CCR: Eutanasierea maidanezilor este CONSTITUȚIONALĂ. Citeşte modificările aduse legii AICI

Curtea Constituțională a decis miercuri că legea care permite eutanasierea câinilor fără stăpân nu încalcă legea fundamentală. Prin urmare, actul normativ va merge la Palatul Cotroceni pentru promulgare. Traian Băsescu a anunțat deja că va promulga legea imediat ce va ajunge la el, astfel încât în aproximativ două săptămâni, vor începe eutanasierile de câini fără stăpân. Proiectul de lege prevede că maidanezii care vor fi prinși de hingheri vor fi duși în adăposturile speciale ale fiecărei primării. De la momentul capturării, va exista un termen minim de 14 zile după care patrupedele vor putea fi omorâte. Legea nu hotărăște expres această soluție, permițând autorităților locale să țină câinii în adăposturi atâta timp cât le permite bugetul (dar nu mai puțin de cele 14 zile). În primele 7 zile de la capturare, câinii vor putea fi revendicați de eventualii stăpâni care i-au pierdut, în timp ce în următoarele 7 zile va exista atât posibilitatea revendicării de către stăpâni, cât și cea a adoptării animalelor de către alte persoane.

Președintele Traian Băsescu a promulgat „legea maidanezilor”

Președintele României a semnat miercuri decretul privind promulgarea Legii referitoare la aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, informează Administrația Prezidențială.

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu s-a arătat decepţionat de decizia Curţii Constituţionale în cazul Legii câinilor fără stăpân. „Mă aşteptam la o cu totul altă decizie având în vedere că judecătorii Curţii Constituţionale pe acceaşi problemă au dat o altă decizie.”, a spus Tăriceanu în exclusivitate pentru pesurse.ro. „Sunt suprins. Aştept motivarea Curţii Constituţionale pentru a comenta mai mult”, a spus senatorul PNL.

El a ţinut totuşi să spună că „din punct de vedere politic a proceda la o eutanasiere a câinilor e un gest greşit care va fi aspru sancţionat de toate ţările europene civilizate .

 

*************

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri, referindu-se la decizia CCR privind legea privind cainii fara stapan, ca autoritatile locale nu mai pot spune ca nu au mijloacele legislative pentru a gestiona aceasta problema si a precizat ca si-ar dori ca eforturile acestora sa se indrepte catre gasirea solutiilor de pastrare a cainilor in adaposturi sau de adoptie, transmite Agerpres.

„CCR se pronuntase deja. La fel, la chestia cu referendumul. Eu n-am inteles de ce Curtea Constitutionala are nevoie de o luna ca sa isi, practic, copieze propria decizie din iunie – nu? – cand a zis ca e constitutionala. Faptul ca domnul presedinte sesizeaza de doua ori pentru acelasi lucru e un abuz si, asa, in stilul de a pune bete in roate al domniei sale, dar CCR avea nevoie de o zi ca sa vada ca s-a mai pronuntat acum trei luni. Deci, asta e decizia Curtii si mai departe sigur ca autoritatile locale nu mai pot sa spuna ca nu au mijlocul legislativ. Eu insa mi-as dori ca principalele eforturi ale autoritatilor locale sa se indrepte nu la perioada de dupa 15 zile, ci la prima perioada si anume in primul rand la adoptarea cainilor fara stapan, la gasirea unor solutii de pastrare in adaposturi, adica sa nu stea pur si simplu 15 zile si dupa aceea sa se treaca la… Daca se rezolva cele mai multe dintre cazuri in primele doua variante o sa si rezolvam problema cainilor si o sa ne si purtam totusi ca un popor civilizat”, a spus Ponta, dupa o vizita la spitalul Marie Curie.

 

CITEŞTE CONŢINUTUL LEGII      în varianta contestată la CCR.

*********************

Președintele Curții Constituționale Augustin Zegrean a glumit miercuri, înaintea ședinței în cadrul căreia se va lua o decizie în privința legii ce permite eutanasierea maidanezilor. „Nu am fost muşcat de nici un câine până acum. Pe mine m-a muşcat o oaie!”, a răspuns Zegrean unei întrebări venite din partea jurnaliștilor. Conform Agerpres, președintele CCR a comentat asemănător și când a fost întrebat dacă are câine. „Am câine lup, care se află în greva foamei de trei zile, de când a aflat că se judecă astăzi legea. A aflat ce se întâmplă şi mă ameninţă”, a spus Zegrean. Acesta și-a exprimat speranța că CCR nu va amâna decizia asupra legii, mai ales pentru ca iubitorii de câini – care au organizat o manifestație în fața sediului Curții – să nu mai fie „chinuiți”. „Sper să decidem azi, să nu-i mai chinuim pe oamenii de acolo că-i dor picioarele. Și ei n-au patru labuţe”, a încheiat pe același ton bine-dispus Augustin Zegrean.

***************************

Judecătorul constituțional Petre Lăzăroiu a făcut înainte de ședința Curții Constituționale de miercuri, în cadrul căreia se va lua o decizie cu privire la legea ce permite eutanasierea maidanezilor, că uciderea animalelor „nu este o soluție”. Asta chiar dacă Lăzăroiu spune că a fost mușcat de un câine. „Legea putea fi şi mai bună. Am şi eu câini acasă, chiar am fost muşcat de un câine, dar nu cred că eutanasierea e o soluţie”, a declarat judecătorul. Potrivit Agerpres, Lăzăroiu a mai spus că maidanezii „puteau să dispară mai demult, dar nu prin aceste metode”. El a fost întrebat dacă eutanasierea câinilor va traumatiza populația. „Cu siguranţă. Dumneavoastră puteţi să asistaţi la o scenă de masacru?”, a întrebat Petre Lăzăroiu.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.