Ce se ascunde în spatele incendiilor de pădure din Semenic

Incendiile de săptămâna trecută din Parcul Național Semenic au avut loc într-o zonă în care s-au semnalat nereguli privind regimul silvic și protecția mediului, ceea ce ridică întrebări privind natura acestora, relevă o anchetă a României Curate.

În 14 iulie 2017 a izbucnit un incendiu pe partea dreaptă a Drumului Judeţean 582 E la 3 km de la Pasul Prislop înspre Platoul Semenic. Incendiul a avut nevoie de 3 zile ca să fie stins, a afectat 2,7 hectare pe care erau oficial 13.500 puieți de rășinoase. Amplasamentul se află pe raza Ocolului Silvic Văliug, din județul Caraș Severin. Bucata de teren pârjolită de flăcări e cea care cu o zi înainte de declanșarea incendiului a fost arătată cu degetul ca fiind ”cu probleme” de către Mihai Goțiu, vicepreședintele Senatului României.

Mihai Goțiu, care anterior intrării în politică a fost jurnalist și activist pentru cauze de mediu, cunoscând și scriind în trecut (aiciaici și aici) despre presiunile din jurul zonării Parcurilor Naționale Cheile Nerei și Semenic, a organizat în urmă cu două săptămâni o deplasare de două zile pentru a verifica în teren abuzurile din aceste arii protejate. Pe parcursul vizitei în teren, a beneficiat de asistență specializată și de echipamente care i-au permis accesul în mai multe zone în care au fost semnalate abuzuri asupra pădurii.

În cursul deplasării în teren a cules probe, sub formă de mărturii, fotografii și filmări, pe care s-a angajat să le facă publice, dar și să le folosească pentru a trage un semnal de alarmă la nivelul autorităților de mediu, privind modul deficitar de administrare a Parcurilor Naționale și Naturale de către RNP Romsilva.

Din 2004 încoace, cvasimajoritatea acestor tipuri de arii protejate sunt date în administrare de către Ministerul Mediului către RNP Romsilva, entitate care se află într-un flagrant conflict de interese. În mod absurd, RNP Romsilva, care e un operator economic axat pe ”interese de afaceri”, e cea care își dă ”ok-ul” asupra procentului de păduri ce pot fi doborâte în Parcurile Naționale. Desigur, pentru cititori poate părea absurdă ideea de ”tăieri în ariile protejate”, însă nu și pentru Romsilva și pentru operatorii economici către care Romsilva încredințează aceste tăieri. Ariile protejate reprezintă o sursă de profit ispititoare pentru agenții economici, în contextul în care volumul de masă lemnoasă ce poate fi extrasă pe unitatea de suprafață de pădure virgină, e net superior celui din pădurile exploatate în regim intensiv.

În cazul incendiului izbucnit la scurt timp după ce Mihai Goțiu a făcut publice imagini cu acel amplasament ”problematic”, presa a emis ipoteza neconfirmată că este o ”coincidență neîntâmplătoare”, menită să șteargă urmele neregulilor Romsilva. România Curată a mers pe fir, încercând să afle dacă aceste acuze asupra RNP au un fundament real. Nu am reușit să găsim probe care să susțină acest scenariu. Mărturiile celor intervievați de noi se bat însă cap în cap cu declarațiile Romsilva pe acest subiect, atât în ce privește cunoașterea de către șeful Serviciului Arii Protejate din cadrul RNP, al modului contrar bunelor practici în care a fost ”tăiată la ras” pădurea de fag din amplasamentul incendiat săptămâna trecută. De asemenea, unul din martorii cheie, care era în zonă în preajma momentului când s-a declanșat incendiul, a declarat pentru România Curată că cu 1-2 ore înainte de izbucnirea focului, acolo lucraseră zilieri ai Romsilva. Declarația acestui martor contrazice versiunea oficială transmisă de RNP în urma unei solicitări către Dragoș Ciprian Pahonțu, directorul general al RNP. În versiunea Romsilvei, zilierii au efectuat lucrările de cosit cu 3 zile înainte de declanșarea incendiului, ceea ce se bate în cap cu declarația reprezentantului serviciului Salvamont Caraș Severin, care susține că i-a văzut de mai multe ori în locul și în ziua declanșării incendiului, ultima oară cu doar o oră sau două înainte de apelul turiștilor la 112.

 

Integral pe site-ul România Curată

Foto: cluj.usr.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.