CEDO: TVR poate să emită pe teritoriul Republicii Moldova

Ministerul Afacerilor Externe salută publicarea Deciziei Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) în cererea nr. 36398/08 – Societatea Română de Televiziune (actualmente Televiziunea Română – TVR) împotriva Republicii Moldova. Decizia Curţii validează termenii Acordului amiabil de soluţionare a cauzei, negociat cu sprijinul MAE şi semnat de părţi la Bucureşti, la 12 septembrie 2013, şi închide astfel dosarul aflat pe rolul Curţii.
Decizia Curţii are putere executorie, fiind imediat aplicabilă, iar aplicarea sa va fi supravegheată de Comitetul Miniştrilor al Consiliului Europei.
În acest moment sunt întrunite, sub aspectul dreptului internaţional, condiţiile necesare pentru revenirea efectivă a Televiziunii Române în spaţiul media de peste Prut. Astfel, potrivit termenilor confirmaţi de Decizia CEDO, reintrarea TVR pe piaţa media din R. Moldova se va face prin următoarele modalităţi:
preluarea imediată (în maximum 30 de zile de la cererea formală a TVR) a programelor TVR dedicate R. Moldova de către operatorii de cablu din R. Moldova;
alocarea imediată (în maximum 30 de zile de la cererea formală a TVR), către TVR, a unui slot din proiectul-pilot pentru transmisia digitală terestră, amplasat în Chişinău;
alocarea unui slot din viitorul multiplexor digital cu acoperire la nivelul întregii R. Moldova şi (în acest scop) eliberarea unei licenţe de emisie în favoarea TVR, fără obligativitatea participării la un concurs, la momentul trecerii la televiziunea digitală în R. Moldova (2015); acordarea licenţei se va face pe perioada maximă prevăzută de legislaţia R. Moldova.
Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă încrederea că, în urma îndeplinirii cu celeritate de către autorităţile competente ale R. Moldova a formalităţilor necesare conform Deciziei CEDO şi Înţelegerii Amiabile, publicul de peste Prut va putea urmări, în cel mai scurt timp, emisiunile dedicate R. Moldova ale postului public de televiziune din România.

Plângerea introdusă în 2008 de către Societatea Română de Televiziune (actualmente Televiziunea Română – TVR) la CEDO a vizat încălcarea de către autorităţile R. Moldova a drepturilor societăţii reclamante la libera exprimare şi la respectarea bunurilor, generată de retragerea abuzivă, în 2007, a licenţei de utilizare a unei frecvenţe naţionale (care fusese atribuită în 2006 TVR, de către Consiliul Coordonator al Audiovizualului din R. Moldova, cu valabilitate până la finalul lui 2011). La data de 25 februarie 2009, Guvernul României a decis să intervină în cauza TVR împotriva R. Moldova.
Părţile au convenit, în ianuarie 2013, să soluţioneze amiabil cauza şi au notificat în acest sens Grefa CEDO. Negocierile au început în primele luni ale lui 2013, părţile schimbând mai multe propuneri reciproce de text.
În cursul vizitei la Chişinău a Prim-ministrului României (26-27 august 2013) a fost fixat şi asumat politic un răgaz de trei săptămâni pentru convenirea ultimelor aspecte în discuţie şi semnarea Înţelegerii amiabile. Acordul a fost finalizat pe 9 septembrie 2013, negocierile fiind purtate de partea română, în numele şi cu mandatul/consultarea permanentă a TVR, prin Bogdan Aurescu, secretar de stat MAE, şi Catrinel Brumar, Agentul României la CEDO, iar de partea R. Moldova de ministrul justiţiei, Oleg Efrim, şi Lilian Apostol, Agentul R. Moldova la CEDO.
Pentru o revenire efectivă în spaţiul media şi în considerarea caracterului reparator al acordului, autorităţile de la Chişinău şi-au asumat respectarea de garanţii aplicabile direct şi în mod excepţional faţă de dreptul intern care vizează şi:
Protecţia împotriva retragerii licenţei iniţiale pe perioada primei alocări, precum şi împotriva suspendării emisiei sau a interferării cu conţinutul programelor transmise de TVR;
Garanţii împotriva unei modificări unilaterale a conţinutului licenţei de emisie;
Scutirea de la plata de taxe, comisioane, alte costuri pentru revenire;
Perceperea doar a costurilor de funcţionare proporţionale cu slotul oferit în multiplexorul experimental, respectiv perceperea celui mai mic tarif pentru utilizarea slotului din primul multiplexor naţional.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.