Ciclul liceal. Realitatea tristă de după absolvire
Cum se pierd 4 din cei mai eficienți și esențiali ani din viață? Dar 800 de mii de ani din vieți? : Tinerii sunt împinși de cutumele și interesele sistemului într-un ciclu de formare profund anacronic, la capătul căruia ies fără cunoștințe generale, fără o meserie însușită și fără o diplomă de absolvire.
Guvernul a raportat săptămâna trecută cea mai mare rată de promovare a Bac-ului de după introducerea camerelor de supraveghere – o cifră care bate spre 80%. O rată falsă: cifrele ministerului NU-i includ și pe absolvenții celor 4 ani de liceu, dar care nici nu se mai prezintă la Bacalaureat. Anul acesta, din cei 140.000 de absolvenți, aproape 30.000 nici măcar nu s-au prezentat la Bacalaureat.
Mai jos – niște cifre, pentru dezmeticirea responsabililor – din guvern sau din Parlament, față de viețile tinerilor pe care-i folosesc pentru a conserva tarele și interesele sistemului.
În ultimii 13 ani, 635.032 de adolescenți s-au chinuit degeaba să facă liceul – au terminat clasa a XII-a, dar nu au încercat sau nu au reușit niciodată să obțină diploma de bacalaureat.
Dacă anul acesta, cohorta absolvenților de liceu a fost de 140.000 de tineri, înseamnă că, din totalul promoțiilor din ultimii 13 ani, un număr de tineri ce echivalează cu peste patru promoții actuale nu au obținut niciodată diploma de bacalaureat:
-nici diplomă,
-nicio meserie
-nici cunoștințe generale care să le permită continuarea studiilor la un nivel superior.
: 4 ani pierduți, din cei mai eficienți – după care vor trebui să o ia de la capăt sau să improvizeze
Raportat la numărul mediu de absolvenți pe promoție din acești 13 ani (200.000), rezultă că peste trei promoții au făcut degeaba 12 clase. De aia și pleacă din țară unde văd cu ochii.
Guvernele – cele mai multe de stânga – au obstrucționat dezvoltarea sistemului școlilor profesionale, iar azi le propun tinerilor o soluție la fel de falsă ca și cea a liceului cu orice preț: ”Bacalaureatul diferențiat”. O improvizație de examen menit să le ofere mila statului – o milă care nu le folosește, însă, pe piața muncii.
Ce s-a întâmplat în cei 13 ani (calcule efectuate pe baza datelor MEN, accesate în iulie 2017):
- au terminat liceul 2.636.621 de tineri
- au promovat bacalaureatul, în anii când au absolvit, 1.861.225 absolvenți
- nu au avut curajul sau nu au putut să se înscrie la admiterea din anii în care și-au încheiat studiile – 347.055 de absolvenți
- alți 431.220 nu luat bacalaureatul în anul în care nu au absolvit
- în total, nu au trecut bacalaureatul în anii în care au absolvit (fiindcă nu s-au înregistrat la bacalaureat sau nu l-au promovat) – 778.275 liceeni
- au luat examenul în alți ani decât cei în care au absolvit – 143.243 absolvenți
- nu au obținut niciodată diploma de bacalaureat – 635.032 absolvenți de liceu
- anul 2014 a fost vârful neprezentării la bacalaureat (în termeni absoluți) – din cohorta de 189.855 absolvenți nu s-au înscris la examen 58.284 de tineri.
Articol integral pe cursdeguvernare.ro