Ce urmează după cererea de revocare?
Tudorel Toader a luat taurul de coarne și a prezentat un rechizitoriu aspru, dar fără erori factuale, la adresa Laurei Codruța Kovesi, învinuită de la lipsa de corespondență între originalul înregistrărilor și transcrierile din unele dosare DNA la încălcarea repetată a separației puterilor în stat. Lipsește însă partea cu Ploieștiul, deci „în ciuda amânărilor repetate, ministrul justiției tot a ieșit prea devreme”, a spus Alina Mungiu-Pippidi la Realitatea TV, și „a prezentat o succesiune de argumente bine făcute dar care nu interesează pe nimeni”, toate taberele păstrându-și prejudecățile tradiționale.
Alina Mungiu-Pippidi a criticat strategia PSD de a deschide o bătălie care poate dura mult timp și avea costuri de imagine externe, și care în loc să se concentreze problemele procedurale din dosarele de la Ploiești e excesiv de personalizată pe Laura Codrita Kovesi. „Mai bine era ministrul să-și fi angajat mai întâi omul cu presă pe care îl caută de o săptămână și să cheme după aceea presă” a spus Pippidi, care a spus că degeaba raportul e bine făcut dacă nu e oportun. Alina Mungiu-Pippidi și-a arătat de mai multe ori îngrijorarea față de politizarea crescândă a DNA, dar a considerat că procuroarea șefă anticorupție trebuie să termine actualul mandat, revocarea ei fiind o greșeală.
Ce urmează mai departe? Revocarea procurorului general al României sau a procurorului şef al DNA se face de către preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, care se poate sesiza şi din oficiu. Astfel, potrivit articolului 54 alineatul 1 din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul general al Parchetului Naţional Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorii şefi de secţie ai acestor parchete, precum şi procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi adjuncţii acestora sunt numiţi de Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.
Citiți și:
AMP: Dacă Kovesi e demisă, se termină și cu funcţia şi cu instituţia
Nu e glumă! Tudorel își caută PR-ist rezistent la stres, așteaptă CV-uri repede, până mâine
Cine numește și revocă șefii agențiilor anticorupție din lume
Preşedintele României poate refuză motivat numirea în funcţiile de conducere menţionate, aducând la cunoştinţa publicului motivele refuzului. ”Revocarea procurorilor din funcţiile de conducere prevăzute la alin. (1) se face de către Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei care se poate sesiza din oficiu, la cererea adunării generale sau, după caz, a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ori a procurorului general al Parchetului Naţional Anticorupţie, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, pentru motivele prevăzute la art. 51 alin. (2) care se aplică în mod corespunzător”, prevede articolul 54 la alineatul 4.
Articolul 51 stabileşte că revocarea din funcţia de conducere se dispune pentru următoarele motive: a) în cazul în care nu mai îndeplinesc una dintre condiţiile necesare pentru numirea în funcţia de conducere; b) în cazul exercitării necorespunzătoare a atribuţiilor manageriale privind organizarea eficientă, comportamentul şi comunicarea, asumarea responsabilităţilor şi aptitudinile manageriale; c) în cazul aplicării uneia dintre sancţiunile disciplinare. La verificarea organizării eficiente a activităţii vor fi avute în vedere, în principal, următoarele criterii: folosirea adecvată a resurselor umane şi materiale, evaluarea necesităţilor, gestionarea situaţiilor de criză, raportul resurse investite – rezultate obţinute, gestionarea informaţiilor, organizarea pregătirii şi perfecţionării profesionale şi repartizarea sarcinilor în cadrul parchetelor.
În urmă cu câteva minute, administrația prezidențială a anunțat deja că își menține punctul de vedere contra revocării, dar că va studia cu atenție dosarul lui Toader.
Adrian Popescu,
Sursa