Cehii din Banat vin pentru trei zile la Bucureşti

Ambasada Cehiei la Bucureşti împreună cu Uniunea Democrată a Slovacilor şi Cehilor din România şi Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti“ organizează între 10 şi 12 mai 2013, Zilele Cehilor din Banat. Timp de trei zile, obiceiurile vechi, limba ceha şi tradiţia vie a minorităţii cehe stabilite în România la începutul secolului 19, vor fi subiectul principal al evenimentului.

În cadrul unui program amplu si divers cu muzica, dans, expozitii, filme documentare si multe alte lucruri interesante, Zilele Cehilor din Banat se vor desfasura în mai multe locuri din Bucuresti, precum Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti“, Centrul Ceh, Biserica Anglicana sau Pasajul Universitatii.

În Banat, mai exista sase sate cu majoritatea locuitorilor de origine ceha, si anume Gârnic,
Sf. Elena, Einbental, Ravensca, Bigar, Sumita, cehi traind si în alte sate din zona. Cehii din România, numiti în limbajul popular din Banat „pemi”(cuvânt care deriva din „boemi” sau „boemieni” – locuitori ai Boemiei), au fost printre ultimele populatii din Banat colonizate de Imperiul Habsburgic. Satele cu populatie ceha din sudul Banatului, înconjurate de populatie de origine româna si sârba, constituie un fenomen cultural unic. Datorita asezarii lor geografice izolate, limba si obiceiurile cehe s-au conservat perfect,  aceasta comunitate reprezentând o valoare culturala si istorica inestimabila.

Zilele Cehilor din Banat debuteaza vineri, 10 mai 2013, la Centrul Ceh cu filmele documentare Piemule/ r. Jana Ševcíková si The Wind That Broke the Land / r. Ivo Bystrican, ambele filmate în satele cehesti, în perioada comunismului anilor 1981 – 1983, respectiv în 2012. Documentarele arata viata cehilor izolati în satele mici din muntii Banatului, doua viziuni diferite care ne deschid usa evolutiei, valabila nu doar pentru cehii din Banat.
Evenimentul continua în zilele urmatoare cu evenimente muzicale, dans, mestesugari, mâncare si multa veselie. Sâmbata si duminica, la Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti, vor avea loc spectacole sustinute de ansambluri traditionale de muzica si demonstratii ale mestesugarilor si gospodinelor din comunitatea ceha. De asemenea, Biserica Anglicana va gazdui un concert sustinut de Corul baptist si orchestra de mandoline din satul Sf. Elena.
Nu în ultimul rând, doua expozitii de fotografie asteapta publicul bucurestean. Vernisajul expozitiei „Cehii din Banat“  a artistului Pavel Hroch  va avea loc în sala Henry Stahl, inaugurata cu aceasta ocazie la Muzeul Satului. Expozitia va fi însotita de muzica traditionala, iar vizitatorii vor avea ocazia sa vada costume traditionale din câteva sate cehesti.  În Pasajul Universitate va avea loc vernisajul expozitiei de fotografie „Oamenii si peisajul“ al fotografului Ivo Dokoupil. Vernisajul va fi urmat de o defilare a minoritatii cehe cântând în costume traditionale prin Centrul Vechi pâna la restarantul La Historia , unde se încheie ziua de sâmbata în aceeasi atmosfera cu muzica si dans.

„Cehii din Banat sunt muncitori harnici, care stiu sa se si distreze frumos. Ei iubesc România, tara lor, dar si tara stramosilor lor, Cehia. Minoritatea ceha din Banat reprezinta un liant important între tarile noastre“, a declarat domnul ambasador al Republicii Cehe la Bucuresti , Jirí Šitler. Presedintele filialei din Gârnic a Uniunii Democrate a Slovacilor si Cehilor din Romania, Josef Bouda, adauga: „Abia asteptam sa venim la Bucuresti sa aratam cultura cehilor din Banat, de care suntem mândri.”

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.