Ceremonia de decernare a Premiilor Goya
La 3 februarie 2018, este programată ceremonia de decernare a Premiilor Goya, ajunsă la ediţia cu numărul 32. Evenimentul se desfăşoară în sala Madrid Marriott Auditorium, gazde fiind comicii Joaquín Reyes şi Ernesto Sevilla, potrivit https://www.premiosgoya.com/.
Filmul cu cele mai multe nominalizări, adică 13, este „Handia”, peliculă bazată pe fapte reale şi care prezintă povestea uriaşului Altzo, un tânăr care a început să crească la 20 de ani şi care a străbătut lumea împreună cu fratele său în căutarea norocului.
Pelicula „La librería” a primit 12 nominalizări, printre care şi cele pentru Cel mai bun regizor şi Cea mai bună actriţă. Este urmată de filmele „El autor”, cu nouă nominalizări, „Estiu 1993”, cu câte opt, şi filmul horror supranatural „Verónica”, al lui Paco Plaza, cu şapte nominalizări.
La categoria Cel mai bun regizor se întrec Isabel Coixet („La librería”); Manuel Martín Cuenca („El autor”); Aitor Arregi şi Jon Garano („Handia”) şi Paco Plaza (Verónica).
Precedenta ediţie a Premiilor Goya s-a desfăşurat la 4 februarie 2017. Thriller-ul „Tarde para la ira” de Raul Arevalo a câştigat premiul Goya pentru Cel mai bun film spaniol şi alte trei categorii, însă cel mai mare număr de premii a revenit dramei fantastice „A monster calls”, de Juan Antonio Bayona, cu nouă distincţii.
Decernate de Academia de Arte şi Ştiinţe Cinematografice din Spania, Premiile Goya, cunoscute şi sub denumirea de ”Oscarurile spaniole”, recompensează cele mai bune pelicule spaniole produse cu un an în urmă, precum şi cineaştii şi actorii care au contribuit la realizarea şi succesul acestora.
Prima ediţie a galei Premiilor Goya (los Premios Goya, în limba spaniolă) a avut loc la 16 martie 1987, la Teatro Lope de Vega din Madrid. Instituţia amintită, care pe atunci se numea Academia Spaniolă de Imagini în Mişcare şi Arte, fusese înfiinţată cu un an în urmă. De atunci, premiile au fost decernate anual, fără întrerupere, în capitala Spaniei. Excepţie a făcut ediţia din 2000, când ceremonia a avut loc la Barcelona.
În 2003 s-a petrecut un lucru ieşit din comun, unii dintre cineaşti prezenţi la ceremonia decernării Premiilor Goya şi-au exprimat dezaprobarea faţă de susţinerea de către guvernul spaniol a politicii americane în Irak. Un an mai târziu, Asociaţia Victimelor Terorismului (AVT), creată în 1981, a demonstrat cu prilejul Premiilor Goya împotriva organizaţiei separatiste ETA.
În 2005, Jose Luis Rodriguez Zapatero a fost primul preşedinte al Spaniei care a participat la ceremonie.
Premiul în sine este un mic bust din bronz ce îl reprezintă pe Francisco de Goya, faimos pictor spaniol de inspiraţie romantică, considerat cel mai important artist spaniol de la sfârşitul secolului al XVIII-lea şi începutul secolului al XIX-lea. Autorul statuetelor este sculptorul Jose Luis Fernandez.
Premiile Goya sunt decernate pentru douăzeci şi opt de categorii, pe lângă Premiul Goya de Onoare. Printre acestea, se numără Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cea mai bună actriţă în rol principal, Cel mai bun scenariu original, Cel mai bun scenariu adaptat, Cel mai bun regizor debutant, Cea mai bună coloană sonoră etc. Începând cu anul 1999, la fiecare categorie concurează patru propuneri.
Primul Premiu Goya pentru Cel mai bun film a fost acordat peliculei ”Voyage to Nowhere” (1986), o dramă scrisă şi regizată de Fernand Fernan-Gomez. Filmul a fost recompensat şi la categoriile de Cel mai bun regizor şi Cel mai bun scenariu.
Cel mai premiat film din istoria Premiilor Goya a fost ”The Sea Inside” (Mar adentro), realizat în 2004. Scris, produs şi regizat de Alejandro Amenabar, filmul prezintă cazul real al lui Ramon Sampedro, rămas paralizat în urma unui accident auto şi care, timp de douăzeci şi opt de ani, a militat pentru eutanasie şi dreptul de a-şi curma viaţa.
Un alt film care s-a remarcat la nu mai puţin de treisprezece categorii ale Premiilor Goya a fost ”Ay Carmela”, o capodoperă din 1990 a regizorului Carlos Saura, care tratează anumite aspecte ale Războiului Civil Spaniol din anii 1936-1939.
Pe de altă parte, filmul cu cele mai multe nominalizări la Premiile Goya a fost ”Running Out of Time”, din 1994, propus la nouăsprezece categorii. A câştigat ”doar” la opt dintre ele, triumfând, printre altele, la categoriile de Cel mai bun actor (pentru Carmelo Gomez), Cel mai bun regizor (pentru Imanol Uribe) şi Cel mai bun film.
În cadrul celei de-a douăzeci şi treia ediţie a Premiilor Goya, din anul 2009, filmul „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile” al lui Cristian Mungiu a obţinut trofeul la categoria rezervată Celui mai bun film european. Alături de filmul lui Cristian Mungiu, la categoria Cel mai bun film european au mai concurat producţiile: „On the Other Side” al lui Fatih Akin, „The Boy in the Striped Pyjamas” al lui Mark Herman şi „The Dark Knight” al lui Cristopher Nolan.
Sursa: AGERPRES