CEDO: Condițiile de detenție din România sunt contrare Convenției Europene a Drepturilor Omului

Condițiile de detenție din sistemul penitenciar din România sunt contrare Convenției Europene a Drepturilor Omului și relevă o disfuncționalitate structurală care necesită adoptarea de măsuri generale de către stat, a decis marți Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), în cazul ”Rezmiveș și alții împotriva României”.

Prin această decizie-pilot, CEDO a stabilit că a fost încălcat Articolul 3 al Convenției, care interzice tratamentele inumane sau degradante, în acest caz care vizează condițiile de detenție din închisorile românești, precum și din arestul poliției.

Patru cetățeni români — Daniel Arpad Rezmiveș, Marius Mavroian, Laviniu Moșmonea și Iosif Gazsi — au sesizat CEDO în legătură cu condițiile din închisori. Ei s-au plâns, printre altele, de suprapopularea celulelor, insuficiența instalațiilor sanitare și lipsa igienei, calitatea proastă a hranei, vechimea materialelor primite, precum și prezența șobolanilor și a insectelor în celule, se arată într-un comunicat de presă al CEDO.

Rezmiveș, Moșmonea și Gazsi sunt în prezent închiși în penitenciarele din Timișoara, Pelendava și Baia Mare, în timp ce Mavroian a fost închis în penitenciarul din Focșani, de unde a fost eliberat la 13 ianuarie 2015.

Statul român trebuie să le plătească daune morale lui Rezmiveș și Gazsi de câte 3.000 de euro, iar lui Mavroian și Moșmonea — câte 5.000 de euro. De asemenea, Moșmonea trebuie să primească 1.850 de euro reprezentând taxe și cheltuieli.

În conformitate cu Articolul 3 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care interzice tratamentele inumane sau degradante, CEDO a stabilit în special că aceste condiții de detenție ale reclamanților, dată fiind de asemenea durata încarcerării lor, i-au supus unor suferințe de o intensitate care depășește nivelul inevitabil de suferință inerent detenției.

CEDO a decis să aplice procedura de decizie-pilot, susținând că situația reclamanților relevă o problemă generală care își are originea în disfuncționalitatea structurală a sistemul carceral din România.

CEDO afirmă că statul român trebuie să adopte măsuri pentru diminuarea suprapopulării și pentru îmbunătățirea condițiile materiale din detenție, precum și căi de recurs (un recurs preventiv și un recurs compensatoriu specific).

Curtea a decis să amâne examinarea unor plângeri similare care nu au fost comunicate și să continue examinarea unor plângeri deja comunicate guvernului român, care trebuie să furnizeze, în cooperare cu Comitetul de Miniștri, în următoarele șase luni până când decizia va deveni definitivă un calendar precis pentru adoptarea de măsuri generale.

Citește și:

Grindeanu: Decizia CEDO nu ne duce în situația de a plăti sume mari de bani; vom veni cu un plan de măsuri

Tarcea (ÎCCJ): Mi-e greu să cred că în șase luni se va putea schimba radical sistemul penitenciar

Directorul ANP: Soluția pentru evitarea supraaglomerării penitenciarelor — construirea de noi spații de detenție

MAE: Prin hotărârea de marți, CEDO a reiterat existența unei probleme structurale în sistemul carceral românesc

Băsescu: Decizia CEDO trebuie să determine o schimbare a modului de a face justiție

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.