Câți Zarone în politica de azi – Lucian AVRAMESCU

 Înzestrat de părinți cu o vrednică și sublimă nerozie, ministrul Zarone, component al primului guvern de după război, cred, ajunsese un fel de Bulă al politicii dâmbovițene, intrat, ca personaj, în bancuri și supraviețuind, iată, prin idioțenie, altor personaje, banale prin normalitate. Trimis acasă de la o ședință de guvern, fiindcă șosetele lui otrăveau, olfactiv, simandicosul conclav ministerial, cu ordinul ferm de a și le schimba, Zarone s-a întors iute, mânat de preocupări patriotice, dar șosetele, cum aveau să constate cei prezenți, puțeau la fel. Întrebat de ce nu și le-a schimbat, a arătat, nițel supărat,  că le schimbase. Le schimbase între ele.

Firește că e greu azi să distingi unde sfârșește imbecilitatea ministrului real și începe imbecilitatea cântată în bancuri. Câți Zarone avem azi, în ministere, Parlament, în parcul de distracții al Cotrocenilor, plin ochi cu consilieri, în fapt miniștri ai guvernului de la umbra copacilor regali? Câți Zarone în politica României?

E unul, parlamentar înțeleg, arestat de curând, pentru un ciubuc de chelner, Comac, Coman, Co…, cu o privire oablă, de hoț prost de buzunare, prins cu mâna în portofelul altuia, caricatural din pensula sprâncenelor până-n unghiile de la deștul din ghete. L-am auzit răspunzând unor întrebări banale și m-am tăvălit de râs. Cum poate să fie și ce poate discuta, într-un parlament de personalități presupuse, lighioana asta  cu, să zicem, Dinu C. Giurescu? Întrebarea mi-o pune un corespondent pe facebook, un cititor al AMPress. Cum se leagă și cum muncesc laolaltă, umăr la umăr, cei doi, în plen și comisii?

Discutam, acum două seri, la onomastica prietenului meu Ioan Lascăr, nimerindu-ne alături, cu pictorul Viorel Mărginean, un timp ministru al Culturii. Din vorbă în vorbă am recapitulat, cu nume și prenume, făcând un catalog, miniștrii postdecembriști ai Culturii. Pe ăsta de acum îl cheamă Gigel, am zis eu, dar nu-i știu numele întreg. Nu-l știa nici ministrul-pictor, nici ăilalți de la masă. Cineva a spus că a fost șef de autobază, altcineva că a îmbrățișat o vreme meseria de popă. La masa de alături era nea Nicu Văcăroiu, cu gazda și alții, nume importante. Nea Nicule, strig eu, matale le știi pe toate, cum îl cheamă pe ăsta de e acum la Cultură? Văcăroiu a înțeles că l-am întrebat ceva, dar n-a auzit ce și mi-a făcut semn că discutăm la tort, când ne abandonăm scaunele și vorbim de aproape. Mai era o perioadă fără ministru identificat, știam că amicul meu Știreanu i-a fost adjunct, așa că l-am sunat. Cum îl chema, zic, pe ministrul tău? Tavi mi-a răspuns scurt, Pleașcă și am înțeles că era vorba de Theodor Paleologu, fiul obraznic și descurcăreț al ilustrului cărturar pe care cel mic nu dădea două parale. Într-un interviu de televiziune, nu mai uit, cu ăl bătrân, progenitura se băga mereu în față, îi lua vorba lui tată-său și nu se sfia să-l repeadă și să-i spună că nu știe nimic și că el, doar el e deștept.

Dar m-am îndepărtat de subiect. Într-o ședință de Guvern, când Ponta cuvântează pentru presă și popor, am avut vreme să culeg câteva imagini. O solemnă blazare plutea peste adunare, întreruptă doar de activitatea filigranală a unui ministru care-și explora, cu deștul, nările. Să fie el Zarone sau Zarone a dispărut, făcând loc unor personaje enciclopedice, chinuite de grija țării, nădușind iutelectual pentru prosperitatea noastră pe care, firește, n-o merităm și n-o înțelegem? Nu, Zarone nu mai e, iar ăi de azi care se scarpină în nas sunt inundați de surplusul nazal pentru că muncesc prea din greu. Nu mai ai timp să îndeși în buzunar basmaua unei batiste când nădușești pentru țară și ai preocupări care nu se lasă întrerupte de banale chestiuni de igienă.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.