Ceea ce trebuie să ia în calcul Liviu Dragnea

Președintele Klaus Iohannis este, astăzi, mult mai puternic decât era în urmă cu o lună. Și suficient de hotărât să profite de acest lucru. La limită, el poate construi o nouă majoritate, dând peste cap scorul alegerilor. Asumându-și riscuri pe măsură. Are, însă, la îndemână și alte două variante. Liviu Dragnea, pentru a rezista și pentru a menține rezultatul alegerilor, ar face bine să ia în calcul toate scenariile posibile.

Spre deosebire de acum o lună, Klaus Iohannis este, astăzi, liderul politic incontestabil al dreptei. De asemenea, punându-se în fruntea primei demonstrații antiguvernamentale, el a reușit să coalizeze întreg electoratul de dreapta. Și, în plus, să mai adauge și o parte consistentă din societatea civilă. Aceste schimbări nu au lăsat serviciile indiferente. Pe cale să trădeze, ca de obicei, ele și-au strâns rândurile în jurul președintelui din momentul în care acesta a devenit jucător. Iohannis a beneficiat și de șansa de a scăpa de Florian Coldea de la șefia operativă a SRI. Din acel moment, acolo, jocurile sunt făcute prin intermediul lui Hellvig.

În paralel, Guvernul Grindeanu, cu excepția unor măsuri importante, dar luate inerțial imediat după alegeri, a cam bătut pasul pe loc. Să ne gândim numai la faptul că nu a fost capabil până azi să schimbe niciun prefect. Tot ceea ce este sub miniștri și sub secretari de stat, sau aproape tot, a fost numit de către Guvernul Cioloș. Din această perspectivă, situația s-a inversat față de cea din urmă cu un an. Această realitatea lucrează împotriva PSD.

Partidul a dat și el dovadă de slăbiciune. Eliminarea Ordonanței 13 și apoi Ordonanța 14 nu au însemnat decât upgradarea unei greșeli tactice.

Dar PSD greșește și în plan strategic. Domnul Dragnea și-a imaginat că poate transforma întregul Guvern într-o dronă. Pe care să o conducă personal. Cu mână de fier. Această dorință a sa, impusă Executivului, a paralizat Palatul Victoria. Pentru că  nimeni, în acest moment, nu ia nicio inițiativă. De teama lui Dragnea. Și nici măcar la televiziuni nu merg miniștrii. Nu există o strategie de comunicare publică. Și, între timp, în mod inevitabil, nu neapărat în sens rău, în jurul lui Sorin Grindeanu se strânge o camarilă. Care este internă, dar și externă. De partid și nu numai.

În plan legislativ, majoritatea parlamentară a intrat în bâlbâială. Anunță fel de fel de inițiative, dar pașii efectivi nu se prea văd. În timp ce opoziția câștigă, în plan psihologic, teren.

PSD, cum-necum, a reușit să piardă și o bună parte din sprijinul extern de care beneficia. Cel puțin în Europa. Europa, pe axa Berlin-Paris, îi este ostilă PSD-ului pentru că PSD promovează, cel puțin teoretic, o politică a statelor națiune. Și semnalizează împotriva globalizării.

Una peste alta, Klaus Iohannis este pe cai mari. Dar nu suficient de mari. Dacă forțează nota și determină, cu ajutorul DNA, căderea Guverului Grindeanu, are o șansă reală de a da o mare lovitură PSD-ului. Din acel moment, însă, are două variante. Fie riscă, punând parul în gard, să creeze o nouă majoritate și să aducă un Guvern încropit al dreptei, ceea ce i-ar crea mari bătăi de cap din perspectiva alegerilor prezidențiale care se apropie, fie acceptă un nou Guvern tot PSD. Dar mult mai frăgezit. În care să introducă oameni ai sistemului. Este una dintre opțiuni. Care are impedimentul că uzează de intervenția brutală și mult prea vizibilă a DNA.

Există însă și o a doua opțiune. Ca, sub presiunea DNA, care nu merge totuși atât de departe cât să îl acuze deschis pe Sorin Grindeau pentru favorizarea infractorului, să îl determine pe acesta să accepte, după actuala remaniere, încă una mult mai amplă. Iar la a doua remaniere să realizeze fix ceea ce ar fi putut realiza în varianta schimbării întregului Guvern.

Dacă Liviu Dragnea nu ia în calcul, cu toate seriozitatea, aceste scenarii, dacă nu stabilește procedurile de colaborarea între Guvern, partid și Parlament, inclusiv granița până unde pot funcționa comenzile, dacă nu lasă Guvernul să intre în viteză și să își construiască propria strategie de imagine, dacă nu dinamizează imediat activitatea din Parlament, care continuă să lucreze efectiv doar o zi jumate pe săptămână, și dacă nu strânge rândurile în partid, va pierde tot ceea ce a câștigat în campania electorală.

SORIN ROȘCA STĂNESCU

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.