CIA a încercat de 600 de ori să-l elimine pe Fidel Castro

Încercările americanilor de a-l elimina pe Fidel Castro au ajuns să fie de-a dreptul amuzante, nu doar din perspectiva faptului că nu au avut succes, ci și din cea a metodelor folosite.

Potrivit unor declasificări recente, din timpul mandatului lui Donald Trump, au existat circa 600 de astfel de tentative, dintre care unele au fost de-a dreptul hilare.

La un moment dat, CIA a încercat să-l îmbolnăvească pe liderul cubanez cu bacterii prin intermediul unui costum de scufundări, pornind de la faptul că fostul președinte al Cubei era un pasionat de așa ceva. În final, diplomatul care trebuia să-i ofere cadoul a recurs la un alt costum.

Cu altă ocazie, americanii au încercat să-l otrăvească cu ajutorul unei foste iubite, Marita Lorenz. La întâlnire, Castro a întrebat-o dacă are de gând să-l ucidă și femeia a confirmat, apoi cei doi au continuat liniștiți relația câțiva ani.

Unul dintre cele mai ridicole comploturi a fost acela de a-i pune lui Castro în pantofi săruri de taliu, ca să-I cadă părul de pe corp, inclusive barba despre care CIA credea că are un impact puternic asupra auditoriului cubanez, în rândul căruia Castro era grozav de popular.

S-au efectuat teste pe animale spre a se certifica efectul, dar programul șeful Biroului medical al CIA, dr. Edward Gunn, a petrecut ore întregi entru a reface impecabil trabucuri cu toxină botulinică destinate lui Castro, dar acestea nu au ajuns niciodată în posesia liderului cubanez.

Cel mai aproape moment în care americanii au fost de a-și atinge scopul de a-l elimina pe Castro a fost încercarea de a-i pune otravă într-o băutură.

Capsula a ajuns în frigiderul special, dar s-a lipit de pereții acestuia, iar încercarea de a o dezlipi a dus la distrugerea acesteia.

Culmea este că americanii au pus la cale și o așa-numită „revenire a lui Hristos”, care ar fi trebuit să-l anatemizeze pe Castro și astfel să determine poporul să-l înlăture, amănuntele oferite în fața unui comitet al Senatului SUA de un veteran al CIA incluzând proiecte de a lumina artificial cerul cu ajutorul unui submarin.

Practic, agenția americană nu a renunțat niciodată să pună la cale eliminarea lui Castro, continuând planurile timp de zeci de ani. Nu le-au ieșit niciodată, iar aceste tentative au ajuns să intre în folclorul mondial.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.