Cea mai usoara cale spre atingerea obiectivelor

  Salut !

Aşa cum ţi-am promis dată trecută, am revenit cu un nou articol despre stabilirea şi drumul către îndeplinirea obiectivelor. Cu toţii avem planuri pentru viitor. Uneori ne-am fixat şi obiective însă din grijă, sau din lipsa de timp am uitat să ne mai gândim cum să le realizăm. Mi-a venit ideea să scriu acest articol, pentru că am întâlnit foarte multe persoane care se plângeau că nu sunt fericite.
Am constatat ca de fiecare data cand le intrebam ce înseamnă pentru ele să fie fericite, primeam aceleasi raspunsuri extrem de vagi si evazive: nu ştiu, vreau doar să fiu fericit/a, să am o viaţă mai bună, să mă distrez mai mult,etc. Practic oamenii aceştia nu stiau exact ce i-ar face pe ei atât de fericiţi cum şi-ar fi dorit şi din cauza asta erau într-o permanentă căutare, care le lasă de fiecare dată un gust amar al emotiei de neîmplinire.
Îţi propun şi ţie să te gândeşti cu adevărat dacă ştii ce vrei de la viaţă. Dacă îţi vine în minte acum un răspuns clar şi exact eşti pe drumul cel bun. Tot ce trebuie să faci este să te asiguri că te menţii pe acest drum. Însă dacă îţi vine în minte un răspuns vag sau general, atunci hai să vedem cum ne putem stabili si atinge un obiectiv précis.

                            Diferenţa între scop şi obiectiv
Obiectivul este derivat dintr-un scop şi are aceeaşi intenţie, însă este mai specific, mai cuantificabil. Hai să luăm un exemplu des întâlnit printre oameni, mai ales în rândul studenţilor: Lipsa banilor. Soluţia potrivită, scopul în această situaţie ar fi să faci bani. Puteţi să va demonstrati însă cât de vag şi de evaziv este acest scop, în condiţiile în care a două zi reuşeşti să faci 2 lei. Ai făcut bani, dar ai rezolvat problema?
Desigur acum ai putea să zici că era de la sine înţeles că nu era vorba de 2 lei ci de bani în general, însă atunci când e vorba de obiective nu trebuie să existe loc pentru interpretări diferite.
Îmi amintesc că în urmă cu vreo doi ani am participat la un training pentru dezvoltarea tehnicilor de vânzări, încredere în tine şi persuasiune. Dupa ce am terminat trainingul, vreau să îţi zic că atât de mare era încrederea în mine încât deja mă vedeam pe vreo funcţie din conducere în firma la care lucram atunci. Bineînţeles, încrederea şi dorinţa de a-mi îndeplini obiectivele fixate atunci au dispărut la fel de repede cum au venit, însă din cauza unor greşeli făcute de mine care le-am înţeles mult mai târziu şi pe care o să ţi le explic şi ţie într-un articol viitor despreCum să nu îţi pierzi încrederea în tine.

Expertii în dezvoltare personală au caracterizat un obiectiv bun prin acronimul SMART( specific, măsurabil, abordabil, realist şi încadrat în timp)

Specific– Obiectivul tău trebuie să fie definit cu exactitate. Trebuie să ştii clar ce, când, unde şi cum se va schimbă situaţia prezenţa

Măsurabil-trebuie sa tii cont de aspectele cantitative şi calitative care pot fi măsurate. De exemplu, înfiinţarea unei firme de vânzări este un obiectiv bun , însă nu oferă posibilitate de evaluare, în timp ce Înfiinţarea unei firme de vânzări cu o cifra de afaceri de 50.000 euro, care să aibă 100 de angajaţi permite monitorizarea mai atentă a progresului.

Abordabil-trebuie să ai acces la soluţii sau posibilităţi de realizare pentru îndeplinirea obiectivului

Realist-trebuie să ţii cont de situaţia actuală lucrurilor, de pregătirea şi de posibilităţile pe care le ai

Timp (încadrat în timp)- trebuie să îţi fixezi perioada de timp în care o să atingi obiectivul si sa iti stabilesti termene-limita.

Trebuie să fii conştient că fiecare dintre noi are nevoie de un plan al vieţii noastre, măcar pe termen scurt şi mediu. Aşadar, împarte fiecare obiectiv major în unele mai mici pentru a verifica mai uşor progresele făcute, iar apoi fixează-ţi o zi şi o ora din viaţă ta în care tot ceea ce faci este ceva care să te ducă în final la realizarea obiectivului. Ştiu că teoria e departe de practică însă singura şansă de a reuşi să ajungi acolo unde îţi doreşti este Să înaintezi şi să acţionezi!
NU te descuraja, chiar dacă o sa întâlneşti probleme pe drumul spre atingerea obiectivului tău.

Florin CONSTANTIN

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.