Centrul European Cultural și de Tineret pentru UNESCO  ”Nicolae Bălcescu”   anunță debutul stagiunii culturale 2018 – 2019

               Centrul European Cultural și de Tineret pentru UNESCO  ”Nicolae Bălcescu”  invită publicul spectator la trei dintre producțiile de mare succes, în regia reputatului Oswald Gayer. Este vorba despre „A XII-a noapte” de William Shakespeare, ”Peer Gynt’’ de Henrik Ibsen și ”Insula Sclavilor” de Pierre Marivaux.

               Spectacolul „A XII-a noapte” de William Shakespeare este programat în sala de spectacole a  Centrului European Cultural și de Tineret pentru UNESCO  ”Nicolae Bălcescu”  (strada 11 Iunie nr. 41, sector 4), vineri 12 octombrie, ora 19.00 și sâmbătă 27 octombrie, ora 19.00

                 Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.

                 Rezervări: tel.: 0727.55.77.27

               

           Și tot spectacolul „A XII-a noapte” de William Shakespeare se va juca sâmbătă 13 octombrie, ora 19.00 la Palatul Național al Copiilor,  eveniment ce face parte din proiectul  ,,CIADO – reprezentații teatrale’’ desfășurat în parteneriat cu CIADO România – Centrul Internațional Antidrog și pentru Drepturile Omului.

 

               Vineri 19 octombrie, ora 19.00, la Centrului European Cultural și de Tineret pentru UNESCO  ”Nicolae Bălcescu”  va avea loc spectacolul”Insula Sclavilor” de Pierre Marivaux.  Iar sâmbătă 20 octombrie și vineri 26 octombrie, de la orele 19.00  sunt programate la reprezentațiile cu spectacolul ”Peer Gynt’’ de Henrik Ibsen.

               Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.

               Rezervări: tel.: 0727.55.77.27

 

·       „A XII-a noapte ” de William Shakespeareregia: Oswald Gayer

 Distribuția:

 DUCELE ORSINO: Dan Bălășoiu / Ionuț Gurgu
CONTESA OLIVIA: Sidonia Bogomaz / Oana Anghel
VIOLA: Alina Dumitrelea / Teodora Toader
SEBASTIAN: Filip Popa
Sir TOBY BELCH: Bogdan Diță
Sir ANDREW AGUECHEEK: Dan Apavaloaie / Cristian Constantinescu
MARIA: Doina Șandru / Elena Ariadna Șeulean
MALVOLIO: Iulian Ilinca / Marian Simion
BUFONUL FESTE: Valentin Andrieș
CAPITANUL ANTONIO: Florin Georgescu / Ionuț Gurgu
VALENTINA: Rudy Nica / Andreea Ramona Pasăre

Durata spectacolului: 110 min.

 

Spectacolul „A XII-a noapte” de William Shakespeare povestește despre iubire și iluzie, despre amăgirile care prin contur precis în sufletele înflăcărate ale îndrăgostiților. Umorul pune curbe chiar și în liniile cele mai drepte.  Acesta nu este doar o poveste de dragoste, ci iubirea, iluzia, amăgirile, naufragiul, suspinele, travestiul, căutarea fratelui geamăn, veselia, înțelepciunea și umorul sunt emanații sufletești-spirituale provocate de providență în proporții precise, care împreună constituie ingredientele tainice ale unei rețete alchimice din substanță umană, necesară pentru împlinirea destinului prin minunea din a 12-a noapte sfântă, spre care toți năzuiesc fără știință și pe care toți prin iubire o provoacă… Viola travestita în Cezario suspina dupa Ducele aprins de dragostea pentru Olivia. La rîndul sau, Malvolio – asprul slujitor – tînjeste înnebunit dupa contesa, în timp ce Sir. Andrew, cavalerul afumat, îi scrie poezii în speranta unei minime atentii, iar ea… ei bine…Olivia îl iubeste pe el, pe curierul contelui, pe fata naufragiata, care viseaza sa-si regaseasca într-o buna zi fratele… geaman. Bufonul Feste si Antonio, căpitanul, veghează întelepti la buna desfăşurare a evenimentelor. Cavalerii veseli de la poarta amintesc ca Umorul pune curbe chiar si în liniile cele mai drepte.   Astfel despărțirea prin naufragiu a fratelui de soră, căutarea și regăsirea lor este un motiv arhetipal major al căutării Sinelui integral, pierdut în naufragiul evolutiv al omenirii…

 

·       ”Insula Sclavilor” de Pierre Marivaux, regia: Oswald Gayer

Distribuția:

IPICRATHE – Dan Bălășoiu
ARLEQUIN – Marian Simion
EUPHROSINE – Sidonia Bogomaz
CLEANTHIS – Alina Dumitrelea
TRIVELIN – Bogdan Diță/ Doina Șandru/ Visarion Valentina/Ana Dumitrașcu/ Ruddy Nica

Durata spectacolului: 90 min.

 

Spectacolul ”Insula Sclavilor” – este o comedie puțin cunoscută, însă minunată, cu un substrat nobil și înălțător, portretizând în scene spectaculoase, oglinda propriilor erori, dar și miracolul metamorfozelor sufletești. Trivelinii, locuitorii insulei, răstoarnă universul echipajului prizonier cu susul în jos. Prin inversarea rangurilor, fiecare stăpân are „șansa” de a trai precum sclavul sau și viceversa. Procesul transformării exterioare nu poate fi decât unul dureros, la fel ca și cel interior, însă tocmai această suferință, prin care Mariveaux creează cu măiestrie situații comice, se dovedește a fi, la sfârșit, eliberatoare. „Insula sclavilor” reprezită o călatorie a recâștigării libertății individuale, independența de statutul social. Jocul actoricesc conține elemente de Commedia dell arte. 

 

·       ”Peer Gynt’’ de Henrik Ibsen, Regia: Oswald Gayer

Distribuția:

Peer Gynt: Marian Simion  

Aase mama lui Peer: Sidonia Bogomaz / Doina Șandru

Solveig: Alina Dumitrelea / Dana Rusu

Ingrid: Andreea Ramona Pasăre  / Elena Ariadna Șeulean

Tatăl mirelui: Ilie Bogdan

Mirele: Dan Bălășoiu / Alex Popescu

Femeia în verde: Raluca Ștefan / Valentina Visarion

Regele Trolilor: Ilie Bogdan

Anitra: Valentina Visarion / Raluca Ștefan

Dr. Begriffenfeld: Doina Șandru / Alexandru Popescu

Huhu: Ilie Bogdan

Felahul: Sidonia Bogomaz

Pană: Rudy Nica / Natalia Dragomir        

Topitorul de nasturi: Valentin Andrieș 

Slăbănogul: Alex Popescu / Doina Șandru

Călătorul: Dan Seevaldt-Bălășoiu

 Durata spectacolului: 80 min.

 

 „Peer Gynt” vorbește despre căutarea permanentă a Eului superior, despre efortul omenesc de a-și păstra verticalitatea și pierderea acesteia, în încercarea de a fi om.
Iată firul roșu, care străbate această creație dramatică, ce pulsează cu o puternică încărcătură spirituală. Din păcate, prin neștiința sa despre destin, libertate și mântuire, precum o corabie fără cârmă, Peer Gynt e purtat în derivă, pe oceanul vieții, târât în situații pe cât de diverse și ispititoare, pe-atât de extreme și de nepătruns. Însă călătorul cunoaște lumi, iar experiența sa îl îmbogățește. Sfârșitul pare să fie unul tragic: pierderea propriei esențe, a propriei individualități; totuși, salvarea măreață vine de la iubirea necondiționată a lui Solveig, copila care veșnic așteaptă...

 

·        

Centrul Cultural European și de Tineret pentru UNESCO “Nicolae Bălcescu” este un serviciu public aflat în subordinea Consiliului Local și al Primăriei Sectorului 4. Obiectivul primordial al activitatiilor sale este acela de derularea proiectelor culturale locale extinse pe plan național și internațional. Pentru o bună desfăsurare a activitatiilor sale, Centrul Cultural European și-a creat  și dezvoltat o strategie culturală care să permită o vizibilate a activităților culturale atât în sector, dar și în perimetru național și internațional. Renumita instutuție de cultură și-a deschis porțile sub formă de parteneriat și sub formă de colaborare cu majoritatea instituțiilor culturale naționale, dar și cu diferiți actori independenți care impreună au oferit o diagrama culturală complexă a întregii activităti din sector. Ofertă culturală a sectorului este diversificată și cuprinde spectacole de teatru pentru adulți, spectacole pentru copii, vernisaje și expoziții, concerte, spectacole de lectură, organizare de workshop-uri, ateliere, seminarii și conferințe.      

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.