Ce costuri și riscuri ar putea genera Declarația unică

Aproximativ un milion de contribuabili vor trebui să depună până în 15 iulie declarația unică pentru plata obligațiilor fiscale. Modul în care se va desfășura acest lucru ar putea genera probleme precum: cozi mari la ghișee și costuri semnificative pentru stat cu transmiterea datelor de acces la depunerea online.

În aceste condiții, Asociația de Plăți Electronice (APERO) a propus Finanțelor ca toate aceste operațiuni să fie complet digitalizate pe platforma Ghișeul.ro, fără costuri pentru stat.

Ghișeul.ro este Sistemul național electronic de plată online a taxelor și impozitelor utilizând cardul bancar”, un proiect public-privat derulat de Agenția pentru Agenda Digitală a României (AADR) și Asociația de Plăți Electronice din România (APERO). APERO a pus la dispoziție și finanțează din resurse proprii mentenanța și dezvoltarea platformei Ghișeul.ro, în timp ce infrastructura hardware pentru platforma este gestionata de AADR.

Problemele și riscurile în viziunea  luiGeorge Anghel, directorul executiv al Asociației de Plăți Electronice (APERO):

” 1. Unificarea declarațiilor presupune că din 7 formulare de 1-2 pagini să avem un formular de 10 pagini (formular + anexa, 6 + 4).
2. În ceea ce privește depunerea, din câte am înțeles obicetivul este degrevarea ghișeelor. În realitate nu se va întampla acest lucru, ci din contră. Motive:

  • Depunerea prin eRomania pentru cei cu semnatură electronică calificată – neeficientă pentru că oamenii nu au certificate calificate – piața de semnături electronice este de cca. 300.000 de certificate, utilizatorii fiind în mare parte funcționari publici și contabili
  • Depunerea prin SPV – Întrucât numărul de utilizatori ai platformei este mic față de persoanele aflate în target pentru depunerea declarației unice, pentru această variantă se intenționează trimiterea cu posta a credentialelor contra cost – Spre comparație credențialele (user și parola) pe Ghișeul.ro se eliberează pe baza cardului bancar și nu costă statul roman nimic, costuri zero. Această operațiune va costa statul român între 5-7 milioane de lei (minim, adica negociat la maxim)  întrucât aceste plicuri trebuie trimise cu confirmare de primire – Știm că la nivelul MFP se doreste scăderea costurilor, însă nu ne este clar cum se va întampla acest lucru. (n.a. Plicurile cu înştiinţări trimise de Fisc ar putea fi eliminate, pentru că anual se cheltuiesc 10 milioane eurocu acest lucru, declara în luna februarie ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici.)
  • Este pe deplin cunoscut că trimiterea cu poșta de astfel de informații este ineficientă. Experiența noastră la Ghișeul.ro este că rata de conversie la trimiterea cu poșta a datelor de accest tip este de sub 5%, asta în condițiile în care, mare parte (peste jumătate) dintre aceste plicuri se vor întoarce înapoi la expeditor (ANAF). Mecanismul este același care a fost folosit la trimiterea cardului de sănătate. Consecințele nu vor fi diferite nici aici, în sensul că o mare parte dintre persoanele în target vor ajunge din nou în ghișee și statul va cheltui inutil milioane de lei. Este foarte posibil să fie nevoie ca termenul să fie amânat din nou. 
  • O alta problema este plata – oamenii nu vor avea unde să plătească întrucât Spațiul Privat Vitual (SPV) nu are modul de plată. Astfel că și dacă ai completat D212 online, cel mai probabil va trebui să mergi din nou la ghișeu pentru a efectua plata sau sa platesti online in Ghiseul.ro. 
  • Contribuabilii nu beneficiază de bonificație decât dacă achită sumele integral – ceea ce înseamnă că avantajul plății în 4 rate anuale pe care îl aveau până anul trecut se pierde. În plus va fi destul de greu de plătit dintr-o dată întrucât sumele vor fi foarte mari (un specific al ANAF, unde nu este ca la taxe și impozite locale!)


Soluția propusă de noi ar fi Ghiseul.ro din următoarele argumente:

  • Tehnic este singura platformă din România care suportă zeci de mii de sesiuni deschise simultan pentru a asigura completarea simultană a declarației de către un numar mare de oameni.
  • Credențialele (n.a datele de acces – user și parolă) pe Ghiseul.ro se eliberează fără niciun cost pentru stat procesul fiind 100% automatizat
  • Ghișeul.ro are și partea de plată online astfel că odată completată declarația, contibuabilul poate achita imediat suma de plată. Putem implementa inclusiv calcularea automata a sumelor de plata astfel incat sa nu riscam ca unii contribuabili sa calculeze gresit. 
  • Contribuabilii vor putea plăti suma intregrală mult mai ușor întrucât vor achita cu cardul de credit – practic statul va lua banii toți odată, însă banca îi poate distrui plata contribuabilului în mai multe tranșe lunare (până la 12 rate fără dobândă) 
  • Pe Ghișeul.ro contribuabilii vor putea avea versionarea declarației – Asta inseamnă că în cazul în care contribuabilul va face o declarație rectificativă utilizatorul va găsi în platformă atât versiunea inițiala cât și versiunea nouă. 


Toate aceste se pot intampla cu o singura condiție: Dezvoltarea acestor funcționalități trebuie începută cât mai repede pentru că timpul este foarte scurt. Daca aceasa decizie va întârzia, nu vom mai putea garanta implemenarea în termenul stabilit, mai cu seamă că ne dorim ca experiența utilizatorului pe Ghiseul.ro să nu fie nicidecum impactată.”

Sursa: HOTNEWS

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.