CFR Marfă, vândută Grup Feroviar Român pentru 202 milioane de euro

 După 7 ore de negocieri, Grup Feroviar Român a fost desemnat câştigător la CFR Marfă, a anunţat, joi, ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu.

Oferta financiară a companiei GFR este de aproape 202 milioane de euro, mai mult decât ținta pe care o stabilise guvernul.

 GFR ceruse plata în rate a sumei, dar ministerul a refuzat, iar compania a acceptat în cele din urmă să plătească integral.

„După mai multe ore, şapte ore, pot să vă anunţ că a ieşit fumul alb. Astăzi putem declara un câştigător în competiţia de privatizare a CFR Marfă. Compania care rămăsese singura în această cursă a depus o ofertă care în urma analizei a fost declarată conformă. Au cerut în plus faţă de oferta financiară o posibilitate de a se plăti în rate. Prin contractul pe care şi l-au asumat şi-au asumat plata integrală”, a spus Relu Fenechiu.

„Este un sentiment frumos, dar sunt conştient că este o mare responsabilitate, mi-o asum, sunt cetăţean al acestei ţări, nu puteam sta de-o parte”, a declarat Gruia Stoica, proprietarul GFR, la B1 TV.

 Întrebat în cât timp va putea pune compania CFR Marfă pe picioare, Gruia Stoica a răspuns că într-o perioadă de doi ani. El a adăugat că transportatorul feroviar de marfă a ajuns în această situaţie din cauza sistemului greoi şi nu din cauza politicului, aşa cum se grăbesc toţi să spună.

GFR, parte a grupului Grampet, este cel mai mare transportator feroviar privat din România, administrând aproape 17.000 de vagoane şi peste 400 de locomotive. GFR avea în 2011 aproape 2.400 de angajaţi şi a înregistrat o cifră de afaceri de aproape 180 de milioane de euro şi un profit de peste 6,8 milioane de euro, potrivit ultimelor date postate pe portalul Ministerului Finanţelor. Compania deţinută de Gruia Stoica se află şi în etapa finală de privatizare a BDZ Cargo, transportatorul feroviar de marfă din Bulgaria, unde următorul termen este 21 iunie, cel de depunere a garanţiei. Gruia Stoica se clasează pe locul opt în topul „Forbes 500 Miliardari“, cu o avere estimată la 430 de milioane de euro.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.