Cinci organizaţii civice condamnă încercările de reducere la tăcere a jurnaliştilor nealiniaţi puterii
Cinci organizaţii civice au condamnat public pe data de 11 februarie “decizia Consiliului Naţional al Audiovizualului de a sancţiona cu suma record de 70.000 de lei postul B1TV pentru opiniile jurnalistului Robert Turcescu” şi au avertizat “asupra încercărilor repetate de a reduce la tăcere jurnaliştii români cu opinii diferite de cele ale puterii, se arată într-un comunicat de presă comun al organizaţiilor civice.”
Prezentăm comunicatul de presă:
„Postul B1TV a fost sanctionat de CNA pe 6 februarie pentru ca jurnalistul Robert Turcescu, in doua editii ale emisiunii pe care o modereaza „Sub semnul intrebarii”, a calificat modificarea Codului Penal de catre Camera Deputatilor din “martea neagra” drept o „lovitura puternica aplicata statului de drept” si a spus ca „parlamentarii au pus la cale practic o lovitura de stat, au amputat Codul Penal ridicandu-se deasupra legilor”.
Modificarea Codului Penal la care a facut referire “s-a petrecut peste noapte, fara vreo consultare, si a vizat practic dezincriminarea coruptiei si a conflictului de interese în cazul politicienilor”, ziua respectiva castigandu-si numele de „martea neagra” a democratiei romanesti.
“Decizia CNA din 6 februarie 2014 reprezinta o incalcare a libertatii de exprimare si o incercare de intimidare a presei”, afirma semnatarii protestului.
Acestia au adus ca argument faptul ca atat ambasadele de la Bucuresti si presa straina, cat si marea majoritate a judecatorilor de la Curtea Suprema au luat pozitie fata de acele modifice, cei din urma atacandu-le la Curtea Constituionala. Ulterior, Curcea Constitutionala a gasit modificarile facute de deputati in “martea neagra” ca fiind neconstitutionale.
In urma votului din “martea neagra”, Parlamentul Romaniei a primit din partea organizatiei jurnalistilor de investigatie Organized Crime Corruption Reporting Project „distinctia” – „Personalitatea anului 2013” acordata anual promotorilor coruptiei si crimei organizate in lume, se arata in scrisoare.
“In acest context, consideram ca opiniile jurnalistului Robert Turcescu au fost pe masura gravitatii faptelor despre care facea vorbire, iar sanctionarea lor atat de dura de catre CNA este o reprimare a libertatii de exprimare”, au spus semnatarii scrisorii.
“Reactia disproportionata a CNA este cu atat mai grava cu cat aceeasi institutie a sanctionat in aceeasi zi cu doar 50.000 de lei postul pro-guvernamental Antena 3 pentru linsajele mediatice impotriva unor jurnalisti care critica puterea”, se mai arata in scrisoare. “Presiunilor facute de posturile pro-guvernamentale asupra unor ziaristi critici li se adauga astfel deciziile unei institutii publice.”
Semnatarii au afirmat ca “CNA a transformat intr-un „delict de opinie” o opinie legitima privind modificarea Codului Penal in interesul politicienilor”, opinia contrara puterii ajungand “sa fie sanctionata mai dur decat atacuri la persoana care aduc grava atingere demnitatii umane practicate in mod curent de televiziuni pro-guvernametale”.
“Incercarile de intimidare a jurnalistilor si presei folosind institutii publice pot duce la inhibarea si cenzurarea opiniilor, cu consecinte nefaste asupra controlului public asupra actiunii guvernamentale”, au aratat organizatiile semnatare.
“O presa libera este esentiala pentru calitatea si integritatea democratiei” si le permite cetatenilor dintr-o tara sa inteleaga intr-un mod transparent ce fac alesii.
Semnatarii considera ca dreptul romanilor la o informare corecta “este si asa viciat de faptul ca multe televiziuni sunt proprietatea unor politicieni cu mari interese de afaceri. Unii dintre acestia au si probleme in justitie, ori un trecut strans legat de dictatura comunista, si se folosesc de media nu pentru a informa, ci pentru a-si discredita adversarii, pentru a intimida jurnalisti, oficiali si magistrati”.
In acest sens a fost adus ca argument o afirmatie a Secretarului de Stat John Kerry, care a declarat recent ca se constanta o “tendinta ingrijoratoare in prea multe parti ale Europei Centrale si de Est. Aspiratiile cetatenilor sunt din nou calcate in picioare de interese oligarhice, corupte, interese care se folosesc de bani pentru a innabusi opozitia si protestele, pentru a cumpara politicieni si mass-media, si pentru a slabi independenta justitiei si drepturile organizatiilor neguvernamentale.”
Astfel de derapaje care duc la restrangerea libertatii de exprimare, au spus semnatarii, “trebuie monitorizate si criticate public pentru a asigura dreptul romanilor la informare corecta si pluralism de opinii”.
Este demn de mentionat in acest sens ca, recent, o initiativa in favoarea respectarii deontologiei a produs recent o solidarizare a 600 de ziaristi si publicisti din tara si diaspora.
Semnatarii si-au incheiat scrisoarea “cerand intregii clase politice din Romania sa se abtina de la a mai face presiuni asupra jurnalistilor pentru ca acestia sa poata informa in continuare opinia publica”.
Acestia au apelat “si la forurile internationale sa monitorizeze Romania pentru a se asigura ca libertatea presei si libertatea de exprimare sunt respectate”.
Nu in ultimul rand, semnatarii au chemat romanii “din tara ori din diaspora, sa se solidarizeze cu noi in acest demers de sustinere a presei libere si de aparare a libertatii de exprimare”.
Scrisoarea a fost semnata de organizatiile Freedom House Romania, Expert Forum, Grupul pentru Dialog Social, Centrul Roman pentru Politici Europene si Asociatia Centrul de Investigatii Media.
Cei doritori pot sustine aceasta scrisoare cu o semnatura electronica la adresa: http://www.revista22.ro/semnati-apelul-pentru-apararea-libertatii-de-exp…
Initiatorii sunt Freedom House Romania, Expert Forum, Centrul Roman pentru Politici Europene si Grupul pentru Dialog Social sunt printre cele mai vizibile ONG-uri din Romania implicate in reforma justitiei, a statului de drept si in lupta anticoruptie”.