Christine Lagarde: Ar fi păcat ca România să nu continue parteneriatul benefic cu FMI

Ar fi păcat ca România să nu continue parteneriatul strategic cu Fondul Monetar Internaţional, a declarat, marţi, directorul FMI, Christine Lagarde.

„Vreau să remarc faptul că avem un parteneriat de durată cu România şi a fost benefic din punct de vedere fiscal pentru că a restaurat stabilitatea pentru a genera investiţii, a restaurat încrederea în fundamentele economice ale ţării”, a afirmat Lagarde.

„Vom fi foarte încântaţi să ne continuăm discuţiile cu autorităţile pentru a ajuta la stabilizarea cadrului macroeconomic, care a fost restaurat cu mare eficienţă. Ştiu că n-a fost uşor, dar ar fi păcat să nu-l consolidaţi, să nu păstraţi acest cadru macroeconomic pentru a consolida creşterea economică, pentru a crea locuri de muncă , pentru a vă asigura că oamenii beneficiază de aceste eforturi”, a mai spus Lagarde.

Lagarde: Sunt necesare mai multe măsuri în privinţa companiilor de stat

România a făcut progrese considerabile în domeniul fiscal, al sănătăţii şi în sectorul energetic pe parcursul ultimelor două acorduri cu FMI, a declarat  directorul Fondului. Însă, în privinţa companiilor de stat sunt necesare mai multe măsuri, care vor fi incluse în viitorul acord, a precizat aceasta.

„Ce are România? Aveţi talent uman, surse de energie, finanţare disponibilă care trebuie fructificată şi adminsitraţie care poate fi eficientizată. Aveţi toate ingredientele (…) Aţi progresat mult şi dacă mai uit la parteneriatul dintre FMI şi România văd lucruri bune. Performanţă mai ales în domeniul fiscal, al sănătăţii, în sectoarele de energie”, a spus Lagarde.

În privinţa companiilor de stat sunt necesare mai multe reforme pentru a se ajunge la productivitatea maximă, pentru a beneficia de întreg potenţialul uman şi tehnic din aceste societăţi, a subliniat aceasta.

„Acest set de reforme va face parte din noul program”, a spus Lagarde.

Şeful FMI a apreciat progresele României în sectorul energetic, al gazului natural şi în ceea ce priveşte liberalizarea preţurilor la energie, care îşi va arăta roadele pe termen lung, oricât de dureros pare pe termen scurt.

„Sunt şi alte reforme care să vă ajute să fiţi mai competitivi şi România va avea o creştere mai mare, o creştere economică cu incluziuni şi aici mă gândesc la transport, la infrastructură. Banii trebuie să fie folosiţi bine pentru a ne asigura că toţi actorii folosesc bine banii”, a afirmat Lagarde.

Îmbunătăţirea climatului investiţional, care să nu fie orientat doar către sectorul privat, înseamnă creşterea capacităţii României de a folosi eficient şi la timp fondurile europene, cu o bună guvernanaţă pentru a da roade şi pentru a ajusta nevoile de finanţare cu cheltuielile care se realizează.

„Viitorul României este un viitor împărtăşit de o generaţie de tineri, cărora trebuie să le daţi un viitor pe care trebuie să-i ajutaţi să dea formă viitorului lor. Dacă vă uitaţi, problemele nu sunt specifce doar României. Există, consider eu, o discriminare aici. Tinerii respectivi care nu au acces la piaţa muncii aşa cum ar trebui să aibă. Avem peste 20% tineri în şomaj, iar această situaţie este un strigăt al tinerilor către noi toţi”, a mai spus Lagarde.

Pe de altă parte, Fondul Monetar Internaţional prognozează o creştere globală de 3,1 la sută în perioada următoare, a anunţat directorul general al FMI.

‘Cum credem noi că se va îndrepta lumea…Văzută prin ochii FMI, este o creştere economică de 3,1 la sută. Cifrele privind economia nu au fost revizuite pozitiv, dar au fost revizuite negativ foarte puţin’, a declarat Lagarde.

Lagarde: Bucureştiul mi-a amintit de Paris

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, a mărturisit că Bucureştiul îi aminteşte de Paris şi că i-a plăcut designul clădirilor şi calitatea arhitecturii.

„Este prima mea vizită în România şi vizitez Bucureştiul pentru prima dată. Am fost uluită. Mi-a plăcut foarte mult, am fost impresionată de frumuseţea oraşului. Mi s-a spus că Bucureştiul este Micul Paris. Mi-a amintit de design-ul clădirilor şi calitatea arhitecturii a multor colţuri din Bucureşti de oraşul meu natal, de Paris, unde m-am născut. Ceea ce eu consider, de asemenea, că este impresionant nu e doar faptul că România este parte a Uniunii Europene, asta este indubitabil, ci cât de profund ataşaţi sunt toţi oamenii pe care i-am întâlnit de când am sosit aici la Bucureşti, cât de mult se simt ei români şi europeni în acelaşi timp, este clar o stradă cu două sensuri în care România este o ţară mândră şi puternică, dar, de asemenea, o ţară care cu putere şi mândrie face parte din Europa”, a declarat, marţi, directorul general al FMI, la conferinţa „Eastern Europe and Romania: The Road Ahead”, de la Banca Naţională.

La conferinţă au participat premierul Victor Ponta şi peste 200 de invitaţi din sectorul financiar-bancar.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.