CE, de acord cu amânarea utilizarii benzii de frecvenţa de 800 MHz pentru 9 state membre

Statele membre au furnizat dovezi suplimentare cu privire la motivul pentru care spectrul de frecvențe radio trebuie să fie alocat cu asigurarea unei mai bune coordonări la nivelul Uniunii Europene. Jumătate din statele membre ale Uniunii au solicitat amânare în utilizarea benzii de 800 MHz pentru serviciile wireless de bandă largă din cauza unor motive excepționale, ratând termenul de 1 ianuarie 2013 convenit inițial.

Comisia și-a exprimat acordul, cu reticență, în ceea ce privește nouă din cele 14 cereri. Deschiderea benzii de 800 MHz este un element esențial pentru extinderea utilizării serviciilor de bandă largă wireless care se bucură de popularitate

Vicepreședintele Comisiei Europene, Neelie Kroes, a declarat: „Am fost de acord asupra unor derogări temporare și limitate în cazul a nouă țări referitor la banda 800MHz. Aceasta este o concesie pragmatică și finală. Orice amânare a eliberării spectrului ne afectează economia și cauzează frustrări cetățenilor. De aceea, reforma spectrului de frecvențe va fi elementul principal al propunerii Comisiei din septembrie pentru o piață unică în sectorul telecomunicațiilor.”

Una dintre consecințele amânărilor înregistrate în statele membre este faptul că telefoanele, considerate de cetățeni aparate esențiale, nu sunt pe deplin funcționale în Europa. Producătorii de telefoane nu includ cipurile radio adecvate necesare pentru conectarea în Europa deoarece numărul țărilor care au autorizat același spectru de frecvențe la timp este insuficient.

Comisia și-a exprimat acordul de amânare în cazul Spaniei, Ciprului, Lituaniei, Ungariei, Maltei, Austriei, Poloniei, României și Finlandei și a respins derogările în cazul Slovaciei și Sloveniei deoarece în aceste țări întârzierile au fost cauzate de organizarea procesului de autorizare și nu de împrejurări excepționale care nu au permis punerea la dispoziție a benzii.

În cazul Greciei, Letoniei și Republicii Cehe este necesară o evaluare suplimentară. Belgia și Estonia au înregistrat întârzieri, dar nu au solicitat o derogare, în timp ce Bulgaria a notificat utilizarea în continuare a benzii din motive de securitate publică și apărare.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.