Celularele şi reţelele de socializare, inamicii somnului în rândul adolescenţilor din SUA
Majoritatea părinţilor de adolescenţi cu tulburări de somn din SUA dau vina pe celulare, dispozitive electronice, sau reţelele de socializare, care îi împiedică pe copiii lor să doarmă cât ar fi necesar, potrivit unui sondaj naţional publicat la 17 septembrie de Universitatea din Michigan şi citat marţi de EFE.
Peste 43 la sută dintre părinţii de adolescenţi, cu vârste cuprinse între 13 şi 18 ani din SUA, asigură că fiul sau fiica lor nu poate să doarmă, sau că se trezeşte în toiul nopţii iar apoi nu mai poate să adoarmă, notează studiul.
Dintre aceşti părinţi, 56 % pun aceasta problemă pe dependenţa copilului lor de dispozitivele electronice, telefonul mobil sau reţelele de socializare.
„Sondajul sugerează că tulburările de somn sunt frecvente între adolescenţi, iar părinţii lor sunt de părere că utilizarea dispozitivelor electronice este unul dintre principalii factori ce contribuie la acest lucru”, notează coautorea studiului şi expertă în sănătate publică, Sarah Clark.
Pe de altă parte, 43 % dintre părinţi semnalează temele de la şcoală şi alte activităţi, care îi menţin trezi pe adolescenţi la orele când ar trebui să doarmă, şi doar 31 % dintre ei cred că problema se datorează preocupărilor şcolare ale copilului lor.
De asemenea, 23 % dintre cei chestionaţi au semnalat preocupările vieţii sociale ca principală cauză, în timp ce 10 % au pus-o pe seama problemelor de sănătate, sau a medicamentelor.
Studiul este rezultatul unui sondaj realizat în rândul familiilor americane care a inclus 1.018 părinţi de adolescenţi, cu vârste cuprinse între 13 şi 18 ani.
Sursa: AGERPRES