Serviciu informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

CE, un prim pas în vederea reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră din sectorul maritim

Publicat: duminică, 30 iunie 2013

Comisia Europeană a făcut primul pas în vederea reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră generate de sectorul transporturilor maritime, propunând o legislație care va obliga proprietarii de nave de mari dimensiuni ce folosesc porturile UE să monitorizeze și să raporteze emisiile anuale de dioxid de carbon (CO2) ale navelor.

 De asemenea, Comisia a publicat o comunicare care stabilește strategia sa pentru abordarea și reducerea acestor emisii, de preferință prin intermediul unor măsuri la nivel mondial.

Connie Hedegaard, comisarul european pentru politici climatice, a declarat: „Astăzi stabilim un curs clar în direcția reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră generate de sectorul maritim. Sistemul de monitorizare al UE va conduce la beneficii economice și de mediu pentru sectorul transportului maritim, prin creșterea gradului de transparență privind emisiile și prin crearea unui stimulent pentru reducerea emisiilor de către armatori. Această inițiativă este în deplină concordanță cu cele mai recente propuneri la nivel mondial privind standarde de eficiență a combustibililor și măsuri de piață, aflate în discuție în cadrul Organizației Maritime Internaționale. Monitorizarea, raportarea și verificarea fiabilă a emisiilor reprezintă o condiție prealabilă esențială pentru ca discuțiile la nivel european și mondial privind obiectivele de reducere pentru acest sector să se poarte în cunoștință de cauză.”

Siim Kallas, vicepreședinte al Comisiei Europene și responsabil cu mobilitatea și transporturile, a declarat: „Suntem conștienți că transportul maritim trebuie să contribuie la eforturile de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, de preferință prin măsuri la nivel mondial, care sunt cele mai eficace din punct de vedere al mediului și viabile din punct de vedere economic. Pentru un sector de nivel mondial, cum este transportul maritim, acest lucru se poate realiza cel mai bine prin intermediul Organizației Maritime Internaționale. Pe baza politicii schițate astăzi, UE își va continua eforturile, împreună cu partenerii săi internaționali, pentru a găsi o soluție cuprinzătoare la nivel internațional. Propunerea de astăzi constituie o contribuție semnificativă la eforturile OMI de reducere a consumului de combustibili și de sporire a eficienței consumului de combustibili al navelor printr-o serie de instrumente, incluzând măsuri tehnice și măsuri de piață.”

Focalizare asupra emisiilor generate de navele de mari dimensiuni

Propunerea1 va crea un cadru juridic la nivelul UE pentru colectarea și publicarea de date anuale verificate privind emisiile de CO2 generate de toate navele de mari dimensiuni (peste 5 000 tone brute) care utilizează porturile UE, indiferent de țara în care sunt înmatriculate navele.

Armatorii vor trebui să monitorizeze și să raporteze volumul verificat de CO2 emis de navele lor de mari dimensiuni pe rute către, dinspre și între porturi ale UE. De asemenea, armatorii vor trebui să furnizeze și alte informații, cum ar fi date pentru determinarea eficienței energetice a navelor.

La bordul navelor va trebui păstrat un document de conformitate eliberat de un verificator independent, care va face obiectul unei inspecții de către autoritățile statelor membre.

Se propune ca normele să se aplice de la 1 ianuarie 2018.

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=8588

Publicat de la data iun. 30 2013. Categorii Mediu.

Zona comentariilor

Meteo în țară

26 august 2019, 13:45
 

NE
Soare
31°C
14 km/h
Perceput de temperatură: 32°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 39%
Vânt: 14 km/h NE
Rafale de vânt: 14 km/h
UV-Index: 5
Răsarit: 6:31
Apus: 20:04
Prognoza 27 august 2019
Zi
 

ENE
Predominant însorit
33°C
Vânt: 11 km/h ENE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 6
Noapte
 

ENE
Senin
17°C
Vânt: 4 km/h ENE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 6
More forecast...
 

RSS De la ANM:

 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 26-08-2019 Ora : 12 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 12:25 si 13:25 In zona : Județul Caraş-Severin: Reșița, Bocșa, Oravița, Anina, Berzovia, Carașova, Lupac, Măureni, Răcășdia, Grădinari, Sasca Montană, Dognecea, Doclin, Forotic, Ramna, Vermeș, Ticvaniu Mare, Ciclova Română, Vărădia, Berliște, Vrani, Ciuchici, Ciudanovița, Goruia, Ocna de Fier;Județul Timiş: […]
 • Atentionare meteorologica
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 26-08-2019 Ora : 10 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : conform textului; Zonele afectate : conform textului și hărții; Fenomene : conform textului; Mesaj : MESAJ 1ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ   COD GALBENInterval de valabilitate: 26 august, ora 14 – 26 august, ora 22Fenomene vizate: manifestări de instabilitate atmosferică temporar accentuatăZone […]
 • Informare meteorologica
  Ziua/luna/anul : 26-08-2019 Ora : 10 : 00 Nr. mesajului : 3 Intervalul : conform textului; Zonele afectate : conform textului; Fenomene : conform textului; Mesaj : MESAJ 2INFORMARE METEOROLOGICĂInterval de valabilitate: 27, 28 și 29 augustFenomene vizate: disconfort termic și manifestări de instabilitate atmosfericăZone afectate: conform textului          În intervalul menționat, disconfortul termic va […]
 • Atentionare meteorologica
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 26-08-2019 Ora : 10 : 00 Nr. mesajului : 2 Intervalul : conform textului; Zonele afectate : conform textului și hărții; Fenomene : conform textului; Mesaj : COD GALBENInterval de valabilitate: 26 august, ora 22 – 27 august, ora 08Fenomene vizate: manifestări de instabilitate atmosferică temporar accentuatăZone afectate: conform textului […]

Loto

Horoscop

 • 225.770 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team