Cetatea Făgărașului
Cetatea Făgărașului este cel mai important monument istoric și fortăreață din Făgăraș , fiind așezată chiar în centrul municipiului Făgăraș, în județul Brașov. Este considerată cea mai mare cetate din țară dar și din Europa.
Construcția complexului feudal de la Făgăraș a început în anul 1310, pe locul unei vechi fortificații de pământ și lemn din secolul al XII-lea. Cetatea a fost construită cu scop strategic pentru apărarea sud-estului Transilvaniei.
În 1526 sub conducerea lui Ștefan Mailat devenit voievod al Transilvaniei, se vor începe lucrări de întărire a cetății. Zidurile de apărare au fost dublate în grosime și spații noi au fost aranjate în încăperi.
În anul 1541 otomanii îl vor lua prizonier pe Mailat închizându-l la Constantinopol în închisoarea din Cetatea celor Șapte Turnuri, unde a și murit 10 ani mai târziu.
În 1599 Mihai Viteazul ocupă cetatea dăruind-o soției sale, Doamna Stanca, acesta devenind principe al Transilvaniei. Câțiva ani mai târziu își adăpostește aici familia și tezaurul domnesc.
În 1617 au fost construite ultimele două nivele ale turnului de sud-vest, cunoscut sub denumirea de Turnul Roșu. Mai târziu în 1630 șanțul de apărare care înconjoară cetatea a fost lărgit și legat printr-un canal de râul Olt. Podul vechi de la intrare a fost înlocuit de unul rabatabil iar pivnițele au fost transformate în temnițe unde erau închiși cei care se revoltau.
În anul 1696, după trecerea Transilvaniei sub stăpânire habsburgică, cetatea Făgărașului a fost preluată de austrieci devenind cazarmă și închisoare militară.
În anul 1903, Nicolae Iorga vizitează cetatea și o găsește aproape o ruină. Între anii 1948 și 1960 cetatea a devenit închisoare pentru oponenții sistemului comunist și deținuți politici din Țara Făgărașului.
Mai târziu în anul 1965, încep lucrările de reparații, restaurare și conservare ce durează până în anul 1977.
Mai multe fotografii aici.
Pentru ziarul online Ultima Oră, Daniela Eremia