Chiriaşii care şi-au înmormântat proprietarul

Legea caselor naţionalizate, în forma proiectului ce s-a publicat şi în ziarul nostru, a încins din nou spiritele în ambele tabere – chiriaşi şi proprietari. Este greu de crezut că ar putea cineva să ofere o soluţie solomoniană care să-i mulţumească şi pe unii, şi pe ceilalţi, dar multe dintre prevederile supuse dezbaterii parlamentului par într-adins căutate să alimenteze la nesfârşit această flacără a nemulţumirii.

După toate indiciile, se pare că vom avea o altă lege de tipul celei privind fondul funciar, ale cărei imperfecţiuni au dus la sute de mii de procese şi care – acum se recunoaşte – puteau fi evitate dacă nu prevalau interese de partid şi personale în elaborarea ei.

Cam aşa se va întâmpla şi cu această lege. Mulţi cred că acei parlamentari care s-au mutat în casele din Primăverii după Revoluţia din ‘89 şi au tot apărut pe listele corupţiei, ale lui Florică şi Gavra, ale diverselor comisii senatoriale, ar avea un mare interes în definitivarea acestei legi.

Când colo, cei mai mulţi dintre ei, după ce au stors cât de multe voturi au putut din acest slogan electoral, acum sunt privitori ca la teatru şi îşi râd în barbă de vânzoleala de la porţile parlamentului şi ale palatelor Victoriei şi Cotroceni. Fiindcă pe ei povestea asta nu-i atinge. Proprietarul caselor în care ei s-au mutat a fost dus la groapă cu alai, şi alţi moştenitori în afara lor nu are. Pentru că fostul proprietar este defunctul partid comunist.

Începând cu primul val – domnii Roman, Mihai Bujor Sion, Dan petrescu, Ţiriac, Kirmighizian, gardaţi de o liotă de trepăduşi, puşi şi ei pe chiverniseală, şi sfârşind cu ultimul mare beneficiar, domnul Văcăroiu, aterizat deasupra aprtamentului domnului Năstase, cu toţii s-au orientat exclusiv asupra unor case fără riscuri – casele construite din fondurile PCR. Pot discuta cu cei care revendică vilele fără nici o grijă, relaxaţi, mărinimoşi, ca omul cu sacii în căruţă. Pot să le ofere tot ce vor ei. De pildă, ideea de a da un apartament proprietarului, în natură, nu are de ce să-i afecteze. O să-l afecteze, şi încă dur, pe cel care locuieşte în unuicul apartament al unui fost proprietar plecat peste graniţă înainte să-şi achite locuinţa repartizată pe lista de priorităţi a sindicatului. Proiectul de lege plecat de la guvern la parlament nu distinge între aceste situaţii.

Comisia de la Senat le-a bălmăjit şi mai tare, amestecând noţiunea de naţionalizare cu cea de confiscare, dispusă de cele mai multe ori în urma unor sentinţe penale. Cine crede că toate aceste aberaţii vor fi lipmezite de chiriaşii vilelor P.C.R. îşi face iluzii. Singurul capitol unde o să fie mult interes îl va constitui cumpărarea, în care, de data aceasta, intră şi casele rămase după urma lui nea Nicu. Aşa se şi întâmplă, că o hotărâre prin care se stabileşte regimul locuinţelor de serviciu tot intră în şedinţă de guvern şiiese neluată în discuţie, încă de pe vremea când dl. Văcăroiu mai stătea la bloc, în Militari, şi mai era vreo nădejde să fie aprobată.

Dar acum, când s-a întemeiat şi dumnealui, cum adică? Să se dea un statut provizoriu unor locuinţe în care iluştrii noştri demnitari au început să se simtă acasă la ei? Că există reşedinţe pentru primul-ministru, pentru preşedinţii camerelor, pentru miniştri şi în Franţa, şi în Anglia, reşedinţe pe care le părăsesc la sfârşitul mandatului, că şi Bill Clinton va face la fel – e treba lor. La noi, „obiceiul pământului” este altul. Câţi prim-miniştri se vor mai perinda, toţi vor rămâne în vila ce le-a fost repartizată în consideraţia funcţiei, până la obştescul sfârşit. Şi, după ei, urmaşii urmaşilor lor.

Dosarele trimise la procuratură, ca şi listele apărute n-au decât rolul de a lăsa impresia că a mai rămas pe undeva un rudiment de onestitate şi bun simţ. Dintre cei care se bat în piept pentru căsuţele milionului de chiriaşi, mai toţi sunt legatarii gândului bun al înmormântatului partid, care le-a lăsat vile bune, centrale, fără ipoteci, sarcini şi moştenitori înscrişi în Liga expropriaţilor.

(15 aprilie 1994)

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.