CCSB: MS Regele Mihai conduce în topul încrederii

În cel mai recent sondaj CCSB, USL îşi spulberă adversarii. Aşa zisa ADA nu a scos nici măcar un procent. MS Regele Mihai conduce în topul încrederii. 6 procente se pierd dacă se sparge USL.

Deloc surprinzător, pe primul loc la categoria „încredere”, pe primul loc se situează MA Regele Mihai. Atitudinea neutră din punct de vedere politic, şi acţiunile utile României din ultimii ani ale Regelui au condus spre o cotă de încredere foarte ridicată. (Menţionăm că încrederea într-un politician nu este de regulă egală şi cu intenţia de vot.)

Rezultate:

–          MS Regele Mihai: 51%

–          Sorin Oprescu: 48%

–          Victor Ponta: 43%

–          Klaus Johannis: 42%

–          Patriarhul Daniel: 40%

–          Crin Antonescu: 32%

–          C.P.Tăriceanu: 32%

–          Liviu Dragnea: 26%

–          Adrian Năstase: 24%

–          Dan Voiculescu: 23%

–          Daniel Constantin: 23%

Ultimul sondaj realizat de CCSB (5-11 aprilie 2013 pe un esantion de 1.003 persoane prin apelare telefonică, marjă de eroare +/- 3%) relevă un lucru de neconstestat: în caz de alegeri, USL îşi spulberă adversarele, înregistrând un categoric 67%, care, la nivel de mandate parlamentare înseamnă de fapt 70-71%. Dacă ar candida separat, PSD, PNL şi PC ar strânge împreună 62% din opţiunile electoratului: 38% – PSD, 22% – PNL, PC- 2%. Se poate trage astfel concluzia că 6 procente (UNPR are şi el 1% în varianta în care se merge pe formula USL), USL le primeşte fie de la votanţii neangajaţi fie de la partidele de buzunar; De asemenea, se poate spune că electoratul preferă cu predilecţie formula USL. (Faptul că la europarlamentare cele două mari grupări merg separat se datorează în special faptului că la acest tip de alegeri nu se acceptă listă comună pentru partide care fac parte din familii politice diferite – n.a.).

Sondajul de faţă demontează aşa-zisele rezultate ale unor sondaje propagandistice: astfel, în cercetarea realizată de CCSB nu se regăsesc nici (noua) Alianţa DA (PNŢCD-FC), care într-un sondaj al unui institut ?? de casă al ziarului Adevărul avea în martie 5,2% !!! şi nici MP foarte „bine văzută” într-o cercetare IRES (institutul lui Vasile Dâncu, controlat de „grupul de la Cluj”). În sondajul CCSB, apare doar PNŢCD cu un modest 1%, dar, atenţie, nu se ştie dacă repondenţii sunt toţi din aripa Pavelescu.

1. Dacă „duminică ar avea loc alegeri parlamentare” rezultatele ar fi următoarele (USL):

–          USL: 67%

–          PDL: 13%

–          PPDD: 8%

–          UDMR: 4%

–          PRM: 2%

–          P.Verde:2%

–          Altele: 6%

2. Dacă „duminică ar avea loc alegeri parlamentare” rezultatele ar fi următoarele (fără USL):

–          PSD: 38%

–          PNL: 22%

–          PDL:13%

–          PPDD: 9%

–          UDMR: 6%

–          PRM: 2%

–          PC: 2%

–          PER: 2%

–          Altele – 6%

Băsescu percepţie negativă, Ponta încă pe plus

La întrebarea „cât de mulţumit sunteţi de activitatea…? şi care îi vizează pe preşedintele Traian Băsescu, situaţia în ceea cel priveşte pe preşedinte este aceiaşi, adică negativă, în timp ce premierul Victor Pona este încă „pe plus” în zona pozitivă.

–          Traian Băsescu: foarte mulţumit – 6%; destul de mulţumit – 24%; destul de nemulţumit – 21%; foarte nemulţumit – 48%.

–          Victor Ponta: foarte mulţumit – 11%; destul de mulţumit – 41%; destul de nemulţumit – 23%; foarte nemulţumit – 24%.

Numirea lui Kovesi sub linia roşie

Numirea Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror şef al DNA, nu întruneşte o majoritate de 50% aprecieri pozitive. 20% dintre repondenţi s-au declarat total de acord cu numirea, iar 24% – oarecum de acord. În schimb, 21% sunt total împotrivă, 6% – oarecum împotrivă, iar 26% – nu ştiu/nu răspund (de regulă cei din această categorie au o opţiune negativă, dar din diferite motive, teamă, altele, nu se pronunţă).

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.