Câteva dintre pericolele ce ne pândesc la masă
Cu totii am auzit macar o data spunandu-se cat de sanatos este pestele, cat de plin de “grasimi bune” este el, ce minuni face fosforul pe care-l contine pentru organism, importanta celebrilor acizi grasi Omega3 si a o groaza de alte elemente nutritive pe care le aduce corpului nostru. Toti medicii recomanda macar o data pe saptamana consumul de peste, atat in alimentatia copiilor, cat si in cea a adultilor.
Toate acestea sunt deja chestiuni cunoscute, stim, deci, ca trebuie sa mancam peste. Ceea ce nu stim este, insa, faptul ca nu toate tipurile de peste sunt atat de sanatoase si ca, dimpotriva, exista soiuri de pesti sau produse din peste care chiar ar trebui evitate! Iata cateva informatii de retinut si care vin in sprijinul unei alegeri corecte pentru sanatatea noastra.
1. CRAPUL ROMANESC, CRAPUL CHINEZESC, FITOFAGUL: ei fac parte din aceeasi familie, sunt mari aducatori de Omega3 si fosfor si sunt pesti care pot fi consumati in orice cantitate, mai ales ca ii gasim si proaspeti in comert. Singurul mic “dezavantaj” ar fi pretul: sunt pesti destul de scumpi pentru multi dintre cumparatori (mai ales crapul romanesc).
2. MACROU, HERING, COD, MERLUCIU: toti sunt pesti oceanici si nu-i gasim decat in stare congelata la noi in tara, insa sunt pesti de foarte buna calitate, plini de elemente nutritive. Atentie la pestii congelati, insa, intrucat nu toti importatorii sau comerciantii ii transporta si pastreaza in conditii corecte: de foarte multe ori ei sunt decongelati si apoi recongelati, proces care altereaza proteina, unul dintre cele mai importante elemente nutritive pentru care consumam pestele. Si ca aspect, in urma decongelarii si recongelarii, de foarte multe ori carnea de peste dobandeste un aspect neplacut, devine moale si se dezintegreaza. Daca ati constatat acest aspect in urma decongelarii, mai bine nu mai consumati carnea respectiva, pentru ca deja calitatea ei a fost alterata in urma recongelarilor repetate.
3. PANGASIUS: un peste foarte “la moda” in zilele noastre, adus in Romaniadupa anii ’90 si gasit in galantare numai sub forma congelata. Pe langa faptul ca e sarac in Omega3, in general pangasiusul este un peste de slaba calitate din punct de vedere nutritiv. Mai mult decat atat, el poate fi chiar nociv, si asta din cauza apelor din care provine, care sunt, in marea lor majoritate, foarte poluate. In nici un caz nu este recomandat copiilor. Daca puteti, evitati-l.
4. SOMONUL: exista mai multe tipuri de somon, insa puteti consuma linistiti, in orice cantitate, atat cat de mult somon va permite… buzunarul. Are dezavantajul faptului ca este un peste scump, insa totodata somonul este printre cele mai sanatoase tipuri de peste din lume. Desigur, exista si somon de crescatorie, inferior celui salbatic, fireste, din cauza modului in care este hranit, insa somonul ramane un peste sanatos si recomandat fara retineri de catre toti specialistii.
5. PESTII DE MAREA NEAGRA: CALCAN, ZARGAN, CHEFAL, STAVRID, HAMSIE: consumati-i cat de des puteti in stare proaspata. Au marele dezavantaj ca sunt pesti “sezonieri”: iarna nu-i prea gasim decat congelati, insa… vara se apropie! Sunt plini de elemente nutritive, si au un gust minunat, mai ales ca sunt pescuiti zilnic si adusi direct la terasele de pe litoral, unde pluteste in aer mirosul de hamsie proaspata de Marea Neagra.
6. SEMIPREPARATELE DIN PESTE: ICRE (DE CRAP SAU HERING), PESTE MARINAT, BATOG: Icrele sau salata de icre din comert, fie ea din crap sau hering, contine foarte putine icre, insa contine din belsug “guma guar”, conservanti si multi alti aditivi. Cititi eticheta si veti vedea ce mica e proportia icrelor fata de a celorlalte elemente chimice. Evitati icrele gata preparate din comert, atat cat puteti. Eventual, cumparati icre de crap in stare naturala si preparati-le acasa. Batogul sau pestele afumat, in general, se pot consuma, desi fumul la care este supus este nociv pentru organism; asta daca sunt afumati traditional, caci sunt producatori care doar “stropesc” din plin produsele cu aroma de fum – alta inventie chimica menita sa pacaleasca produsele traditionale. Si cand cumparati peste marinat cititi cu atentie continutul marinatei respective.
7. CONSERVELE DE PESTE (SARDINE, MACROU, HERING, TON): pot fi consumate fara teama ca ar putea produce vreun rau organismului. Chiar daca a fost conservat, pestele nu-si pierde din proprietati. In continuare contine Omega3, fosfor si toate celelalte componente pentru care-l consumam.
Sfaturi utile: consumati peste macar o data pe saptamana. Daca puteti, cumparati peste proaspat in favoarea celui congelat, si asta nu pentru ca cel congelat si-ar pierde din proprietati, ci pentru ca nu avem garantia unei congelari corecte.Nu dati copiilor pangasius si nici semipreparate din peste. Atentie la “fishfingers” – ele sunt semipreparate alcatuite in general din tot felul de resturi de peste. Chiar daca copiilor le plac, incercati sa le evitati atat cat este posibil.
Efectele letale ale pâinii prăjite
În multe dintre bucătăriile universale dimineaţa începe cu cel puţin o felie de pâine prăjită. Nutriţioniştii nu recomanda folosirea pâinii în alimentaţie. Dar care sunt motivele pentru care pâinea prăjită nu ar trebui inclusă în meniul zilnic. Nutriţionistul Cristian Mărgărit aminteşte pe blogul personal de ce nu este bine să consumăm pâine prăjită. “Painea prajita irita tubul digestiv, este cancerigena si ingrasa”, susţine nutriţionistul.
Coacerea
Pentru a intrerupe procesul de fermentatie si a putea face aluatul comestibil urmeaza incalzirea pana cand coaja capata culoarea specifica, data de reactia Maillard, cu beneficiul binecunoscut: cresterea riscului de cancer. Da, in coaja de paine se afla substante cancerigene. Da, si la biscuiti. Da, la orice aliment rumenit. Ca efecte pozitive, coacerea evapora alcoolul si o parte din apa. Chiar daca cea mai mare parte din drojdie (o ciuperca) este inactivata, de multe ori procesul de fermentatie continua in tubul nostru digestiv, lucru vizibil si la exterior: burtile umflate si steatoza hepatica a mancatorilor de paine. Bineinteles, coacerea face ca acest produs sa poata fi pastrat cateva zile, lucru util in trecut, cand nu existau alte metode pentru pastrarea alimentelor.
Prăjirea
Ca si cum nu era de ajuns prima arsura, procedura este continuata ulterior, generand mai multe substante toxice, mai multi radicali liberi, scazand si mai mult valoarea nutritiva, dar crescand indicele glicemic (masura in care corpul receptioneaza glucoza din paine) si, deci, facand painea prajita mai toxica si mai periculoasa pentru cei care vor sa slabeasca. Colac peste pupaza, exista si produse care, odata cu prajirea adauga si ulei (iarasi radicali liberi), sare, alte chimicale.
8 greşeli pe care le facem atunci când gătim carne
De la reguli ce ţin de igiena culinară până la cele care ajută la obţinerea unor preparate delicioase, specialişti în nutriţie şi bucătari cu experienţă au pus la punct un mic îndrumar pentru amatorii într-ale gastronomiei.
Folosiţi acelaşi tocător pentru carne şi legume
Carnea crudă împrăştie bacterii pe toate suprafeţele cu care vine în contact, inclusiv pe tocător, cuţite de bucătărie şi mâini. De aceea, indicat este să preparăm separat carnea şi vegetalele. Dacă, totuşi, nu puteţi să vă desfăşuraţi decât pe un singur tocător, încercaţi să tăiaţi mai întâi legumele şi abia apoi să treceţi la porţionarea cărnurilor. Bineînţeles, trebuie să vă spălaţi pe mâini de câte ori manipulaţi carnea şi apoi legumele. Pentru a vă asigura că aţi curăţat bine suprafeţele pe care aţi gătit, cum este blatul de bucătărie, folosiţi apă caldă şi săpun sau alt detergent de bucătărie. O dată pe lună puteţi folosi o soluţie cu o parte înălbitor, patru părţi apă pentru a dezinfecta tocătoarele şi blatul, scrie Business Insider.
Dezgheţaţi carne crudă la temperatura camerei
Zona critică pentru dezvoltarea bacteriilor în ceea ce priveşte mâncarea se situează între 44 şi 60 de grade Celsius, prin urmare nu riscaţi să decongelaţi carnea la temperatura camerei, mai ales vara, sau şi mai rău, în apă fierbinte. Cel mai corect este să scoateţi carnea din congelator şi să o lăsaţi în firgider, până la dezgheţarea completă. În funcţie de cantitate, nu ar trebui să dureze mai mult de 8 până la 24 de ore. Eventual, aţi putea să o dezgheţaţi în apă rece, dacă vă grăbiţi. În acest caz, sigilaţi carnea foarte bine, într-o pungă din plastic, apoi băgaţi-o într-un vas cu apă rece. Schimbaţi apa la fiecare 30 de minute, în aşa fel încât procesul de dezgheţare să continue în aceşi ritm. Per total, timpul de dezgheţ nu ar trebui să dureze mai mult de oră, poate chiar mai puţin, pentru jumătate de kilogram. Un pachet de două kilograme ar putea ajunge la 2-3 ore.
Porţionaţi carnea la temperatura camerei
Atunci când tăiaţi carnea în bucăţi mai mici, pentru a o prăji sau pentru o tocăniţă, încercaţi să o lăsaţi în congelator 30 de minute. Veţi observa că se va tăia mult mai uşor.
Tăiaţi carnea prea repede după ce o gătiţi
Este important să lăsaţi carnea să se odihnească pentru câteva minute după ce aţi terminat gătitul. Acest răgaz face ca sucurile să pătrundă bine carnea până în mijloc, în aşa fel încât aromele să fie distribuite în mod egal. Pentru fripturi fără os, de pui, porc sau vită, cinci minute ar trebui să fie suficiente. Un pui gătit întreg sau o bucată generoasă de carne de porc, cu coaste, necesită un repaos de până la 30 de minute. Puteţi acoperi carnea cu folie de aluminiu pentru a se păstra caldă.
Păstraţi carnea crudă în frigider mult prea mult
Carnea de pasăre, carnea tocată, peştele sau fructele de mare nu trebuie păstrate mai mult de două zile în frigider. Carnea de vită, viţel, porc sau miel poate fi ţinută mai mult la rece, până la 5 zile, dar dacă ştiţi că nu aveţi de gând să o gătiţi repede, mai bine băgaţi-o în congelator.
Nu congelaţi carnea corect
Atunci când cumpăraţi carne proaspătă, nu o aruncaţi în congelator aşa cum aţi primit-o. Calităţile cărnurilor se păstrează mai bine dacă le împachetaţi în hârtie cerată sau folie de aluminiu, ba chiar în ambele tipuri de hârtie, apoi sigilaţi punga din plastic cu ajutorul unui aparat de vidat alimente.
Aglomeraţi tigaia cu prea multă carne
Mâncarea eliberează sucuri pe măsură ce se găteşte, aşa că este bine să lăsaţi loc aburului să se elibereze în voie. Atunci când puneţi prea multă carne în tigaie nu veţi mai obţine crusta aceea atât de delicioasă, detaliu care oferă un gust aparte mâncării.
Prăjiţi bacon în tigaie
Fâşiile din carne de porc, sărate şi afumate, pot fi gătite mult mai comod în cuptor. Folosirea unei tigăi nu face decât să ne scoată din sărite, urmare a stropilor de ulei şi grăsime încinsă care sar peste tot şi a fumului care învăluie nu doar bucătăria, ci si restul casei. Încercaţi, în schimb, să aşezaţi feliuţele de bacon pe o foaie de copt, peste care aţi pus în prealabil o folie de aluminiu, apoi băgaţi tava în cuptorul neîncălzit. Daţi drumul la foc, la 200 de grade Celsius, pentru aproximativ 18 minute. Baconul se va transforma într-o minunăţie aurie şi crocantă.
5 greşeli pe care la faci când prepari plăcintă cu mere
Plăcinta cu mere este un desert care se regăseşte în bucătăriile din întreaga lume. Acest desert recunoscut pentru simplitatea sa poate da groaznice bătăi de cap: ba rămân merele crude, ba se arde blatul, ba e prea dulce.
Unde greşeşti?
1. Foloseşti mere la întâmplare
Greşit! Pentru un gust desăvârşit trebuie să foloseşti mai multe soiuri de mere, şi nu unul singur.
2. Pui merele cu tot cu coajă
Greşit! La plăcintă, merele se folosesc întotdeauna fără coajă şi fără cotoare. Coaja nu face decât să-i strice textura, şi nu-i va da un plus de aromă, cum s-ar crede.
3. Scoţi plăcinta prea devreme din cuptor
Greşit! Crusta arămie nu înseamnă neapărat că umplutura s-a copt. Cum verifici dacă merele s-au înmuiat? Folosind lama unui cuţit, apasă uşor aluatul în dreptul merelor. Dacă este tare, deşi crusta s-a copt, acoperă plăcinta cu folie de aluminiu şi întoarce-o în cuptor. Astfel, merele vor continua să se coacă, iar crusta nu se va arde.
4. Foloseşti prea mult zahăr
Greşit! Când faci plăcintă cu mere, trebuie să te asiguri că există un echilibru între dulce şi acrişor. Înainte de a te apuca de gătit, gustă-le. Evită, pe cât posibil, să faci un desert exagerat de dulce.
5. Nu foloseşti niciun fel de topping
Greşit! Deşi majoritatea plăcintelor sunt acoperite numai cu blat (întins sau sfărâmicios, după preferinţă), un topping de mac sau nuci asigură o textură crocantă şi înnobilează aroma.
Pe final, un truc: reîncălzită în cuptor la 180 de grade Celsius timp de câteva minute, plăcinta îşi va recăpăta aroma şi consistenţa.
Sursa text: AM PRESS