Chilii şi lăcaşuri de cult săpate în piatră – descoperite în judeţul Buzău

Peste 30 de chilii şi lăcaşuri de cult, săpate în piatră cu sute de ani în urmă, au fost descoperite în judeţul Buzău, informează un comunicat al echipei de cartografie 100Tracks, transmis joi AGERPRES.

Potrivit sursei citate, echipa care marca un traseu turistic în zona Boziorul, judeţul Buzău, a mai găsit câteva aşezări mistice săpate în stâncă, după ce ploile din ultima perioadă au descoperit aceste dovezi ale creştinismului timpuriu.

„În această zonă a masivului calcaros Pintenul Ivăneţu, în zona localităţilor Colţi, Aluniş, Nucu şi Bozioru, au fost identificate peste 30 de aşezări rupestre – chilii şi lăcaşuri de cult – săpate în piatră cu sute de ani în urmă, unele dintre ele păstrând mărturii ale epocii preistorice. Aceasta este cea mai mare concentrare de schituri şi locuinţe monahale rupestre din spaţiul românesc”, precizează sursa citată.

În secolele III – IV, arată cei de la 100Tracks, aceste aşezări au adăpostit primii propovăduitori ai creştinismului în spaţiul de la nord de Dunăre, fiind adevărate centre cu o intensă activitate religioasă. O parte dintre aceste chilii au fost locuite de sihaştri până în secolul al XIX-lea.

Echipa 100Tracks este specializată în cartografia traseelor turistice 4×4 şi dispune de echipament profesional cu care poate ajunge în zonele greu accesibile.

Sursa: AGERPRES

Foto: 100tracks

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.