Ce scrie in raportul prin care Toader a cerut revocarea lui Kovesi DOCUMENT

Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a avut „atitudini nedemne” si „a incalcat standardele minimale de etica si deontologie”, cand a cerut urgentarea instrumentarii unor dosare „cu ministri”, dar si prin folosirea de expresii insultatoare si amenintatoare la adresa procurorilor, precum „lasi” si „barfitori”, se arata in raportul Ministerului Justitiei.

In documentul publicat vineri de MJ cu privire la activitatea manageriala de la DNA, unul dintre capitole se intituleaza: „Prioritizarea solutionarii dosarelor cu impact mediatic. Atitudini nedemne. Incalcarea standardelor minimale de etica si deontologie ale unui magistrat.

Raportul mentioneaza ca, recent, Inspectia Judiciara a publicat un comunicat de presa cu privire la exercitarea, pe 12 ianuarie 2018, a unei actiuni disciplinare fata procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, pentru „manifestari care aduc atingere onoarei sau probitatii profesionale ori prestigiului justitiei”, constand in aceea ca, in cadrul unei sedinte de lucru, a avut manifestari de natura a aduce atingere onoarei si probitatii profesionale a procurorilor, imprejurari identificate in inregistrarile audio aparute in spatiul public pe data de 18 iunie 2017.

Concret, spune raportul MJ, Kovesi s-a exprimat „in sensul combaterii efectelor negative in planul imaginii si credibilitatii institutiei, generate de decizia CCR nr. 68/2017 (prin care s-a constatat existenta unui conflict de natura constitutionala intre Guvern si DNA, generat de ancheta procurorilor cu privire la legalitatea si oportunitatea adoptarii OUG 13 – n.r.), prin instrumentarea urgenta a unor dosare ‘cu ministri’, de impact mediatic, si-a exprimat dezacordul cu privire la caracterul legal, definitiv si general obligatoriu al deciziei CCR 68/2017 si a folosit exprimari inadecvate la adresa Curtii Constitutionale si a unui judecator al CCR, inducand ideea in cadrul opiniei publice ca unul dintre criteriile in functie de care se prioritizeaza solutionarea dosarelor este impactul mediatic al acestora si calitatea oficiala a persoanelor cercetate”.

In document se mentioneaza ca Laura Codruta Kovesi a folosit fata de procurorii DNA „un ton superior si agresiv, inadmisibil in raport cu standardele minimale de etica si deontologie ale unui magistrat, de natura a genera in randul opiniei publice un sentiment de indignare si a unui dubiu legitim cu privire la respectarea principiilor suprematiei Constitutiei si a legilor, precum si a impartialitatii procurorilor”.

Tot in raport se mai arata ca sefa DNA, prin intermediul unui email, a folosit la adresa procurorilor cuvinte si expresii cu un continut denigrator, insultator si amenintator, cum ar fi „lasi”, „barfitori”, „infractori”, facand cunoscut acestora faptul ca „exista deja un cerc de suspecti”, cu referire la un dosar penal.

CITEȘTE RAPORTUL INTEGRAL

Pe lângă acest raport, pe site-ul Ministerului Justiției au mai fost publicate și 11 anexe, pe care le puteți descărca din linkurile de mai jos:

Anexa 1: Raport Inspectia Judiciara
Anexa 2: Decizia CCR 68/2017
Anexa 3: Decizia CCR 611/2017
Anexa 4: Decizia CCR 757/2017
Anexa 5: Aviz Comisia de la Venetia 685/2012
Anexa 6: Raport Inspectia Judiciara
Anexa 7: Comunicat Inspectia Judiciara
Anexa 8: Raport Comisia de la Venetia 2100
Anexa 9: Raport de activitate Ministerul Public 2018
Anexa 10 Comunicat Inspectia Judiciara 2018
Anexa 11: Codul deontologic al magistratilor

Sursa: aktual24HOTNEWS

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.