrupt Practices Act).

Poate că sună ușor caraghios, dar rațiunea a fost că altfel companiile dispuse să plătească șpăgi le vor face concurență neloială celor cinstite. Nu contează dacă mituitorul e american sau nu, câtă vreme compania are treabă prin SUA, este țintă.

Și unele dintre țările europene au început să practice, mai recent, politici similare, însă nu există încă o abordare unitară de la nivelul Comisiei Europene. Totuși, în acest fel șansele ca o companie să fie prinsă cresc semnificativ.

Sancțiunea nu este pușcăria ci amenda – mare, ce-i drept. În top 10 intră sume de ordinul zecilor sau chiar sutelor de milioane de dolari, pentru nume ca Siemens, Alstom, Halliburton, British Aerospace etc. În total, Departamentul Justiției și Comisia Valorilor Mobiliare din SUA au dat sancțiuni în peste 300 de cazuri, majoritatea în ultimii 10 ani.

Numele României apare în patru dintre investigațiile FCPA.

Cel mai recent este de anul acesta – cazul Elbit (din grupul israelian care a modernizat în anii ’90 Mig-urile 21), într-un scandal legat de Casa Radio. Elbit a plătit o amendă de 500.000 de dolari pentru că a „rătăcit” câteva milioane prin România. Nici un dosar și nici o luare de poziție din partea DNA, deocamdată.

În cazul Microsoft, investigația a început acum 5 ani pentru presupuse cazuri de mită din România, China și Italia. Deocamdată, nu se aude nimic. Dar în România se știe: dosarul s-ar fi „prescris” înainte de a ajunge la mituitori. Au ajuns la închisoare câțiva dintre intermediari și chiar denunțători, în timp ce alții au fost iertați și de pușcărie și de bani.

Celelalte două cazuri sunt din industria farmaceutică – Johnson and Johnson respectiv Stryker, care ar fi sponsorizat medici prin diverse țări inclusiv România, la începutul anilor 2000, ca să le prescrie pacienților marfa. În România, nu s-a auzit nimic despre vreo anchetă în situațiile respective.

A existat însă o altă anchetă de acest fel – cei 77 de oncologi cercetați și percheziționați în 2015 pentru că ar fi primit sponsorizări de la 11 companii de medicamente: Roche, Pfizer, GlaxoSmithKline, Novartis, Actavis, Sandoz, Teva, Alvogen, Egis, Romastru şi Glenmark. De cercetat, au fost cercetați doar medicii și un importator, iar anul acesta dosarul a fost clasat cu discreție (fără comunicat DNA).

Industria farmaceutică, cea de armament și cea petrolieră sunt vedetele acestui tip de investigații. În cazul industriei de petrol și gaze, fiecare dintre companiile „BIG 6” – ExxonChevronTotalBPShellEni – fiecare a fost pedepsită pentru că a dat mită măcar o dată, într-un colț sau în altul al lumii. Exxon al nostru a dat inclusiv în Rusia!

În total, amenzile au depășit un miliard de dolari.

Deocamdată, în cazul României nu există vreo investigație legată de activitatea companiilor petroliere – nici locală nici internațională. Indicii de corupție și posibil chiar trădare sunt însă atât de multe încât e păcat barem să nu încerci să cauți. Sau, dacă nu găsești nimic, să dai un exemplu pozitiv.

Iată, o afacere cu miză de zeci de miliarde de euro dar totuși curată, dovada că anticorupția a izbândit în România!

Indulgența față de mituitor e probabil unul dintre marile păcate ale luptei anticorupție de până acum. Oficial, politica penală a statului este aproape la fel de dură față de mituitor cât este față de mituit. În practică, proporția este substanțial în favoarea condamnărilor obținute împotriva mituiților. Consecința acestei indulgențe este că, mai ales de la adăpostul unei jurisdicții internaționale, mituitorii sunt încurajați în comportamentul lor. Este prins un politician și băgat în pușcărie? Nici o problemă, găsim altul! Dăm șpagă netulburați în continuare, până nimerim unde trebuie!

Șansa ca latura penală a anticorupției românești să-și revină din pumnii pe care i-a primit sau și i-a administrat este să arate că se poate și altfelCă nu e nevoie să se facă 10 ani că plouă, cum s-a întâmplat în cazul EADS, pentru ca acum să numere zilele până la prescripție.

Deci iată un posibil criteriu eliminatoriu pentru viitorul șef DNA: să vină, încă din planul de management, cu determinarea că vrea să vadă cam ce ar putea fi în neregulă în cazul gazelor din Marea Neagră!

Lucian DAVIDESCU, 

România Curată

CITEȘTE ȘI:
Sună-ți deputatul și întreabă-l dacă are de gând să renunțe la cele 10 miliarde de euro din Marea Neagră!

Dragnea, să nu îndrăznești să dai gazele din Marea Neagră de pomană ca să scapi tu de pușcărie!

Care este cantitatea de petrol și gaze de sub Marea Neagră?

Rugăminte către mass-media: nu ratați subiectul gazelor din Marea Neagră!

Cine și cum servește propagandei ruse în jaful gazelor de la Marea Neagră

Prima victorie a cetățenilor în fața încercării de jaf al gazelor din Marea Neagră

Unde este urgența în cedarea gazelor pe nimic?

Poate fi gazul din Marea Neagră folosit „pentru economia României”?

Ce înseamnă securitate energetică pentru națiunile cu minte în cap

Statul român n-a calculat niciodată câți bani ar putea să ia din petrol și gaze. I-a lăsat pe experții petroliștilor să calculeze pentru el!

Stimați deputați ai României, nu furați de la copii!

Petiție și protest împotriva cedării gazelor pe mărunțiș

Cine a scris ACEASTĂ sesizare la Curtea Constituțională?

Ți-ai sunat deputatul și ai adus măcar un milion de euro la bugetul public – felicitări!

Deci, cum a rămas cu gazele… Și de unde și-a luat Dragnea grilă?

Căutați corupție și trădare? Luați la puricat jaful gazelor din Marea Neagră!

Pleacă sau nu câinele de la măcelărie?

Cum funcționează deductibilitatea în noua lege offshore

Cine, cum și de ce a votat în Parlament pe legea offshore

Domnule președinte Iohannis, când ne vorbiți și despre gazele din Marea Neagră?

Consultanță gratis pentru concesionarii de la Marea Neagră: Luați ce vi s-a dat și spuneți „bogdaproste”

Viorica Dăncilă – conflict de interese în scandalul gazelor. Soțul încasează 8.000 de euro pe lună de la Petrom

Dragnea a rezolvat-o cu gazele, dar a uitat petrolul!

Cum să obții maximum de pe urma petrolului și gazelor dar să nu ajungi ca Venezuela

Știați că de la anul prețul căldurii se dublează? Iar noi construim conducte ca să vindem gazul prin vecini!

OMV, probleme? Iată rezolvarea: Închideți rafinăria de la Viena și redeschideți la Pitești!

Cum a ajuns toată (TOATĂ!) industria românească de petrol și gaze pe mâna rușilor

Doamnă Firea, când le spuneți bucureștenilor că le-ați condamnat copiii să înghețe în case?

Sunt șanse ca industria de îngrășăminte agricole să își revină? Poate da, poate nu – dar e o crimă să nu încercăm!

Coridorul jafului: Conducta BRUA se poate face doar dacă Transgaz fură 17 mii de terenuri de la proprietari

 

    
 
 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.