Cele mai mari bănci ale Europei înregistrează profituri uriașe în paradisuri fiscale

Cele mai mari 20 de bănci ale Europei înregistrează peste o pătrime din profituri în paradisuri fiscale, conform unui nou raport Oxfam și Fair Guidance International. Raportul ”Opening the Vaults” susține că unele bănci folosesc paradisuri fiscale pentru a oferi clienților posibilitatea de a evita plata taxelor sau a păcăli diverse reglementări.

Cercetarea a fost posibilă datorită noilor reguli de transparență ale Uniunii Europene, care cer băncilor să publice informații privind profitul înregistrat și taxele plătite în fiecare țară în care operează. Printre alte elemente ale raportului aflăm că:

  • Paradisurile fiscale generează 26% din profitul celor mai mari 20 de bănci europene (aproximativ 25 miliarde euro) și doar 12% din cifra de afaceri a respectivelor bănci. Totodată, numai 7% din angajații celor 20 de bănci lucrează în paradisuri fiscale.
  • Filialele bancare aflate în paradisuri fiscale sunt de două ori mai profitabile decât celelalte filiale. Pentru fiecare sută de euro de activități bancare, băncile din paradisuri fiscale înregistrează un profit de 42 euro, comparativ cu media globală de 19 euro.
  • Angajații bancari ai filialelor din paradisuri fiscale sunt de 4 ori mai productivi decât angajatul tipic al unei filiale obișnuite: generază un profit mediu de 171,000 euro / an, comparativ cu doar 45,000 euro / an.
  • În 2015, băncile europene au înregistrat profit de 628 milioane euro în paradisuri fiscale unde nu au niciun angajat. De exemplu, banca franceză BNP Paribas a avut profit de 134 milioane euro în Insulele Cayman deși nu are angajați acolo.
  • Unele bănci raportează profit în paradisuri fiscale și pierderi în alte locuri. De exemplu, Deutsche Bank a înregistrat profituri scăzute sau pierderi în piețele majore din 2015, dar a avut câștiguri de aproape 2 miliarde de euro în paradisuri fiscale.
  • Luxemburg și Irlanda sunt cele mai frecventate paradisuri fiscale, reprezentând 29% din profitul total al băncilor în paradisuri fiscale pe 2015. Cele mai mari 20 de bănci au avut 4.9 miliarde euro profit în Luxemburg în 2015, mai mult decât în Marea Britanie, Suedia sau Germania la un loc.
  • Impozitele pe profit în paradisuri fiscale sunt fie mici, fie inexistente. Băncile europene nu au plătit impozit pe un profit de 383 milioane euro în 2015, de exemplu. În Irlanda, impozitul mediu pe profit al băncilor este de 6% (jumătate din norma reglementată), iar 3 bănci (Barclays, RBS și Credit Agricole) plătesc 2% impozit.

Manon Aubry, Senior Officer pe Tax Justice la Oxfam a declarat: ”Noile reguli de transparență ale UE ne oferă o imagine nu prea frumoasă a situației impozitelor băncilor europene. Guvernele trebuie să schimbe legislația pentru a împiedica băncile și marile companii să tot folosească paradisuri fiscale. Toate companiile și toți angajații au responsabilitatea de plăti rata corectă de impozit. Neplata impozitelor privează țările în curs de dezvoltare de niște sume de bani cu care ar putea să plătească doctori sau profesori”.

Țările sărace sunt cele mai lovite de neplata impozitelor. Companiile multinaționale care aleg paradisuri fiscale pentru a nu-și plăti impozitele produc pierderi de 90 miliarde euro țărilor sărace în fiecare an. Suma pierdută e destul de mare să acopere nevoile asigurării unei șanse la educație pentru cei 124 milioane de copii care nu sunt înscriși la școală. Cei 90 de miliarde de euro ar fi destui și pentru a finanța diverse intervenții sanitare care ar putea preveni moartea a cel puțin 6 milioane de copii.

Măsurile de transparență precum cea a UE privind raportarea de la țară la țară a impozitului pe venit sunt mecanisme utile în lupta globală împotriva evaziunii fiscale. Cu toate astea, o nouă propunere a Comisiei Europene menită să extindă raportarea publică dincolo de sectorul bancar are multe defecte. Propunerea se limitează la companiile cu profit de minim 750 milioane euro, o măsură ce ar exclude astfel 90% din multinaționale. Totodată, măsura nu cere companiilor să raporteze toate activitățile în țările în care operează, oferind posibilitatea de a evita raportarea activităților în state aflate în curs de dezvoltare.

”Regulile de transparență ale UE încep să ofere publicului șansa de a cerceta și examina lumea impozitelor corporațiilor. Aceste reguli trebuie extinse pentru a ne asigura că toate marile corporații oferă rapoarte financiare pentru fiecare țară în care operează. Astfel, va deveni mai ușor pentru toate țările, inclusiv cele mai sărace, să afle dacă multinaționalele plătesc taxele în conformitate cu legea sau nu”.

Cele 20 de bănci europene evaluate de Oxfam au inclus: HSBC, Barclays, RBS, Lloyds și Standard Charter (toate din Marea Britanie); BNP Paribas, Crédit Agricole, Société Générale, BPCE, și Crédit Mutuel-CIC (Franța); Deutsche Bank, Commerzbank AG, and IPEX (Germania); ING Group și Rabobank (Olanda); UniCredit and Intesa Sanpaolo (Italia), Santander și BBVA (Spania); precum și Nordea (Suedia).

Oxfam este o confederație internatională  formată din 19 organizații neguvernamentale care lucrează cu parteneri din peste 90 de țări pentru a pune capăt injustiției care provoacă sărăcie. www.oxfam.org

Citește aici raportul OXFAM

Sursa:Romania Curata

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.