CE propune internet cu 30% mai ieftin

Comisia Europeană a propus noi norme pentru reducerea cu 30% a costului de instalare a internetului de mare viteză. Lucrările de construcții, cum ar fi excavarea drumurilor pentru instalarea fibrei optice, reprezintă până la 80% din costul instalării rețelelor de mare viteză. Propunerea Comisiei permite întreprinderilor să economisească între 40 și 60 de miliarde EUR.

Banda largă de mare viteză reprezintă coloana vertebrală a serviciilor de telecomunicații, cât și, în sens mai larg, a pieței unice digitale pe care Comisia încearcă să o construiască. Instalarea sa este încetinită în prezent de un mozaic de norme și practici administrative naționale și regionale. „În cele mai multe zone, normele actuale afectează competitivitatea Europei”, a declarat vicepreședinta Comisiei Europene, doamna Neelie Kroes.

Proiectul de regulament se bazează pe cele mai bune practici în vigoare la ora actuală în Germania, Spania, Franța, Italia, Lituania, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovenia, Suedia și Marea Britanie, dar lasă, în mare măsură, aspectele organizatorice la latitudinea statelor membre.

Neelie Kroes a declarat: „Toată lumea are dreptul să dispună de servicii de bandă largă de mare viteză. Doresc să elimin birocrația care ne împiedică să ajungem la acestea. Comisia Europeană dorește ca aceste servicii de bandă largă să fie obținute mai repede și mai ieftin”.

Normele ar deveni direct aplicabile pe întreg teritoriul UE după obținerea acordului Parlamentului European și al Consiliului.

Comisia dorește să abordeze patru domenii problematice principale:

– asigurarea adaptării prin construcție a clădirilor noi sau a celor renovate la instalarea benzii largi de mare viteză;
deschiderea accesului la infrastructură în condiții corecte și rezonabile, inclusiv de preț, și anume la conductele, canalele, gurile de acces, dulapurile, stâlpii, pilonii, antenele, turnurile și alte structuri de sprijin existente;

– încheierea coordonării insuficiente a lucrărilor de construcții, prin autorizarea oricărui operator de rețea de a negocia acorduri cu alți furnizori de infrastructură

– simplificarea procesului complex și îndelungat de acordare a autorizațiilor, în special pentru piloni și antene, prin introducerea acordării sau a refuzării implicite a autorizațiilor în termen de șase luni și autorizarea depunerii cererilor prin intermediul unui punct unic de contact.

În prezent există puțină transparență privind infrastructura fizică existentă adecvată pentru instalarea benzii largi și nu există norme uzuale adecvate pentru instalarea benzii largi pe întreg teritoriul UE. În prezent, nu există o piață pentru infrastructura fizică și posibilitatea de a utiliza infrastructura corespunzătoare altor utilități publice. Reglementările din anumite state membre chiar descurajează întreprinderile de utilități publice să coopereze cu operatorii de telecomunicații.

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.