Cei mai bogati romani au portofolii de 1 miliard de euro la bursa

Emitentii listati pe segmentul principal de tranzactionare au 31 de actionari, raportati la bursa cu 3.5 miliarde de lei, investiti in actiunile companiilor la care acestia au functii de directori, actionari sau presedinti.

 Dintre cei 31 de oameni de afaceri listati la bursa, principala suma ii apartine lui Zoltan Teszari, fondatorul companiei de telecomunicatii Digi.

In prospectul de listare al Digi se arata ca Teszari controleaza 56.9% din Digi, ceea ce inseamna ca la o capitalizare de circa 3.9 miliarde de lei, participatia lui Teszari valoreaza 2.3 miliarde de lei.

Pe locul al doilea se pozitioneaza  Radu Dimofte (802 milioane lei), detinator al unei participatii de 43.67% din Sphera Group plus 48% din Practic Bucuresti.

Pe pozitia a treia este Horia Ciorcila, fondator si presedinte al Bancii Transilvania, cel mai tranzactionat emitent de la bursa romaneasca in 2016.

Conform unui raport din 2016 al bancii, Ciorcila detine 4.3% din institutia de credit direct, impreuna cu actionarii BT Castorius Limited si Thelteck Limited. Astfel, acestia detin un portofoliu de actiuni TLV in valoare de 432 milioane de lei, la pretul de tranzactionare de 2.745 lei.

Valoarea medie a unui portofoliu detinut de unul dintre cei 31 de mari antreprenori de pe bursa de la Bucuresti este de 149 milioane lei, insa mediana, mai potrivita intr-un asemenea caz, este de 14.5 milioane lei, reprezentand detinerea cu care figureaza investitorul de la jumatatea seriei date.

Citeste si: Cele mai mari 100 de tranzactii din Capitalismul romanesc valoreaza 30 de miliarde de euro

Spre comparatie, averea statului pe bursa este in jur de 5 miliarde euro, echivalentul a 25% din valoarea cumulata a tuturor emitentilor locali.

In continuarea topului se afla antreprenori de baza ai industriei farmaceutica si bancheri.

In total, cei 31 de oameni de afaceri detin un portofoliu de aproximativ 1 miliard de euro.

Sursa: manager.ro

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.